Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Δείτε ένα συγκλονιστικό βίντεο: Μια φάλαινα βύθιζει αλειυτικό σκάφος. Πως σώθηκαν οι δύο επιβαίνοντες

Ένα βίντεο που καταγράφει την «επίθεση» μιας φάλαινας σε αλιευτικό και ανέβηκε για πρώτη φορά στο X (Twitter) έχει συγκεντρώσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, με περισσότερες από πέντε εκατομμύρια προβολές και έχει γίνει viral.
Το απίστευτο περιστατικό συνέβη την Τρίτη 23/7 ανοιχτά των ακτών του Πόρτσμουθ του Νιού Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, όταν μια φάλαινα χτύπησε και βούλιαξε ένα αλιευτικό σκάφος, στέλνοντας τους δύο επιβαίνοντες ψαράδες στο νερό.
Όπως φαίνεται και στο βίντεο η φάλαινα πετάχτηκε στην επιφάνεια μόλις λίγα μέτρα από τη πρύμνη του σκάφους και «προσγειώθηκε» με το κεφάλι της στην εξωλέμβια μηχανή στην αριστερή πλευρά και στο τραβέρσο του σκάφους (η θέση πλοίου κατά την οποία πλέει, καθώς δέχεται τον άνεμο ή το κύμα από τα πλάγια μπροστά). Το σκάφος, που ήταν από υαλοβάμβακα - πολύ πιο ελαφρύ από τη φάλαινα - γύρισε αμέσως στα αριστερά και πέταξε τους δύο επιβαίνοντες στο νερό.


Δύο έφηβοι, ο Κόλιν και ο Γουάιατ Γιάγκερ, ήταν ακριβώς δίπλα έδρασαν γρήγορα. Τράβηξαν τους δύο άνδρες από το νερό και τους μετέφεραν στη βάρκα τους για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην ακτή. Από θαύμα, οι επιζώντες δεν έπαθαν τίποτα.
Η φάλαινα είχε εντοπιστεί νωρίτερα την ημέρα, σε αρκετά κοντινή απόσταση. Πιστεύεται ότι δεν έχει τραυματιστεί ενώ το σκάφος ανασύρθηκε αργότερα. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), η οποία διαχειρίζεται τους νόμους των ΗΠΑ για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών, έχει ενημερωθεί για το περιστατικό.
Η Sara Morris, διευθύντρια του Shoals Marine Laboratory, είπε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό WMUR ότι η φάλαινα φαίνεται να είχε μια κυνηγετική συμπεριφορά που ονομάζεται lunge feeding, μια μέθοδος κυνηγήματος ψαριών δολώματος. Σε βίντεο από τη σκηνή, φαίνονται μικρά ασημένια ψάρια να δραπετεύουν από το στόμα της φάλαινας καθώς ανεβαίνει από την επιφάνεια.
«Πιστεύω ότι ένα από τα βασικά πράγματα είναι ότι όταν παρατηρούνται φάλαινες να ενθαρρύνουμε τους ψαράδες να κρατούν αποστάσεις», είπε ο Morris στο WMUR. «Οι φάλαινες κινούνται κάτω από το νερό και ανεβαίνουν, πιθανώς σε μια περιοχή διαφορετική από εκεί που καταδύθηκαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις