Περισσότερα από 1000 ερειπωμένα κτίρια βρίσκονται στον Πειραιά απειλώντας την ασφάλεια περιοίκων και διερχόμενων ενώ κάποια αποτελούν «υγειονομικές βόμβες» καθώς μετατρέπονται σε άθλιους σκουπιδότοπους.
Το μεγάλο θέμα αναδεικνύει η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες» με αφορμή την κατάρρευση τμήματος ερειπωμένου κτιρίου στην Ακτή Ξαβερίου, προσφέροντας ένα ιδιαίτερο…. θέαμα σε τουρίστες που είχαν καταφθάσει με κρουαζιερόπλοια.
Το τμήμα του κτιρίου που κατέρρευσε έπεσε στο ψυγείο παρακείμενου περιπτέρου απέναντι από το «λιοντάρι» και όπως έγραψαν πειραιώτες στο Instagram «απίστευτο θέμα αντίκρισαν σήμερα όσοι τουρίστες έφτασαν με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Πειραιά».
Από το ετοιμόρροπο κτίριο που βρίσκεται εκεί πάνω από τέσσερις δεκαετίες άρχισαν να πέφτουν κομμάτια σοβάδες στη διάρκεια της βροχόπτωσης τα ξημερώματα της Δευτέρας 31/3.
«Μόλις είχαν καταφθάσει και τα κρουαζιερόπλοια με τα πούλμαν και έτσι δόθηκε κάποιος χρόνος στους τουρίστες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο δρόμο να πάρουν αναμνηστικές φωτογραφίες. Ο Πειραιάς τόσο με τις αναπλάσεις με τα φοινικοειδή που θα τοποθετηθούν στους δρόμους και με τα αναπάντεχα events που προσφέρει εξελίσσεται σε πρώτης τάξης τουριστικό προορισμό», αναφέρουν.
Η "ταυτότητα" των ερειπωμένων κτιρίων
Ωστόσο, όπως σημειώνει η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες» υπάρχουν πολλά ακόμα κτήρια σε παρόμοια κατάσταση και επισημαίνει τα εξής στοιχεία:
1) Πολλά από αυτά τα κτήρια έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα και έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους, καθώς από τότε που χαρακτηρίστηκαν μια σειρά κτήρια κανένας δεν παρακολουθεί την εξέλιξή τους, εάν έχουν καταστραφεί, εάν έχουν γκρεμιστεί ή ακόμα εάν εξακολουθούν να συντρέχουν λόγοι για να παραμένουν χαρακτηρισμένα.
2) Σε πολλά κτήρια, που υπολογίζονται στο 55% του συνόλου, τα προβλήματα εγκατάλειψης δημιουργούνται λόγω της πολυιδιοκτησίας.
3) Όπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα (2023) του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, περισσότερα από 100 κτήρια, τα μεγαλύτερα όλων, ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ή σε κοινωφελή ιδρύματα, ενώ ένας επίσης σημαντικός αριθμός μεγάλων ακινήτων ανήκει σε τράπεζες ή σε εταιρείες της κτηματαγοράς. Αυτοί, για δικούς τους λόγους επιλέγουν τη μη αξιοποίηση.
Σύμφωνα με την έρευνα, που στοιχεία της έχουν δημοσιευθεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» σε ρεπορτάζ της Χριστίνας Παπασταθοπούλου η πλειονότητα των ερειπωμένων κτηρίων βρίσκεται στην περιοχή Καστέλλας-Προφήτη Ηλία-Ευαγγελίστριας και το 7% αυτών είναι ερείπια.
Ακολουθούν το κέντρο και τα Μανιάτικα-Αγία Σοφία-Αγιος Δημήτριος με ένα ποσοστό 4%, ενώ σε καλύτερη κατάσταση είναι αυτά σε Νέο Φάληρο-Καμίνια με 3% και στην Πειραϊκή με 2%.
Σύμφωνα με την απογραφή του ΕΜΠ, σε απόλυτο αριθμό τα πράγματα για το Νέο Φάληρο και τα Καμίνια μπορεί να είναι καλά, αλλά σε πραγματικά γεωμετρικά μεγέθη είναι άσχημα. Εκεί βρίσκονται οι ερειπωμένοι «γίγαντες» της βιομηχανίας: ΑΗΣ Νέου Φαλήρου, ΧΡΩΠΕΙ, Ηβη, Κεράνης, Γεωργή-Νικολετόπουλου, Εργοστάσιο ΣΠΑΠ, Ρετσίνα.
Στην Καστέλλα εντυπωσιακά είναι τα εγκαταλειμμένα νεοκλασικά: Οικία Πατσιάδου στην πλατεία Αλεξάνδρας, Εκπαιδευτήριο Μπαχλιτζανάκη, Οικία Μαυρομιχάλη, Οικία Αξελού, όπως και οι κομψές ξεχασμένες επαύλεις του Νέου Φαλήρου και το στοιχειωμένο γιαπί του κληροδοτήματος Ζαχαρίου.
Τι πρέπει να γίνει
«Σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση και ο Δήμος δεν μπορούν να παραμένουν θεατές και να μαζεύουν μόνο τα συντρίμμια κτηρίων που καταρρέουν ή καταστρέφονται από πυρκαγιές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες» με επικεφαλής τον Γιώργο Γαβρίλη. Και ζητάει τα εξής:
• «Να γίνει καταγραφή όλων των κτηρίων, να κατηγοριοποιηθούν, να αξιολογηθεί η σημασία του καθενός και η κατάσταση του και όπου χρειάζεται να συνταχθούν εκθέσεις επικινδυνότητας και να ληφθούν μέτρα ασφάλειας.
• Με αρχή από τα κτήρια, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, η πόλη να διεκδικήσει την αξιοποίηση αυτών των κτηρίων, που στο σύνολό τους αθροίζουν εκτάσεις χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και μπορούν να αξιοποιηθούν για πολλές χρήσεις».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Η φωτό από το Google Earth Μεγάλες κυκλοφοριακές αλλαγές έρχονται στην οδό Δ. Γούναρη, έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, όπο...
-
Πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο καλλιέργειας υδροπονικής κάνναβης βρέθηκε σε σπίτια στον Πειραιά! Η αποκάλυψη έγινε μετά από αστυνομικοί επιχε...
-
Ένας 24χρονος μοτοσικλετιστής έχασε, τα ξημερώματα της Κυριακής 16/3, τη ζωή του στον Πειραιά. Αργότερα, σε σύγκρουση οχημάτων στο Περιστέρι...
-
Ακτή Θεμιστοκλέους Στον «αέρα» βρίσκεται η ανάπλαση της Πειραϊκής μετά την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ) να...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου