Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Συγκονιστικές φωτό: Πολύωρη μάχη με τις φλόγες είναι σε εξέλιξη μεσοπέλαγα για τη διάσωση πλοίου με επικίνδυνο φορτίο!

Φωτό από την Indian Coast Guard
Μάχη με τις φλόγες δίνουν, μεσοπέλαγα, με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πυροσβεστικά σκάφη και μέλη του πληρώματος ενός πλοίου μεταφοράς κοντέινερ για να μην επεκταθεί και να σβηστεί η φωτιά, που έχει εκδηλωθεί σε ένα από εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ) που βρίσκονται φορτωμένα σε αυτό.
Η εκδήλωση της φωτιάς το απόγευμα της Παρασκευής 19/7, στο πρωραίο τμήμα του νεότευκτου πλοίου μεταφοράς κοντέινερ «Maersk Frankfurt» συνοδεύτηκε από εκρήξεις, που προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στα μέλη του πληρώματος καθώς σε κάποια από τα κοντέινερ υπάρχουν επικίνδυνα φορτία και εκρηκτικά, που εμπίπτουν στον Διεθνή Ναυτιλιακό Κανονισμό Επικίνδυνων Φορτίων (International Maritime Dangerous Goods. IMDG).

Φωτό από την Indian Coast Guard

Το «Maersk Frankfurt», που παραδόθηκε στους Ιάπωνες ιδιοκτήτες του τον περασμένο Μάϊο και έχει πολυετή ναύλωση στη δανέζικη ναυτιλιακή- μεταφορική Maersk, είχε αναχωρήσει από το λιμάνι Μούντρα της βόρειας Ινδίας με προορισμό το Κολόμπο της Σρι Λάνκα, όταν ξέσπασε φωτιά περίπου 50 ναυτικά μίλια από την Karwar, μια πόλη στη δυτική ακτή της Ινδίας και την Αραβική Θάλασσα.
Ο χάρτης του συμβάντος. Διακρίνεται το πλοίο
από το Marine Traffic


Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία, επεκτάθηκε γρήγορα σε τουλάχιστον 24 από τα κοντέινερ που μετέφερε στο πλοίο και βρίσκονταν στο πρωραίο τμήμα.
Αμέσως η Ινδική ακτοφυλακή κινητοποίησε τρία σκάφη, που προσέγγισαν το πλοίο και όπως φαίνεται και σε βίντεο που έχουν διατεθεί στο Χ με ρίξεις νερού προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά ενώ στο μεταξύ ξεκίνησαν και άλλα δύο από το λιμάνι της Γκόα, τα οποία αναμένονται σήμερα (Σάββατο 20/7) καθώς η απόσταση που έχουν να διανύσουν ξεπερνάει τα 100 ναυτικά μίλια.
Φωτό από την Indian Coast Guard

Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και ένα αεροσκάφος της Ινδικής Ακτοφυλακής για εναέρια αξιολόγηση της κατάστασης του «Maersk Frankfurt».
Ωστόσο, η επιχείρηση κατάσβεσης δυσκολευόταν εξαιτίας της κακοκαιρίας, που επικρατεί στην περιοχή.
«Το εμπορικό πλοίο αναφέρεται ότι μετέφερε φορτίο που εμπίπτει στον Διεθνή Ναυτιλιακό Κανονισμό Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (IMDG) και εκρήξεις σημειώθηκαν στο μπροστινό μέρος του πλοίου. Πλοίο της ICG (σ.σ. Ινδικής Ακτοφυλακής) έφτασε στην περιοχή και διεξάγει επιχείρηση πυρόσβεσης παρά τη θαλασσοταραχή και τις κακές καιρικές συνθήκες», γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της η ακτοφυλακή σύμφωνα με το india.com.
Το πρωί του Σαββάτου σε νεότερη ανάρτηση στο Χ η Ινδική ακτοφυλακή
γνωστοποίησε ότι τα πλοία Sujeet, Sachet και Samrat μάχονται με τη φωτιά για περισσότερες από 12 ώρες, αποτρέποντας την εξάπλωσή της ενώ στην περιοχή βρίσκονται δύο αεροσκάφη. Επίσης, αναχώρησε από τη Βομβάη το μεγάλο ρυμουλκό- ναυαγοσωστικό «ETV Water Lily», που αναμένεται να φθάσει την Κυριακή 21/7.
Πάντως, από το AIS  προκύπτει ότι το πλοίο είναι το πρωί του Σαββάτου ακυβέρνητο (“Not Under Command”, αναφέρεται χαρακτηριστικά)
«Η ICG διεξάγει επιχείρηση πυρόσβεσης για να αποτρέψει μια οικολογική καταστροφή και να εξασφαλίσει την ασφάλεια του σκάφους καθώς και του πληρώματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ινδικής Ακτοφυλακής.
Να σημειωθεί ότι τα φορτία που εμπίπτουν στον κανονισμό IMDG περιλαμβάνουν ουσίες που είναι επικίνδυνες και απαιτούν ειδικό χειρισμό. Η πυρκαγιά και οι επακόλουθες εκρήξεις που σημειώθηκαν τόνισαν τους εγγενείς κινδύνους που συνδέονται με τη μεταφορά τέτοιου φορτίου.

Άλλωστε ο Κώδικας IMDG αναπτύχθηκε ως διεθνής κώδικας για τη θαλάσσια μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων σε συσκευασμένη μορφή, προκειμένου να ενισχυθεί και να εναρμονιστεί η ασφαλής μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων και να αποφευχθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος.
Ο Κώδικας καθορίζει λεπτομερώς τις απαιτήσεις που ισχύουν για κάθε μεμονωμένη ουσία, υλικό ή αντικείμενο, καλύπτοντας θέματα όπως η συσκευασία, η κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων και η στοιβασία, με ιδιαίτερη αναφορά στον διαχωρισμό ασυμβίβαστων ουσιών.

•    Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν στο X (twitter) από την Ινδική Ακτοφυλακή (Indian Coast Guard)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις