«Στριμώχνει» τέσσερις μεγάλες ομάδες της Ισπανίας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που με απόφασή του ανοίγει τον δρόμο να μπει τέλος στο ειδικό φορολογικό καθεστώς, που απολάμβαναν επί χρόνια αλλά και να κληθούν να επιστρέψουν στο Ισπανικό κράτος μεγάλα ποσά!
Οι ομάδες, αυτές, που λειτουργούσαν, από το 1990 και για 26 χρόνια, ως «νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», για να αξιοποιούν το δικαίωμα φορολόγησης με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από τις άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες (ανώνυμες αθλητικές εταιρείες), ήταν η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Οσασούνα και η Αθλέτικο Μπιλμπάο.
Για να μπει τέλος σε αυτό το προνόμιο παρενέβη, το 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διαπίστωσε το προφανές, δηλαδή ότι η ευνοϊκή αυτή μεταχείριση παρείχε φορολογικό πλεονέκτημα στις συγκεκριμένες ομάδες, γεγονός και συνιστούσε «παράνομο και μη συμβατό καθεστώς ενισχύσεων».
Έτσι, κάλεσε την Ισπανία να θέσει τέρμα σε αυτό και να ανακτήσει τις ατομικές ενισχύσεις που είχαν καταβληθεί στους δικαιούχους του εν λόγω καθεστώτος, δηλαδή, τα χρήματα, που είχαν ωφεληθεί από τη μειωμένη φορολόγηση.
Κατά της απόφασης έκανε έφεση η Μπαρτσελόνα και παρέμβαση υπέρ της έκανε η Ισπανική κυβέρνηση πετυχαίνοντας, τελικά, να εκδοθεί, στις 26 Φεβρουαρίου 2019, μια ασυνήθιστη απόφαση από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση της Επιτροπής με το σκεπτικό ότι «η Επιτροπή δεν είχε αποδείξει επαρκώς κατά νόμον την ύπαρξη οικονομικού πλεονεκτήματος παρεχόμενου στους δικαιούχους του επίμαχου μέτρου».
Κατά της απόφασης έκανε αναίρεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τη νέα απόφασή του, που εκδόθηκε σήμερα (4/3/2021), ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση κρίνοντας ότι «το Γενικό Δικαστήριο υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο»
Όπως αναφέρεται στην απόφαση «το Δικαστήριο εκτιμά ότι η διαφορά είναι ώριμη προς εκδίκαση, και, αποφαινόμενο κατά συνέπεια επ’ αυτής, απορρίπτει τους λοιπούς τέσσερις λόγους ακυρώσεως οι οποίοι είχαν προβληθεί πρωτοδίκως (…) Κατά συνέπεια, το Δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή που άσκησε η FCB (η Μπαρτσελόνα)»
Προφανώς μετά απ’ αυτή την εξέλιξη τα τέσσερα σωματεία θα βρεθούν σε δυσχερή θέση καθώς επανέρχεται η ισχύς της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ισπανικό κράτος οφείλει να επανακτήσει τα χρήματα, που είχαν κερδίσει οι σύλλογοι από τη μειωμένη φορολόγηση
Για την ιστορία να πούμε ότι οι τέσσερις σύλλογοι απέκτησαν το προνόμιο της ειδικής φορολόγησης από το 1990, οπότε στην Ισπανία θεσπίστηκε νόμος, που υποχρέωνε όλους τους ισπανικούς επαγγελματικούς αθλητικούς συλλόγους να μετατραπούν σε ανώνυμες αθλητικές εταιρίες.
Δικαίωμα εξαίρεσης είχαν μόνο οι επαγγελματικοί αθλητικοί σύλλογοι, οι οποίοι ήταν κερδοφόροι κατά τις τελευταίες οικονομικές χρήσεις πριν από τη θέσπιση του νόμου.
Έτσι, οι παραπάνω ομάδες επέλεξαν να συνεχίσουν να λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και, για τον λόγο αυτό, ετύγχαναν ειδικού συντελεστή φορολογήσεως των εισοδημάτων τους, χαμηλότερου από τις άλλες ομάδες.
Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 2016, οπότε παρενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ότι η ευνοϊκή αυτή μεταχείριση παρείχε φορολογικό πλεονέκτημα στις συγκεκριμένες ομάδες, γεγονός, που συνιστούσε «παράνομο και μη συμβατό καθεστώς ενισχύσεων».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Η φωτό είναι από τη DKG Development. «Μαγνήτης» για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις αποδεικνύεται, τα τελευταία χρόνια, ο Πειραιάς. Μόλις χθες (...
-
«Ρεμπέτικο αντάμωμα» διοργανώνει το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυσή...
-
Μακέτα της αγοράς με το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο Η ανάπλαση του παρακείμενου χώρου πίσω από τον Πύργο του Πειραιά, που περιλαμβάνει τη τοπ...
-
Βήμα- βήμα επιδιώκουν οι λιμενικές αρχές να προχωρήσουν για να πέσει «φως» στο θρίλερ, που εξελίσσεται από το απόγευμα της Δευτέρας 28/7, με...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου