Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Β' ΕΛΜΕ Πειραιά: 2.000 κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Διαμαρτυρία σήμερα στον Πειραιά

Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη των σχολείων και την πραγματοποίηση τριών φάσεων αναπληρωτών, στα σχολεία υπάρχουν ακόμα περίπου 2.000 κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό., καταγγέλλει η Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά, που καλεί, σήμερα, εκπαιδευτικούς και γονείς σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Πειραιά, στην οδό  Ελευθερίου Βενιζέλου 35
Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται, ακόμα, ότι
«έχει καθυστερήσει σοβαρά η έναρξη και στελέχωση του προγράμματος Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ και της Μαθητείας και  δεν έχει υπάρξει ακόμα  καμία πρόνοια για τη στελέχωση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, των δομών εκπαίδευσης προσφύγων, και τη λειτουργία και στελέχωση των σχολικών μονάδων των σωφρονιστικών καταστημάτων».
«Καθώς, λοιπόν, δεκάδες διδακτικές ώρες χάνονται, η ηγεσία του υπουργείου παιδείας επιλέγει την τακτική της συγχώνευσης τμημάτων με σχετική οδηγία προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού. Η λήψη τέτοιων αποφάσεων, ιδιαίτερα ενάμιση μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην εκπαίδευση των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι βγαίνουν υπεράριθμοι μετά τις συγχωνεύσεις των τμημάτων», αποκαλύπτει η Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά. Και καταλήγει:
«Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας καθυστερεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και αμφισβητεί την αναγκαιότητα των διορισμών στη γενική αγωγή, ζητώντας επανεξέταση των αναγκών.
Οι απώλειες διδακτικών ωρών από την έλλειψη εκπαιδευτικού και οι 7.625 μέχρι τώρα προσλήψεις αναπληρωτών μόνο στη Β/θμια  (31.000 συνολικά!) αποδεικνύουν την ανάγκη να πραγματοποιηθούν άμεσα μόνιμοι διορισμο
ί».

Η μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ και η... προώθηση των ιδιωτικών σχολών

Σε άλλη ανακοίνωσή της Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά καταγγέλλει ότι:

«Με την κατάθεση τροπολογιών στη Βουλή με διαδικασίες εξπρές, προτάσσονται εκπαιδευτικές αλλαγές που βάζουν φραγμούς στην είσοδο των αποφοίτων λυκείων στο δημόσιο πανεπιστήμιο και ανοίγουν τον δρόμο προς τα ιδιωτικά κολέγια:
•    Θέτοντας προσκόμματα στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατατέθηκε ήδη τροπολογία για κατάργηση των «πράσινων σχολών».  Πρόκειται για σχολές με μικρό  αριθμό υποψηφίων (σχολές χαμηλής ζήτησης), στις οποίες οι υποψήφιοι μπορούσαν να περάσουν με ελεύθερη πρόσβαση χωρίς τη δοκιμασία των πανελληνίων και άρα χωρίς οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.
•    Επίσης  στην ίδια τροπολογία και συνεχίζεται το καταστροφικό έργο για τη δημόσια εκπαίδευση με την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πανεπιστημίων με εκείνα των κολεγίων και των ιδιωτικών πανεπιστημίων του εξωτερικού. 
Επίσης, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις δηλώσεις του υφυπουργού παιδείας Β. Διγαλάκη, ο σχεδιασμός της προσανατολίζεται στη δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς η νέα ηγεσία του υπουργείου θα ακολουθήσει τον μειωμένο αριθμό εισακτέων που προτείνουν τα πανεπιστήμια.
Σχεδιάζεται, ακόμα, ελάχιστη βάση του 10 για είσοδο στα πανεπιστήμια, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στις σχολές να ορίζουν οι ίδιες την ελάχιστη βάση εισαγωγής σε αυτές, ακόμα και με βαθμό πάνω από 10. Αντιθέτως, δεν υπάρχει καμία σχετική προϋπόθεση για τη φοίτηση στα ιδιωτικά κολέγια και το μοναδικό «κριτήριο» είναι η οικονομική ευχέρεια του υποψηφίου.
Ενώ, λοιπόν, οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο γίνονται όλο και πιο αυστηρές, εξασφαλίζεται η χωρίς περιορισμούς πελατεία για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις εκπαίδευσης, οδηγώντας τις οικογένειες σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη.  Αντί να επιλέγεται η πολιτική της αύξησης πόρων και εκπαιδευτικού προσωπικού, οι διορισμοί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, η ενίσχυση των υποδομών και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών,  στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, επιλέγονται οι πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδηγούν τους μαθητές και τις μαθήτριες στην ιδιωτική εκπαίδευση μετακυλύοντας  όλο το οικονομικό βάρος στις οικογένειες
».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις