Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Νεότερες εξελίξεις και φωτο: Ενας ναυτικός νεκρός από τη μεγάλη φωτιά σε εμπορικό πλοίο στην Ινδία. Πως περιορίστηκε η φωτιά

Φωτό από την Indian Coast Guard
ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ (UPDATE): Ένας ναυτικός έχασε τη ζωή του στη φωτιά, που ξέσπασε, μεσοπέλαγα, στο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ «Maersk Frankfurt» ενώ συνεχίζονται σήμερα Κυριακή (21/7) για τρίτη μέρα οι προσπάθειες για την πλήρη κατάσβεσή της.
Η φωτιά που ξέσπασε στις 19 Ιουλίου σε πλοίο του εμπορικού ναυτικού στα ανοικτά των ακτών της Γκόα είναι υπό έλεγχο, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ινδικής Ακτοφυλακής την Κυριακή, προσθέτοντας ότι ένα μέλος του πληρώματος πέθανε από τις φλόγες.
Σύμφωνα με ενημέρωση στο X (twitter) της Ινδικής Ακτοφυλακής στις 8.30 (5.30 ώρα Ελλάδας)  το πρωί της Κυριακής προτεραιότητα είναι

η «ασφάλεια του σκάφους και του πληρώματος του» και πως στη διάρκεια της νύχτας κατάφεραν να καταστείλουν ξανά τη φωτιά που είχε αναζοπυρωθεί.
Ιδιαίτερα, βοήθησε στον περιορισμό της φωτιάς η ξηρή χημική σκόνη που ρίχθηκε από ελικόπτερα.
Συνολικά, ρίχτηκαν 150 κιλά ξηρής χημικής σκόνης.
Δεν υπάρχει φωτιά στο τμήμα στο οποίο είναι αποθηκευμένο το επικίνδυνο φορτίο, δήλωσε στο Ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο PTI ο αναπληρωτής γενικός επιθεωρητής της Ινδικής Ακτοφυλακής Manoj Bhatia, για να προσθέσει ότι η φωτιά στο τμήμα του πλοίου όπου είναι αποθηκευμένο το επικίνδυνο φορτίο θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη καταστροφή
Σύμφωνα με το PTI ανάμεσα στα επικίνδυνα φορτία του πλοίου ήταν το βενζόλιο, που χρησιμεύει ως πρόδρομη ένωση άλλων, συνήθως βαρύτερων χημικών προϊόντων, όπως το αιθυλοβενζόλιο, το κουμένιο, το κυκλοεξάνιο και το νιτροβενζόλιο.και το κυανικό νάτριο, που χρησιμοποιείται σε εξορύξεις.
Πάντως, μεγάλες δυσκολίες προκαλούνται στην επιχείρηση κατάσβεσης τόσο εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή όσο και από τις αναζοπυρώσεις, που γίνονται συχνά εξαιτίας των επικίνδυνων φορτίων, που υπάρχουν σε ορισμένα κοντέινερ.
Το «Maersk Frankfurt» μετέφερε συνολικά 1.154 εμπορευματοκιβώτια, και έχει 22μελές πλήρωμα. Όπως έγινε γνωστό ο άτυχος ναυτικός που έχασε την ζωή του είναι από τις Φιλιππίνες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών η επιχείρηση κατάσβεσης θα διαρκέσει ίσως και 4 μέρες ενώ μετά τον περιορισμό της φωτιάς και την διασφάλιση πως δεν υπάρχει περαιτέρω κίνδυνος για το πλήρωμα, όπως διαβεβαιώνουν οι αρχές, έχει αρχίσει να υπάρχει ειδική φροντίδα για την αποφυγή της ρύπανσης.
«Η ICG (Ινδική Ακτοφυλακή) κρατά το σκάφος ελαφρώς μακριά από την ακτή. Ζητήσαμε από τις κρατικές υπηρεσίες να προετοιμαστούν για οποιεσδήποτε έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν λόγω ρύπανσης από πετρέλαιο. Έχουμε προειδοποιήσει όλες τις ενδιαφερόμενες πολιτείες (της Ινδίας)  ώστε να ενεργοποιηθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ρύπανσης»  είπε ο Bhatia
«Μέχρι τώρα δεν υπάρχει ρύπανση από πετρέλαιο, καμία ζημιά στο πλοίο. Είμαστε απλώς ετοιμότητα ότι εάν συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό να εφαρμόσουμε όλες τις προβλεπόμενες  προφυλάξεις», πρόσθεσε.

Για να διαβάσετε την αρχική είδηση για την μεγάλη φωτιά στο πλοίο πατήστε εδώ

•  Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν στο X (twitter) από την Ινδική Ακτοφυλακή (Indian Coast Guard)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις