Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Γιατί η ανάπτυξη της χώρας έχει "πήλινα πόδια". Στην αγορά ακινήτων το 47% των ξένων επενδύσεων, πτώση των εξαγωγών

 Του Σταύρου Μαλαγκονιάρη

Ανάπτυξη με «πήλινα πόδια», βασισμένη στην «αγορά ακινήτων» (real estate), εμφανίζει η χώρα μας ενώ λείπουν οι παραγωγικές επενδύσεις, με αποτέλεσμα να μειώνονται διαρκώς οι εξαγωγές και να αυξάνονται οι εισαγωγές, προκαλώντας σοβαρή οικονομική «αιμορραγία».
Η παραπάνω ανησυχητική εικόνα, που ανατρέπει το κυβερνητικό αφήγημα για «οικονομική ανάπτυξη» αποτυπώνεται σε στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Τράπεζας της Ελλάδας, που ανέλυσε, σε ανακοίνωσή του, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ).
Σύμφωνα με αυτά:
1.  Οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, σημείωσαν μεγάλη αύξηση την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ με θέμα FDI in Figures. Από 4,15 δισ. δολάρια που ανήλθαν κατά μέσο όρο στην τριετία 2017-2019, έφτασαν στα 6,7 δισ. δολάρια την τριετία 2021-2023, σημειώνοντας μία αύξηση 62%.
Ωστόσο, το 2023 οι επενδύσεις στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν σε 13,9% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης ήταν 22,1%. Τα μεγέθη μετά τη κρίση βρίσκονται μακριά από τους δείκτες των επενδύσεων πριν από τη κρίση, καθώς την περίοδο 2001-2008 οι επενδύσεις στη χώρα μας αντιστοιχούσαν στο 24% του ΑΕΠ.
2.  Σύμφωνα με την ΤτΕ και φέτος οι επενδύσεις κατευθύνονται στους κλάδους της μεταποίησης, του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου, των επικοινωνιών, των ακινήτων και των μεταφορών και στην πλειονότητά τους προέρχονται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Χονγκ Κονγκ.
«Ειδικά, η τελευταία χώρα προέλευσης «αποτυπώνει» και την κατεύθυνση των κεφαλαίων προς την αγορά ακινήτων, καθώς πρόκειται κατά κανόνα για πολίτες από την Κίνα που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα για να προλάβουν τις αλλαγές στο καθεστώς της «χρυσής βίζας». Είναι μία αγορά «αναδυόμενη», όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, δεδομένου ότι, οι επενδύσεις σε ακίνητα ως ποσοστό επί των συνολικών ΑΞΕ που εισρέουν στη χώρα, κυριαρχούν», αναφέρει το ΕΒΕΠ.
3.  Το 2023 οι κλάδοι της μεταποίησης, των τηλεπικοινωνιών, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, των κατασκευών, των καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών με συμμετοχή στο 6% του ΑΕΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι διαπιστώνεται αύξηση των επενδυτικών εισροών στην οικονομία, καθώς τον Απρίλιο προστέθηκαν άλλα 300 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους. Όμως το μεγαλύτερο μερίδιο άνω του 43% κατευθύνθηκε και πάλι στον κλάδο του real estate. Συνολικά το 2023 η συνεισφορά της αγοράς ακινήτων, ως ποσοστό επί του συνόλου των ξένων επενδύσεων, είχε αγγίξει το 47%, καθώς, από τα 4,48 δισ. ευρώ που εισέρευσαν στην ελληνική οικονομία, τα 2,1 δισ. ευρώ αφορούσαν στην αγορά ακινήτων.
Την ίδια ώρα:
•    «Η αξία των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο πεντάμηνο του 2024 μειώθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση, καθώς διαμορφώθηκε στα 20,9 δισ. ευρώ από 21,9 δισ. ευρώ το 2023. Στο ίδιο διάστημα το εμπορικό έλλειμμα, διογκώθηκε κατά 1,88 δισ. ή 15%, στα 14,4 δισ. ευρώ, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό για την πορεία του τη φετινή χρονιά.»
«Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές κατά το πεντάμηνο του 2024 και πάλι δείχνουν να υποχωρούν και να διαμορφώνονται στα 14,7 δισ. Ευρώ, από 15,3 δισ. ευρώ πέρυσι, με πτώση περίπου 4%. Από την άλλη δεν συμβαίνει το ίδιο µε τις εισαγωγές, οι οποίες σημείωσαν αύξηση κατά σχεδόν 900 εκατ. ή 2,6%, µε τη συνολική τους αξία να ανέρχεται στα 35,3 δισ. ευρώ, από 34,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3%, στα 26 δισ. ευρώ. Το εμπορικό έλλειµµα το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 1,88 δισ. ή 15% στα 14,4 δισ. ευρώ, από 12,5 δισ. ευρώ, ενώ και χωρίς τα πετρελαιοειδή επίσης σημειώνει άνοδο 11,9%.»
•    Η ανησυχία που εκφράζει το Ε.Β.Ε.Π., σύμφωνα με τα στοιχεία της Ο.Λ.Π. ΑΕ, πηγάζει από τη μείωση του όγκου εμπορευμάτων κατά -12,5% το εξάμηνο, επηρεάζοντας τις επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών τον Μάιο, όπου αύξηση σημειώθηκε σε μόλις 3 από 9 βασικούς κλάδους. Πιο συγκεκριμένα, άνοδος καταγράφεται στα καύσιμα με 37,1% στα τρόφιμα με 4,6%, καθώς και στις πρώτες ύλες με 10,3%. Συρρίκνωση ωστόσο καταγράφουν οι εξαγωγές των βιομηχανικών με -12,2%, των μηχανημάτων -18,2% και των χημικών -4,2% Αντίστοιχη είναι η πορεία και των εξαγωγών σε κλάδους όπως ποτά, καπνός και λάδια, που μειώνονται κατά 3,4%, 40,1% και 17,5%.
Οι εισαγωγές τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 6,8% και άγγιξαν τα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ, εξαιρουµένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών διαμορφώθηκαν σε 5,14 δισ. ευρώ από 5,51 δισ. ευρώ, δηλαδή περιορίστηκαν κατά 373,1 εκατ. ευρώ ή 6,8%. Συνεπώς, το εμπορικό ισοζύγιο τον Μάιο του 2024 παρέμεινε ελλειμματικό και μάλιστα σημείωσε αύξηση 404,7 εκατ. ευρώ ή 13,6% φθάνοντας στα 3,39 δισ. ευρώ, από 2,99 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

@ Όπως επισημαίνει και το ΕΒΕΠ η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων είναι μονόδρομος. Ωστόσο, το πως θα γίνει αυτό «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση και ξεκάθαρες πολιτικές επιλογές. Διότι ποιος έρχεται να επενδύσει σε ένα κράτος που το φορολογικό σύστημα αλλάζει κάθε χρόνο, κυριαρχεί η διαφθορά και η αδιαφάνεια; Μερικά απλά ερωτήματα….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις