Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Ευρωβαρόμετρο: Το 79% των Ελληνικών νοικοκυριών δυσκολεύεται να πληρώσει λογαριασμούς! Τι δείχνει για τις ευρωεκλογές

 Η ακρίβεια και οι οικονομικές δυσκολίες «γονατίζουν» τα νοικοκυριά και πλήττουν την κυβέρνηση! Ωστόσο, παρότι απέχουμε λιγότερο από δύο μήνες από τις ευρωεκλογές οι Έλληνες δείχνουν μειωμένο ενδιαφέρον για αυτές!
Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνονται στο Ευρωβαρόμετρο της Άνοιξης του 2024, της πανευρωπαϊκής δημοσκόπησης, που γίνεται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας, που διενεργήθηκε από 7 μέχρι 25.2.2024 και στην Ελλάδα λήφθηκαν 1.002 συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο, προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:

1. Υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές καθώς το 56% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται ενώ το 44% ότι δεν ενδιαφέρεται. Άλλωστε στην Ελλάδα μόνο το 34% έχει θετική εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πολύ λιγότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 41% ενώ το 43% έχει «ουδέτερη» εικόνα και το 20% αρνητική.
Επίσης, αρνητική είναι η ελληνική κοινή γνώμη σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ σε μεγάλες κρίσεις, όπως η πανδημία (61%) η κλιματική αλλαγή (67%) και η οικονομική κατάσταση (82%)
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοί που εκφράζουν ενδιαφέρον είναι σχεδόν ισάριθμοι με όσους δήλωσαν (59%) ότι έχει μεγάλη σημασία η ψήφος στις ευρωεκλογές. Για τις εθνικές εκλογές το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι η ψήφος έχει σημασία αυξάνεται στο 79%
Η έλλειψη ενδιαφέροντος αποτυπώνεται, ακόμα,  στο γεγονός ότι το 44% των ερωτηθέντων στην  Ελλάδα γνωρίζει ότι φέτος θα γίνουν ευρωεκλογές, χωρίς να γνωρίζουν ούτε τον μήνα διεξαγωγής και μόλις το 10% γνωρίζει ακριβή ημερομηνία.
Ωστόσο, το 76% θεωρεί πιθανόν να ψηφίσει, το 13% δεν το θεωρεί πιθανό και το 10% παραμένει ουδέτερο. Άλλωστε 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ψηφίζει πάντα σε εθνικές, τοπικές ή ευρωπαϊκές εκλογές ενώ το 24% δηλώνει ότι ψηφίζει συχνά και μόλις το 5% σπάνια ή ποτέ.
2. Το επόμενο στοιχείο επιβεβαιώνει το εύρημα και άλλων δημοσκοπήσεων ότι η κυβέρνηση υφίσταται φθορά από την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 74% των ερωτηθέντων, πολλοί περισσότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (45%) δηλώνει ότι το βιοτικό επίπεδο κατά την τελευταία πενταετία έχει πέσει, το 24% πως δεν έχει αλλάξει και μόλις 2% δηλώνει ότι έχει ανέβει. Η συντριπτική πλειοψηφία (81%) των ερωτηθέντων μεταξύ των ηλικιών 55+ δηλώνει ότι υπέστη μείωση του βιοτικού επιπέδου και έπονται οι ηλικίες 40- 54 (74%).
Μάλιστα, το 79% δηλώνει πως τις περισσότερες φορές ή κατά καιρούς δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς και μόλις το 21% δηλώνει σχεδόν ποτέ δεν δυσκολεύεται.
Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα φαίνεται να έχει χαθεί και η ελπίδα καθώς το 48% θεωρεί ότι τα επόμενα πέντε χρόνια το βιοτικό επίπεδο θα πέσει, το 35% πως δεν θα αλλάξει (σ.σ. προφανώς προς το καλύτερο) και μόλις 13% θεωρεί ότι θα ανέβει, με τη μεγαλύτερη αισιοδοξία (24%) να υπάρχει σε νέους 15- 24 ετών. Ειδικά για τον επόμενο χρόνο το 15% θεωρεί ότι θα υπάρχει χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης και το 46% πως θα είναι ίδιες (σ.σ. προφανώς άσχημες). με μόλις 10% να πιστεύει σε καλυτέρευση.
Επίσης, για τη κατάσταση της εθνικής οικονομίας τον επόμενο χρόνο το 52% προβλέπει ότι θα είναι χειρότερη, το 36% ίδια και μόλις το 10% βλέπει καλυτέρευση.
Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 66% δηλώνει ότι στην χώρα μας τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση και μόλις το 21% δηλώνει ότι κινούνται προς τη σωστή  κατεύθυνση. Το παράδοξο, πάντως, είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που κάνουν την διαπίστωση ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση (26%) να ανήκει στις ηλικίες 55+ , οι οποίες όπως είδαμε έχει με συντριπτική πλειοψηφία (81%) διαπιστώσει μείωση του βιοτικού επιπέδου!
3. Η κατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί κατά κόρον και στηλιτευθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα. Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη ότι το 60% των ερωτηθέντων δηλώνουν «μη ικανοποιημένοι» από την κατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα ενώ το 39% δηλώνει ικανοποιημένο.

4. Τα βασικότερα προβλήματα, που απασχολούν τους Έλληνες είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (55%), θέμα που σχετίζεται άμεσα με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, που αποτυπώθηκε στα παραπάνω ευρήματα, η δημόσια υγεία (56% ) ενώ το 55% αναφέρει ως προτεραιότητα την στήριξη της οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έπεται στις προτεραιότητες των Ελλήνων η αγροτική πολιτική (35%), γεγονός, που πιθανόν συνδέεται με τον χρόνο διεξαγωγής της έρευνας, οπότε κυριαρχούσαν στην επικαιρότητα οι αγροτικές κινητοποιήσεις.
5. Σε ότι αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Έλληνες θεωρούν, όπως και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, ότι την επόμενη πενταετία οι προτεραιότητές του πρέπει να έχουν ως πρώτο θέμα την ειρήνη (ποσοστό 47%) και ακολουθούν τα θέματα Δημοκρατίας (33%). Για τους Έλληνες τρίτο θέμα ενδιαφέροντος θα πρέπει να είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ΕΕ και των περιφερειών της, όπως ζητάει το 33% των ερωτηθέντων αλλά για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (19%) φαίνεται ότι είναι θέμα μειωμένης σημασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις