Φωτό αρχείου |
«(…) ζητούμε να ενταχθεί στην Ημερήσια Διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου σαν αυτοτελές θέμα το σοβαρό περιστατικό της πυρκαγιάς στο 1ο ΓΕΛ Κορυδαλλού, αλλά και συνολικά το ζήτημα της πυρασφάλειας των σχολείων της πόλης», αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΛΜΕ Πειραιά.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο Κορυδαλλός θα είναι μόνο η αρχή και ότι το θέμα της πυρασφάλειας των σχολείων θα τεθεί προς συζήτηση και σε άλλους Δήμους εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς!
Η πυρκαγιά που έδωσε το ερέθισμα να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση για την πυρασφάλεια στα σχολεία εκδηλώθηκε, τη Τρίτη 14/5, στο 1ο Λύκειο Κορυδαλλού «Μίκης Θεοδωράκης», στην οδό Σικελιανού, πίσω από το παλιό Άσυλο.
Το σχολείο εκκενώθηκε από τους μαθητές που παρακολουθούσαν μαθήματα στις σχολικές αίθουσες ενώ έσπευσαν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής, που κατάφεραν να θέσουν σύντομα υπό έλεγχο τη φωτιά και να την κατασβέσουν.
Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης η φωτιά ξεκίνησε από το υπόγειο. Ωστόσο, η αιτία παραμένει άγνωστη.
«Η συγκεκριμένη πυρκαγιά έφερε στην επικαιρότητα για πολλοστή φορά με έντονο (και ευτυχώς όχι τραγικό) τρόπο την ανάγκη μέτρων πρόληψης, μέτρων αντιπυρικής, αλλά και αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας (γεγονός που επανειλημμένα έχουμε αναδείξει ως ΕΛΜΕ τα τελευταία χρόνια). Η κατάσταση είναι ανησυχητική, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το ενδεχόμενο ενός μεγάλου ατυχήματος, ενός μεγάλου σεισμού κ.λπ..», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Πειραιά, σημειώνοντας ότι:
• Στο συγκεκριμένο σχολείο «τα μέτρα πυρασφάλειας δεν λειτούργησαν πλήρως (δεν χτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς), ενώ αποδείχτηκε ότι, το σύστημα πυρόσβεσης που λειτούργησε, δεν ήταν επαρκές και αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση αυτού του είδους φωτιάς (σε καλωδιώσεις ηλεκτρικού συστήματος)»
Και έθετε τα εξής ερωτήματα:
• Είναι σε ισχύ το πιστοποιητικό πυροπροστασίας του σχολείου;
• Σε κάθε περίπτωση, πραγματοποιήθηκε στην αρχή του σχολικού έτους αυτοψία από μηχανολόγο μηχανικό, προκειμένου να επιθεωρήσει το σύστημα πυρασφάλειας, να εντοπίσει τυχόν αδυναμίες και παραλείψεις, να υποδείξει κατάλληλες παρεμβάσεις; Αν έγινε αυτοψία από μηχανολόγο μηχανικό, ποιο ήταν το πόρισμά του; Υλοποιήθηκαν οι τυχόν υποδείξεις του;
• Είναι αλήθεια ότι στο υπόγειο υπάρχουν γυμνά καλώδια που σέρνονται στο έδαφος, τα οποία και προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των ανθρώπων της Πυροσβεστικής (ευτυχώς η φωτιά δεν επεκτάθηκε και σε αυτά);
«Να επισημάνουμε ότι οι Δήμοι φέρουν την ευθύνη για τον περιοδικό έλεγχο από μηχανολόγο μηχανικό του συστήματος πυρασφάλειας, αλλά και την ανανέωση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας όταν αυτό λήγει, στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κορυδαλλού», ανέφερε η ΕΛΜΕ. Και καταλήγει:
• «Η ανυπαρξία ουσιαστικής κρατικής μέριμνας και ευθύνης, ολοκληρωμένου σχεδίου για την συντήρηση και ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, η ευθύνη των οποίων πέρασε σε ένα βράδυ στους Δήμους, χωρίς προσωπικό και πόρους. Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.).
• Η συνακόλουθη αποσπασματικότητα και οι αντιφάσεις στο θεσμικό πλαίσιο.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν τελικά σε ανησυχητικά επικίνδυνη ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων πρόληψης! Τα παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα και στον Πειραιά, με επικίνδυνα σχολικά κτίρια, πληθαίνουν μέρα με την ημέρα!
Η ανάγκη για ασφαλή σχολικά κτίρια είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλης της σχολικής κοινότητας, δεν μπορεί να θεωρείται κόστος! Δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους-οφέλους η ασφάλεια των μαθητών μας και των εκπαιδευτικών!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου