Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Τι θα παρουσιάσει φέτος το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Δείτε και κρατείστε ολόκληρο το πρόγραμμα

Παρουσιάστηκε, τη Πέμπτη 29/10, το πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για τη περίοδο 2020- 21, που περιλαμβάνει θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις κ.α., με έντονο το «ηρωικό/ πατριωτικό άρωμα», με έμπνευση από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και από την Επανάσταση του 1821….
Πάντως, όπως τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης «το πρόγραμμα κινείται σε πέντε άξονες: θέατρο, μουσική, χορός, εκπαίδευση και παρεμβάσεις στην κοινωνία».
Όμως, εξαιτίας της πανδημίας παραμένει αβέβαιο πόσα απ’ αυτά θα πραγματοποιηθούν.
«Ελπίζουμε ότι το θέατρο θα παραμείνει ανοιχτό και σας καλούμε όλους να μάς επισκεφτείτε και να δείτε τις παραστάσεις μας», είπε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.), Ιωσήφ Βουράκης, ο οποίος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, καθώς καθημερινά ανακοινώνονται νέα μέτρα».
Το φετινό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου, που παρουσιάστηκε, την Πέμπτη, στην κεντρική σκηνή του θεάτρου  «Δημήτρης Ροντήρης», ξεκινάει με

ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Συγκεκριμένα, στις 31 Οκτωβρίου, στη Κεντρική Σκηνή, με ώρα έναρξης 9.00, θα λάβει χώρα ένα δρώμενο, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Στη διάρκειά του τέσσερις διαπρεπείς ηθοποιοί (Μαρία Καλλιμάνη, Δημήτρης Καταλειφός, Θέμις Μπαζάκα και Γιάννης Τσορτσέκης) μαζί με τους μουσικούς (Κώστας Στεργίου, Διονύσης Μακρής. Στη σύνθεση μετείχε και ο Κώστας Λώλος) ζωντανεύουν τα πρόσωπα και τα γεγονότα της ιστορικής ναυμαχίας, σε μια παράσταση, που συνδυάζει τη θεατρική αφήγηση με μια κινηματογραφική περιπλάνηση στα θαλάσσια στενά της Σαλαμίνας. Ένα ταξίδι στο χρόνο, βασισμένο στο βιβλίο του Ηρόδοτου, σε ελεύθερη απόδοση του καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη. Η σκηνοθετική επιμέλεια έγινε από τους Μαρία Καλλιμάνη και Ηλία Γιαννακάκη, ο οποίος έκανε και τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ.
Να σημειωθεί ότι στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου θα λειτουργήσει από 16 Νοεμβρίου έως 16 Ιανουαρίου 2021 εικαστική έκθεση του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος με τίτλο «Σαλαμίς 480 π.Χ. Εικαστική απήχηση 2020». Στην έκθεση θα παρουσιαστεί επίσης το έργο του μεγάλου θαλασσογράφου του 19ου αιώνα, Κωνσταντίνου Βολανάκη, με τίτλο ≪Ναυμαχία της Σαλαμίνας≫, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και διαλόγου με τα έργα των σύγχρονων δημιουργών.
Παράλληλα με την έκθεση, στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου θα παρουσιάζεται η τρισδιάστατη σύνθεση κινητικής τέχνης ≪Ναυμαχώντας≫ του Διονύση Τσάση.

Θέατρο

Οι θεατρικές παραστάσεις ξεκινούν, στις 20 Νοεμβρίου, από τη σκηνή Ωμέγα, όπου θα παρουσιαστεί, μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2021 το έργο «Η Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι». Πρόκειται για ένα έργο βασισμένο σε βιβλίο αγνώστου συγγραφέα που εκδόθηκε το 1870 στη Βράϊλα της Ρουμανίας, το οποίο αποτυπώνει με χιούμορ και ρεαλισμό την ελληνική κοινωνία του 19ου αιώνα. Η σκηνοθεσία είναι του Σίμου Κακάλα, το σκηνικό χώρο, τα κουστούμια και το εικαστικό επιμελήθηκε ο Γιάννης Κατρανίτσας, τις μάσκες η Μάρθα Φωκά και παίζουν οι Σίμος Κακάλας, Κωνσταντίνος Μωραΐτης και Μάνος Πετράκης.
Πέντε ημέρες αργότερα, από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 21 Φεβρουαρίου 2021 ανεβαίνει στη Κεντρική Σκηνή  το έργο των Βαγγέλη Γκούφα και Δημήτρη Μεσθεναίου «Το μινόρε της αυγής». Πρόκειται για θεατρική μεταφορά της θρυλικής τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ, που αποτελεί ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό μέσα στα σκοτάδια και τους καπνούς του Πειραιά του ΄30. Η σκηνοθεσία είναι του Τάκη Τζαμαργιά, τα σκηνικά και τα κουστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου και  μουσική επιμέλεια του Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Παίζουν με αλφαβητική σειρά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Άρης Αντωνόπουλος, Κώστας Κοράκης, Χριστίνα Μαξούρη, Γιάννης Μαστρογιάννης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Ξηντάρης, Θοδωρής Ξηντάρης, Κατερίνα Παπανδρέου, Κυριάκος Σαλής, Σταύρος Σβήγκος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Όλγα Σκιαδαρέση, Μαρία Τσιμά
Η επόμενη μεγάλη παραγωγή, που θ’ ανέβει στη Κεντρική Σκηνή θα είναι μια επιθεώρηση εμπνευσμένη από το 1821. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 10 Μαρτίου 2021 και θα παρουσιαστεί μέχρι τις 16 Μαΐου.

Από την παράσταση "Σχολείον
των Ντελικάτων Εραστών"

Επίσης στο πνεύμα του εορτασμού των 200 χρόνων  από την Ελληνική Επανάσταση θα παρουσιαστεί στις 4 Νοεμβρίου, στη σκηνή Ωμέγα, από την Ομάδα Όπερας του Μουσικού Θεάτρου Ραφή, μια ξεχωριστή μουσική ανάγνωση του αριστουργήματος του Ρήγα Βελεστινλή «Σχολείον των Ντελικάτων Εραστών». Το έργο θα παρουσιαστεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο υποψήφιος για το βραβείο «Δημήτρης Χορν» Θάνος Λέκκας, γνωστός από τη συνεργασία του με την ομάδα Osmosis του Ευριπίδη Λασκαρίδη. Μαζί τους συμπράττει ο κιθαρίστας και δημιουργός των jam pedals Γιάννης Αναστασάκης, εμπνευστής των project “Sound of colors» με μουσικούς όπως οι Arve Henriksen, Eivind Aarset, Σαββίνα Γιαννάτου, Μιχάλης Σιγανίδης κ.α. Παίζουν Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη, Gouido De Flavils και Fausto Sierakowski.
Δύο μέρες αργότερα, στις 6 Νοεμβρίου ανεβαίνει, για δύο ημέρες, στη Κεντρική Σκηνή μια ιστορική παράσταση, με τίτλο «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού». Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1993 και έκτοτε έχει παρουσιαστεί πάνω από 850 φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη διάρκειά της η  Άννα Κοκκίνου με τα πολλά της πρόσωπα, τις πολλές φωνές, τις διαφορετικές ηλικίες και φύλα, γίνεταιη αφηγήτρια των έργων του Βιζυηνού ≪Το μόνο της ζωής του ταξείδιον≫, ≪Το αμάρτημα της μητρός μου≫ ≪Μοσκώβ Σελήμ≫, ≪Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπολέως≫,
≪Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας≫, ≪Πρωτομαγιά≫.Η σκηνοθεσία είναι του Δήμου Αβδελιώτη με τη συνεργασία της Μίρκας Γεμεντζάκη, τη μουσική έχει γράψει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και φλάουτο παίζει η Στέλλα Γαδέλη.

Η παρουσίαση

Κατά την παρουσίαση μίλησαν για το νέο πρόγραμμα ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού Ειρήνη Νταϊφά, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Ιωσήφ Βουράκης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου κ. Λευτέρης Γιοβανίδης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν επίσης, ηθοποιοί και συντελεστές των παραστάσεων και των πολιτιστικών δράσεων.

Για να διαβάσετε αναλυτικά το πρόγραμμα πατήστε εδώ


Ο κ. Μώραλης υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι λοιπόν, να υποδεχθούμε τους θεατές, όπως προβλέπεται από τα μέτρα των αρμόδιων αρχών και να τους προσφέρουμε μια διέξοδο σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε» και υπογράμμισε ότι «πιστεύουμε ότι το Δημοτικό μας Θέατρο με το νέο πρόγραμμα,  θα ανταποκριθεί, για ακόμα μια φορά, στις προσδοκίες του θεατρόφιλου κοινού, αλλά και όλων όσοι αγαπούν τον πολιτισμό».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά  με το πόσο εύκολη είναι η διοίκηση και κυρίως η εξασφάλιση πόρων για τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου,  ο δήμαρχος είπε τα εξής:
«Η διοίκηση του θεάτρου και η χρηματοδότηση τελούν υπό ένα ιδιαίτερο καθεστώς, μοναδικό στην Ελλάδα, καθώς το Δημοτικό Θέατρο, διοικείται από τον Ο.Π.Α.Ν.,  επιδοτείται από τον Δήμο,  αλλά δεν είναι ξεχωριστό νομικό πρόσωπο. Στόχος μας λοιπόν είναι να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, το οποίο αποτελεί και αίτημα όλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήδη, το έχω θέσει στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο σε συνάντησή μας. Δυστυχώς, προς το  παρόν, δεν επιτρέπεται από τον νόμο, ωστόσο πιστεύω πως δεν μπορεί ένα ιστορικό θέατρο αυτού του βεληνεκούς, να διοικείται από έναν Οργανισμό με μόλις 9 άτομα προσωπικό, χωρίς να μάς δίνεται η δυνατότητα να  προσλάβουμε εξειδικευμένο προσωπικό. Υπάρχει μία προγραμματική σύμβαση για τη χρηματοδότηση του θεάτρου από τον Δήμο Πειραιά, τον Ο.Π.Α.Ν., το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής, η οποία είναι ήδη μία «ανάσα» για το θέατρο. Ωστόσο ο Δήμος δεν μπορεί να επιδοτεί  μέσω του Ο.Π.Α.Ν. εσαεί το Δημοτικό Θέατρο και είναι σαφές πως πρέπει να αλλάξουν οι νομικές αγκυλώσεις,  για να μπορέσει το Δημοτικό Θέατρο να λειτουργήσει απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις