Αδυναμία να σταματήσει την καταστροφή του «Χάϊ Λάϊφ» εξέφρασε, ουσιαστικά, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγάρας σε μια έντονη συζήτηση, που έγινε στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Θοδωρή Δρίτσα.
Ο υφυπουργός δικαιολόγησε την απόφαση του προκατόχου του Δημ. Οικονόμου, που άλλαξε την χρήση του κτηρίου και τόνισε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες διαβούλευσης χωρίς να υπάρξουν ενστάσεις.
Ο κ. Δρίτσας μίλησε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα- ασυνήθιστη για τον ίδιο- λέγοντας προς τον υφυπουργό ότι «ο προκάτοχός σας, ο κ. Οικονόμου έκανε ένα ανοσιούργημα», υπογραμμίζοντας ότι με απόφασή του που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2000 δεν λαμβάνεται υπόψη ότι το κτήριο έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 1986 και «δίνει δικαίωμα να καταστραφούν τα πατάρια, που είναι περίτεχνα (…) οι εγκαταστάσεις της επικλινούς αίθουσας που είναι περίτεχνη κι αυτή, καθώς επίσης να γίνει καθαίρεση του εξώστη, που είναι περίτεχνος και αυτός».
Από την πλευρά του ο κ. Ταγάρας αντέτεινε τα εξής:
1. «Αυτό το οποίο άλλαξε η απόφαση του κ. Οικονόμου είναι η χρήση του κτιρίου, η όποια ήταν συμβατή σύμφωνα με τις χρήσεις του διατάγματος του 1987 και είναι συμβατή σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 59/2018 και αφορά σε πολεοδομικό κέντρο, γιατί στο κέντρο του Δήμου Πειραιά βρίσκεται.
» Άρα, είναι νόμιμη η αλλαγή χρήσης επί του κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά ως διατηρητέου και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις επί των επεμβάσεων που δεν θίγουν τον χαρακτήρα του ως διατηρητέου».
2. «Έγινε ενημέρωση και του δήμου και αναρτήθηκε δημόσια στο δήμο για διαβούλευση, όπως προβλέπει η διαδικασία δημοσιοποίησης και διαβούλευσης, απεστάλη το έγγραφο ότι ολοκληρώθηκαν αυτές οι διαδικασίες δημοσίευσης της αιτιολογικής έκθεσης στις 22/7/2020 και ήρθε μετά η απόφαση τον Σεπτέμβριο του 2020 του συνάδελφου μου, πρώην Υφυπουργού Περιβάλλοντος, κ. Οικονόμου. Με ομόφωνη απόφαση και του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος διατηρείται –ξαναλέω- ως διατηρητέο, αλλά αλλάζει η χρήση. Είναι συμβατή και με το σχέδιο πόλης του Πειραιά αλλά και με τους υπερκείμενους σχεδιασμούς που αφορούν στη χρήση»
Από εκεί και πέρα αποκάλυψε ότι «προβλέπονται μέσα στα άλλα και επισκευές όψεων και ενισχύσεις του φέροντα οργανισμού, του σκελετού για λόγους ασφαλείας και αλλαγή χρήσης από γραφεία και λοιπά σε εμπορικό».
Ο Θ. Δρίτσας
«…έρχεται ο κ. Οικονόμου τώρα και τα γκρεμίζει, δίνει άδεια να γκρεμιστούν όλα αυτά, διατηρεί το διατηρητέο;», διερωτήθηκε, απαντώντας ο κ. Δρίτσας. Και πρόσθεσε:
«…. για να αποχαρακτηριστεί ένας χώρος ως διατηρητέος χρειάζεται ή να υπάρχει μεγάλος δημόσιος κίνδυνος είτε υψηλό δημόσιο συμφέρον -υψηλότατο- ή να υπάρχει πλάνη περί τα πράγματα. Τίποτα δεν συντρέχει από αυτά.
» Παρανόμησε ο κ. Οικονόμου και σχεδόν το παραδέχτηκε, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο ίδιος ο κύριος Δήμαρχος Πειραιά, ο κ. Μώραλης. (...) Είπε ο κ. Οικονόμου στον κ. Μώραλη «δεν είχα καταλάβει τη σπουδαιότητα του χώρου», διότι πράγματι και στην απόφαση δεν αναφέρεται «Χάι-Λάιφ», αναφέρεται μόνο η διεύθυνση του κτιρίου».
«Όλος ο Πειραιάς παρακολουθεί και περιμένει από εσάς τη δήλωση ότι ακυρώνεται η παράνομη και άθλια απόφαση του κ. Οικονόμου», υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας.
Ένταση
Ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο κ. Ταγάρας επικράτησε ένταση, η οποία αποτυπώνεται στον παρακάτω διάλογο:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Κύριε συνάδελφε, δεν αμφισβητώ την ιστορία.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ναι, αλλά την αμφισβητείτε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Δεν αμφισβητώ την ιστορία.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Την αμφισβητείτε!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Μου επιτρέπετε;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Είναι πάνω απ’ όλα αυτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ακούστε με, αν θέλετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κύριε συνάδελφε, αφήστε τον κύριο Υπουργό να απαντήσει, σας παρακαλώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Σας άκουσα με προσοχή. Ακούστε, αν θέλετε, κι εμένα. Θα είμαι πιο σύντομος από εσάς.
Η ιστορία δεν αμφισβητείται γιατί έχει καταγραφεί και αναφέρθηκα δι’ ολίγον και εγώ σε αυτήν προηγουμένως. Όμως, υπάρχει μια πραγματικότητα που εξελίσσεται, κύριε συνάδελφε. Ξέρετε πόσα διατηρητέα έχουν μείνει εγκαταλελειμμένα, έχουν διαλυθεί και έχουν γίνει επικινδύνως ετοιμόρροπα και έχουμε θρηνήσει και θύματα από αυτό;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν έχει εγκαταλειφθεί αυτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ακούστε με, αν θέλετε, ακούστε με.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν έχει εγκαταλειφθεί!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κύριε συνάδελφε, αφήστε τον κύριο Υπουργό να απαντήσει, παρακαλώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Είπα πριν ότι η ιστορία και ο πολιτισμός είναι ευθύνη μας να τη διατηρήσουμε, αλλά να την διατηρήσουμε. Και διατηρείται όταν συντηρείται και όταν έχει ζωή μέσα στον χώρο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Μα λειτουργούσε! Λειτουργούσε, κύριε Υπουργέ! Τι μου απαντάτε τώρα!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ακούστε με.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κύριε Υπουργέ, συνεχίστε, σας παρακαλώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Εγώ αναφέρθηκα μέχρι πότε λειτουργούσε. Όμως, κύριε Δρίτσα, είπα κάτι στην αρχή και δεν θέλω να το πάω παραπέρα γιατί δεν έχω αυτήν τη στιγμή ολόκληρη την πληροφορία. Είπα ποιος είναι ο ιδιοκτήτης. Διότι, ξέρετε, οι αλλαγές που ζητούνται…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Άλλαξε ο ιδιοκτήτης!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ακούστε με.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Άλλαξε ο ιδιοκτήτης!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ακούστε με, κύριε Δρίτσα. (...) Έχει σημασία ποιος είναι ιδιοκτήτης και έχει σημασία αυτές τις αλλαγές ποιος τις ζητά. Διότι αν εγώ έχω ένα ακίνητο το οποίο είναι διατηρητέο και το μεταβιβάζω χωρίς δεσμεύσεις και έρχεται ο νέος αγοραστής για να βρει χρήση που θα του επιτρέψει να το λειτουργήσει και να το συντηρήσει και του δώσουμε την έγκριση να το κάνει χωρίς να έχουν υπάρξουν αρνήσεις και αντιρρήσεις πριν και έχουν περάσει δύο χρόνια και ερχόμαστε εκ των υστέρων να του επιβάλουμε πράγματα που δεν τα επιβάλαμε εξαρχής, ξέρετε, αυτό δημιουργεί προβλήματα όχι για το συγκεκριμένο, αλλά και για όλα τα άλλα που θέλουμε να συντηρήσουμε και να κρατήσουμε.
Για την ιστορία του κτηρίου
Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ακούστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία του κτηρίου του Χάϊ Λάϊφ.
Όπως είπε ο κ. Δρίτσας «το 2000 ο μελετητής της ιστορίας της πόλης και άξιος διανοούμενος, ο κ. Στέφανος Μήλεσης, αλίευσε ότι το 1901 ο Κωνσταντίνος Καβάφης διαμένοντας για ένα μικρό διάστημα στο φαληρικό ξενοδοχείο «Grand Hotel», (...) σημειώνει στο ημερολόγιό του:
…. «Με το τρένο είναι δέκα λεπτά ο Πειραιάς, αλλά και το τραμ είναι στάση κοντά στο ξενοδοχείο και σταματά στην οδό Σωκράτους. Χθες είδαμε στο τραμ τον Γιαννόπουλο. Μας πήρε και μας πήγε στο ζαχαροπλαστείο «Χάι-Λάιφ». Είχε μέσα και μπιλιάρδο. Ήπιαμε αναψυκτικά μαζί του. Τι ωραίες μονοκατοικίες! Οι δρόμοι όλοι οδηγούν στη θάλασσα.»
Ο ίδιος πρόσθεσε τα εξής στοιχεία:
« (….) σχεδιάστηκε στις αρχές του αιώνα και σε αυτόν τον κινηματογράφο, όχι μόνο στεγάστηκαν σπουδαίες δραστηριότητες, το Εθνικό Ωδείο με τον Μανώλη Καλομοίρη, το Παρθεναγωγείο των αδελφών Παπακώστα με δάσκαλο τον Ιάκωβο Δραγάτση, όταν η Γκεστάπο πέρασε από αυτό το κτίριο, να μην πούμε για το Πρωτοδικείο Πειραιά. Στην δε αίθουσα την κινηματογραφική αυτή και την αίθουσα πολιτισμού προβλήθηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του ’29 έκανε πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ και αμέσως μετά στο «Χάι-Λάιφ» η πρώτη ταινία ομιλούντος κινηματογράφου. Μόνο τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη που είχε -είχε πάρει τη χρήση του πολιτιστικού χώρου ευρύτερα και όχι μόνο του κινηματογράφου- έγιναν πεντακόσιες τριάντα τέσσερις εκδηλώσεις μέσα σε τέσσερα χρόνια μουσικής, λογοτεχνίας, σπουδαία ονόματα, από τον Μικρούτσικο -δεν έχω τον χρόνο να καταθέσω όλα τα στοιχεία-, που έδωσαν σπουδαίες συναυλίες ιστορικές και άλλες εκδηλώσεις μορφωτικού και πολιτισμικού περιεχομένου».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Η φωτό είναι από τη DKG Development. «Μαγνήτης» για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις αποδεικνύεται, τα τελευταία χρόνια, ο Πειραιάς. Μόλις χθες (...
-
«Ρεμπέτικο αντάμωμα» διοργανώνει το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυσή...
-
Μακέτα της αγοράς με το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο Η ανάπλαση του παρακείμενου χώρου πίσω από τον Πύργο του Πειραιά, που περιλαμβάνει τη τοπ...
-
Βήμα- βήμα επιδιώκουν οι λιμενικές αρχές να προχωρήσουν για να πέσει «φως» στο θρίλερ, που εξελίσσεται από το απόγευμα της Δευτέρας 28/7, με...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου