Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Η πολιτική προστασία του Πειραιά: Νέο σχέδιο του Δήμου, αδράνεια της κυβέρνησης για τις παθογένειες του θεσμικού πλαισίου

Ένα νέο επιχειρησιακό πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας διαμορφώνεται στον Δήμο Πειραιά με τις παθογένειες του θεσμικού πλαισίου να παραμένουν «ζωντανές»!
Αυτό αναδείχθηκε σε ημερίδα για το νέο περιβάλλον της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Ραλλείου Σχολής παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.
Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιαστεί το νέο επιχειρησιακό πλαίσιο λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πειραιά, το οποίο κατανέμεται σε τρία ξεχωριστά προγράμματα που αφορούν: α)  στην αντιμετώπιση πλυμμηρικών ή σεισμικών φαινόμενων, β) δασικών πυρκαγιών, γ) χιονοπτώσεων ή παγετού.
Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και σχέδια προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών από το πεδίο ή ακόμη και σχέδια εκκένωσης κτιρίων ή σχολικών μονάδων.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Πειραιά, είναι από τους ελάχιστους Δήμους στη χώρα που διαθέτει ειδικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσης αλλά και κινητή μονάδα Πολιτικής Προστασίας με εξειδικευμένο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι…. από του χρόνου το κράτος θα διαθέτει περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπιση των διαφόρων φαινομένων!
Ειδικά, για τον Δήμο Πειραιά, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «ο σχεδιασμό μας αφορά την προετοιμασία του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, καθώς και τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων».
Αναγνώρισε πάντως ότι «δύσκολα θα βιώσουμε δασικές πυρκαγιές ή πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις στον Πειραιά» για να προσθέσει πως «αν και ποτέ δεν ξέρει κανείς καθώς βλέπουμε φαινόμενα που για πολλές δεκάδες χρόνια δεν είχαμε ξαναδεί».
Για τις παραπέρα κινήσεις ο δήμαρχος είπε:
1.   Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πειραιά με ικανό ανθρώπινο δυναμικό, όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και με εξειδικευμένους υπαλλήλους και στελέχη.
2.    Τα συμπεράσματα της ημερίδας θα πρέπει να επικοινωνηθούν προς τους δημότες και κυρίως σε δομές που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό πληθυσμών.
«Σχολεία, Νοσοκομεία, ΚΑΠΗ, αθλητικές εγκατάστασης, βρεφονηπιακοί σταθμοί, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων θα είναι οι πρώτοι ώστε σιγά σιγά η πόλη να γνωρίζει το σχέδιο του Δήμου, ασχέτως αν ελπίζουμε να μην χρειαστεί ποτέ και να είμαστε όλοι έτοιμοι ανά πάσα  στιγμή να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», υπογράμμισε ο κ. Μώραλης.

Γ. Γαβρίλης: Οι παθογένειες του θεσμικού πλαισίου. Αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων!


Ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες» Γιώργος Γαβρίλης, που ως πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιά έχει βιώσει όλες τις παθογένειες του θεσμικού πλαισίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:
«Η βασική δομή του υφιστάμενου επιχειρησιακού σχεδιασμού είναι χαοτική καθώς εμπλέκονται με αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων και ρόλων ένα άθροισμα περισσότερων των 20 φορέων»!
Εκτός από το θέμα της αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων αναφέρθηκε και στη μεγάλη καθυστέρηση στην εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων αναφέροντας ότι για να ολοκληρωθεί ένα έργο μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 10 χρόνια από τότε που θα αποφασιστεί ότι πρέπει να γίνει!
Δυστυχώς, από την τοποθέτηση του υπουργού Β. Κικίλια δεν φάνηκε πρόθεση αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου και του επιχειρησιακού σχεδιασμού….
«Δουλέψαμε πολύ σε επίπεδο νομοσχεδίων και υλοποίησης του «κομματιού» της πρόληψης, αλλά και σε αλλαγή του νόμου για τις δασικές πυρκαγιές και σε μια ριζική αναδιάρθρωση  και ανανέωση του Πυροσβεστικού Σώματος», είπε, χαρακτηριστικά, ο ίδιος χωρίς καμία αναφορά σε ουσιαστικές αλλαγές για την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων παθογενειών.
Αντίθετα, ο υπουργός… πέταξε τη μπάλα στη Τοπική Αυτοδιοίκηση καλώντας τη να συνεργαστεί με μια σειρά φορείς στους οποίους δεν έχει λόγο, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό Σώμα…..
«Ο καθένας από το δικό του μετερίζι μπορεί να δει και να οργανώσει τα σημεία εκείνα στην πόλη του ή  τους τομείς, τα οποία θεωρεί ότι ενδεχομένως σε μια οποιαδήποτε κρίση θα μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα και να βρει τις ενδεδειγμένες λύσεις σε συνεργασία με τα Σώματα Ασφαλείας, το Πυροσβεστικό Σώμα – έχουμε αρκετά ισχυρή πυροσβεστική υπηρεσία-  το κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, γιατί εδώ υπάρχει ένα λιμάνι με κολοσσούς, με ακτοπλοΐα, με ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη παρακάτω», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Από την άλλη ο Γιώργος Γαβρίλης επεσήμανε ότι ο Πειραιάς «έχει βιώσει εδώ και δεκαετίες καταστροφικές πλημμύρες». Και επεσήμανε τις εξής αιτίες των προβλημάτων:
1. Ραγδαία και χωρίς σχεδιασμό αστικοποίηση.
2. Έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού.
3. Αυθαίρετη δόμηση.
4. Κάλυψη φυσικών ρεμάτων. Για παράδειγμα στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά υπήρχαν 50 ρέματα και έχουν απομείνει μόλις 7!
Για αυτό καταλήγοντας επεσήμανε ότι εκτός από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου "είναι ανάγκη η δημιουργία ενός νέου σχεδίου πολιτικής προστασίας για τον Πειραιά».

Χαιρετισμοί και ομιλίες

Χαιρετισμό στην ημερίδα επίσης απηύθυναν: η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου,  ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδας Μανωλάκος, ο ειδικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. Δημήτρης Μαραβέλιας.
Ομιλίες για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Πειραιά έκαναν οι εξής:
Χαράλαμπος Λιακόσταυρος- εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος  Επισκευών Συντηρήσεων & ‘Έργων αυτεπιστασίας - Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης, με θέμα: Εισαγωγή στη θεματολογία της ημερίδας.
Βασίλης Ταταρόπουλος- Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά με θέμα: Πολιτική Προστασία: Απειλές – Οργάνωση στο επίπεδο του Δήμου.
Κων/να Πέρρου, Προϊστάμενη αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Δ. Πειραιά, με θέμα: Επιχειρησιακό Πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας.
Μιχάλης Μπούρμπος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πληροφορικής Δ. Πειραιά, με θέμα: Επιχειρησιακό κέντρο λειτουργίας Δήμου Πειραιά.
Με εισηγήσεις τους τοποθετήθηκαν για την αναγκαιότητα της χρήσης καινοτόμων συστημάτων και τεχνολογιών στις Υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας οι Χρύσανθος Μαραβέας και Χρήστος Κωνσταντίνου, επιστημονικοί συνεργάτες της εταιρείας συμβούλων και διαχείρισης κρίσεων «Nisos Advisors».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις