Η κατάσταση του νοσοκομείου «Μεταξά», όπου είχαν εκδηλωθεί πολλά κρούσματα κορωνοϊου σε προσωπικό, ασθενείς και συγγενείς ασθενών απασχόλησε σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Βουλή.
Το θέμα τέθηκε από τον βουλευτή Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Θοδωρή Δρίτσα και από την πλευρά της κυβέρνησης απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Η συζήτηση είχε ενδιαφέρον και πολλές ειδήσεις, όπως ότι τα προβλήματα στο μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας συνεχίζονται εξαιτίας των κρουσμάτων κορωνοϊου.
«Αυτήν τη στιγμή, (…) ο έκτος όροφος έχει
Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε, ιδιαίτερα, στο ζήτημα της έλλειψης ενημέρωσης από το αρμόδιο Υπουργείο.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Κοντοζαμάνης υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησης για την προστασία, όπως είπε, των γιατρών και των νοσηλευτών αλλά άφησε αιχμές για το υγειονομικό προσωπικό, που δεν έχει εμβολιαστεί.
«Ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού, στις δομές να μην έχει εμβολιαστεί», είπε ο υπουργός, για να παρατηρήσει ο κ. Δρίτσας ότι «τα ποσοστά εμβολιασθέντων υγειονομικών στο Νοσοκομείο «Μεταξά» είναι ίδια με όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας».
Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι κατά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια στο Τζάνειο νοσοκομείο υπήρχαν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, πράγμα για το οποίο δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, όπως κατήγγειλε ο κ. Δρίτσας.
Καθώς το θέμα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καταγράψαμε τα κύρια σημεία της συζήτησης σε μια μορφή «διαλόγου» ώστε να είναι πιο εύκολο στην ανάγνωση:
Θ. Δρίτσας:… η ερώτησή μου (…) αναφέρεται σε ένα συμβάν που συνέβη στις 18 Μαρτίου, πριν από έντεκα ημέρες, και το οποίο είχε πολύ μεγάλη δημοσιότητα και αναφερόταν στις πληροφορίες ότι χάθηκε ο έλεγχος σε έναν μεγάλο βαθμό, ότι ξέφυγε ο έλεγχος της διάδοσης του ιού μέσα στο νοσοκομείο σε συγγενείς ασθενών, σε ασθενείς, σε γιατρούς και σε άλλο προσωπικό.
Β. Κοντοζαμάνης:… πράγματι, στις αρχές Μαρτίου είχαμε κρούσματα κορωνοϊού στο Νοσοκομείο «Μεταξά». Το τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα, όμως, απέχει από όλα όσα έχουν ειπωθεί.
Θ. Δρίτσας (στη δευτερολογία του) αλλά αυτήν τη στιγμή, όμως -και ήδη από τις μέρες εκείνες που συνέβησαν τα περιστατικά- ο έκτος όροφος έχει τουλάχιστον δέκα ή και πάνω από δέκα ασθενείς με covid νοσηλευόμενους για τον καρκίνο που έχουν.
(…) Ξέρουμε καλά αυτήν τη στιγμή -δεν πιστεύω ότι δεν το ξέρετε- ότι η αιματολογική κλινική δυσκολεύεται να λειτουργήσει, όπως και η ενδοκρινολογική. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι είναι σε καραντίνα. Πώς αυτό το πράγμα θα εξασφαλιστεί;
Αμέσως, μετά το θέμα, που τέθηκε ήταν αυτό της ανακοίνωσης των συμβάντων.
Ο Θοδωρής Δρίτσας |
Β. Κοντοζαμάνης: (στη δευτερολογία του) ….το νοσοκομείο εξέδωσε ανακοίνωση για το συμβάν. Ουσιαστικά είναι σαν να απαντάει το Υπουργείο Υγείας. Τα νοσοκομεία υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας. Δεν υπάρχει διάσταση μεταξύ της ανακοίνωσης του νοσοκομείου και σε αυτό που πιστεύει το Υπουργείο Υγείας. Το νοσοκομείο είναι αρμόδιο να βγάλει ανακοίνωση.
Και η συζήτηση προχώρησε επί της ουσίας.
Θ. Δρίτσας: … να μας πείτε αν υπήρξε πρόβλεψη για αυστηροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα ειδικής στόχευσης σε τόσο ευαίσθητα νοσοκομεία, όπως είναι τα ογκολογικά νοσοκομεία και δη το Νοσοκομείο «Μεταξά», αν υπήρχε πρόνοια για να μην ξεφύγει η κατάσταση προς αυτήν την κατεύθυνση, τι ενέργειες είχαν γίνει και τι ευθύνη αναλαμβάνετε, όχι αφηρημένη, συγκεκριμένη για το μέλλον.
Επομένως, τι πράξατε και τι θα πράξετε, ώστε να υπάρξει η εγγύηση ότι η υγεία και η ζωή των ασθενών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, των εργαζομένων και των επισκεπτών στο Νοσοκομείο «Μεταξά» -εννοείται και στα άλλα νοσοκομεία- θα είναι αποτελεσματική.
Β. Κοντοζαμάνης:… το Νοσοκομείο προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες τόσο για τον περιορισμό όσο και για τον έλεγχο της διασποράς των κρουσμάτων, με στόχο τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας του συνόλου των υπηρεσιών του Νοσοκομείου, με στόχο την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών.
(….) Μέσα ατομικής προστασίας, προτεραιότητα στον εμβολιασμό, αυστηρά πρωτόκολλα τα οποία τηρούνται, έτσι ώστε να μπορούμε πραγματικά με ασφάλεια να διαχειριζόμαστε στα νοσοκομεία της χώρας τον κορωνοϊό όλοι οι εργαζόμενοι, όλοι οι γιατροί, όλοι οι νοσηλευτές όλο το προσωπικό.
Θ. Δρίτσας: Είδαμε δημοσιογράφους, είδαμε τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου σε κανάλια, είδαμε τους συνδικαλιστές εργαζομένους να ανακοινώνουν και να δίνουν στοιχεία και πληροφορίες και το Υπουργείο απόν για τα στοιχεία, για τα δεδομένα, για το πόσοι, πώς και γιατί! Και την άλλη μέρα ο κ. Κικίλιας, ο Υπουργός, εξέδωσε μια υπουργική απόφαση που καθιστά υποχρεωτικό το τεστ δύο φορές την εβδομάδα για όσους από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες δεν έχουν εμβολιαστεί. Ευχαριστώ πολύ! Είναι αυτό απόδειξη ότι έχετε υγειονομικά πρωτόκολλα και μάλιστα σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο; Μέχρι πρότινος διαπιστωνόταν ότι υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού σε ασθενή, σε εργαζόμενους -και συνεχίζεται ακόμα σε γιατρούς κ.λπ.- και έμπαιναν σε καραντίνα. Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν συνήθως μεταφέρονταν σε άλλο νοσοκομείο covid.
Η θέση του Υπουργείου
Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη «από την πρώτη μέρα, εμείς εδώ πέρα προστατεύσαμε το υγειονομικό προσωπικό, έχοντας διασφαλίσει, κατ’ αρχάς, την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας. Δεν έλειψε τίποτα και δεν λείπει και ούτε πρόκειται να λείψει, γιατί -το έχουμε πει πολλές φορές- έχουμε χτίσει και το απαραίτητο στρατηγικό απόθεμα σε περίπτωση που παρουσιαστούν ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο». Και ακολούθως απαρίθμησε τις εξής ενέργειες:
1. Πραγματοποιήθηκαν λήψεις δειγμάτων επαναλαμβανόμενα από ασθενείς. Κάποιοι εξ αυτών βρέθηκαν θετικοί. Άμεσα και για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου και την προστασία των ασθενών πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις από τη διοίκηση και σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων: περιορισμός εισαγωγών, προσωρινή αναστολή των εισαγωγών σε συγκεκριμένη κλινική. Οι ασθενείς σε καμία περίπτωση δεν διέκοψαν τη θεραπεία τους ή την εισαγωγή τους για θεραπεία, αλλά τη συνέχισαν φιλοξενούμενοι σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου και οι θεραπείες των ασθενών συνεχίστηκαν κανονικά στην κλινική μιας ημέρας.
2. Επίσης αποφασίστηκε αναστολή λειτουργίας μιας χειρουργικής αίθουσας, καθώς προέκυψε θετικό κρούσμα σε ασθενή, παρόλο που είχε αρνητικό PCR σε προεγχειρηντικό έλεγχο. Για την αντιμετώπιση της ροής θετικών κρουσμάτων σε εργαζόμενους του Νοσοκομείου, περίπου τριάντα τον αριθμό, ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που αναφέρουν τα πρωτόκολλα. Πραγματοποιήθηκε ιχνηλάτηση και απομονώθηκαν αρχικά οι υψηλού κινδύνου εργαζόμενοι και τέθηκαν σε καραντίνα οι στενές επαφές τους. Από τους τριάντα εργαζομένους οι έντεκα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Ωστόσο, είναι ήδη γνωστό από τις μελέτες ότι και οι εμβολιασμένοι ενδεχομένως να νοσήσουν.
3. Επιπλέον, αποφασίστηκε η υποχρεωτική λήψη μοριακού ελέγχου εβδομαδιαίως από όλους τους εργαζόμενους κατά προτεραιότητα σε κρίσιμα κλινικά τμήματα του Νοσοκομείου, όπως είναι η μονάδα covid, η αιματολογική κλινική, το χειρουργείο και οι μη εμβολιασθέντες εργαζόμενοι. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τετρακόσιοι έλεγχοι και πλέον την τελευταία εβδομάδα.
4. Τέλος, επιτακτική κρίθηκε και η συστηματική λήψη επιχρίσματος για μοριακό έλεγχο και στους συνοδούς των ασθενών και μόνο για όλους όσοι κρίνεται αναγκαία η παρουσία τους και η συνδρομή τους για βαριά περιστατικά με ευθύνη των διευθυντών γιατρών των κλινικών τμημάτων.
Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Κοντοζαμάνη στο θέμα του εμβολιασμού του προσωπικού του νοσοκομείου λέγοντας τα εξής:
«Έχουμε προστατεύσει το υγειονομικό προσωπικό στον μέγιστο βαθμό, βάζοντας σε προτεραιότητα τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού. Μπορεί ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού, στις δομές να μην έχει εμβολιαστεί, όμως ακόμα και τώρα καλούμε τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να προσέλθουν για εμβολιασμό, γιατί το έχουμε πει, το έχουμε τονίσει και το αντιλαμβάνεται ο καθένας από μας ότι ο εμβολιασμός δεν είναι θέμα μόνο ατομικής προστασίας, αλλά είναι θέμα προστασίας του κοινωνικού μας περίγυρου, είναι θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας».
«Απ’ ό,τι ξέρω -εγώ τουλάχιστον ως Βουλευτής Πειραιά έχω ενημερωθεί και διαψεύστε με- τα ποσοστά εμβολιασθέντων υγειονομικών στο Νοσοκομείο «Μεταξά» είναι ίδια με όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας. Άρα δεν μπορούμε εκεί να εστιάσουμε», ήταν η απάντηση του κ. Δρίτσα.
Ο Β. Κικίλιας στο Τζάνειο νοσοκομείο
Όπως ανέφερε στη δευτερολογία του ο κ. Δρίτσας ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας επισκέφθηκε την Κυριακή 29/3 το Τζάνειο νοσοκομείο.
«Πήγε χθες ο κ. Κικίλιας στο «Τζάνειο», στο διπλανό νοσοκομείο σε εφημερία, ήταν τέσσερις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και δεν είπε τίποτα», ανέφερε ο βουλευτής. Και πρόσθεσε:
«Είναι γνωστό ότι έχει σχεδόν καταργηθεί η παιδιατρική κλινική του «Τζανείου», στο οποίο και θα επανέλθω με ξεχωριστή ερώτηση. Τι είπε ο κ. Κικίλιας; Είπε: «Χαίρομαι γιατί συναντώ καλύτερη κατάσταση από την προηγούμενη φορά που ήρθα». Σας παρακαλώ! Είναι υπεύθυνη στάση Υπουργείου και Κυβέρνησης αυτή ή είναι επικοινωνία για να καθησυχάζουμε τον κόσμο και εν τέλει να μην αναλαμβάνουμε τις ευθύνες, αλλά να τις αποδίδουμε στους ιδιώτες, στους πολίτες, στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, στον έναν, στον άλλον εκτός από εμάς;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου