Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Εννέα συλλήψεις για την κατάρρευση σπιτιού στο Πασαλιμάνι, που στοίχισε τη ζωή σε έναν 31χρονο

Φωτό αρχείου
Στη σύλληψη 9 ατόμων, από τους οποίους οι τρεις είναι τραυματίες και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, προχώρησε η Αστυνομία, προκειμένου να παραπεμφθούν ως κατηγορούμενοι για τη τραγωδία, που «γράφτηκε» τη Τρίτη 16/4 στο Πασαλιμάνι, με την κατάρρευση ενός διώροφου εγκαταλελειμμένου σπιτιού.
Το σπίτι βρισκόταν επί της οδού Νεωρίων και όπως έγινε γνωστό στην διάρκεια εργασιών κατέρρευσε μέρος του κτηρίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεςι εργάτες και ένας τέταρτος, ένας 31χρονος να εγκλωβιστεί σε φορτηγό αυτοκίνητο που καταπλακώθηκε από μπάζα.
Αμέσως έσπευσαν έσπευσαν 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα καθώς και ομάδα έρευνας και διάσωσης με διασωστικό σκύλο της 1ης ΕΜΑΚ.
Οι προσπάθειες των διασωστών επικεντρώθηκαν

στον απεγκλωβισμό του 31χρονου, με τον οποίο υπήρχε αρχικά επικοινωνία αλλά στη συνέχεια εξέπνευσε από τα τραύματά του και τελικά ανασύρθηκε νεκρός. Παράλληλα έγιναν έρευνες με τον διασωστικό σκύλο στα χαλάσματα για τον εντοπισμό τυχόν άλλων εγκλωβισμένων, χωρίς να βρεθεί τίποτα.
Κατά μια πληροφορία οι έρευνες στα χαλάσματα έγιναν επειδή υπήρχαν πληροφορίες ότι καμία φορά στο εγκαταλελειμμένο σπίτι έβρισκαν καταφύγιο άστεγοι, Έλληνες ή αλλοδαποί και εξετάστηκε το ενδεχόμενο να είναι κάποιος εγκλωβισμένος.
Όπως έγινε γνωστό ο άτυχος 31χρονος ήταν ειδικός φρουρός της ΕΛ.ΑΣ και αναζητούσε μεροκάματο στην οικοδομή για να συμπληρώνει το εισόδημά του.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πειραιά.

Η άδεια εργασιών
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη για την εκτέλεση των εργασιών «είχαν βγάλει ηλεκτρονική άδεια για μικρές εργασίες».
«Κάτι πήγε στραβά και είχαμε την απώλεια ενός νέους ανθρώπου και τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο. Ο ιδιοκτήτης αναζητείται. Είναι βέβαιο ότι κάτι πήγε στραβά αλλά αυτό θα δείξει η έρευνα» πρόσθεσε ο κ. Μώραλης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η άδεια είχε εκδοθεί βάσει του άρθρου 30 του νόμου 4495/17, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, η οποία χορηγείται για μικρής έκτασης εργασίες, όπως εργασίες εσωτερικών χρωματισμών, μικρών επισκευών θυρών και παραθύρων ή μεμονωμένων επισκευών για λόγους χρήσης και υγιεινής, επισκευής ή αντικατάστασης δαπέδων, β) μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου, εξωτερικοί χρωματισμοί ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων χωρίς χρήση ικριωμάτων κ.α.

Γαβρίλης: «Επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον» σε οικοδομικές εργασίες
Η παράταξη «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες» με επικεφαλής τον Γιώργο Γαβρίλη σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι με την τραγωδία, που «γράφτηκε» στο Πασαλιμάνι ήρθαν «με δραματικό τρόπο, στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες της γρήγορης και χαμηλού κόστους οικοδομικές εργασίες».
«Η εκτέλεση εργασιών με απλή άδεια για εκτέλεση «μικρών εργασιών», η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η «μαύρη» εργασία σε συνδυασμό με την αποδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών από την κυβέρνηση διαμορφώνουν ένα επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον με επίκεντρο το χαμηλό κόστος», αναφέρει η ανακοίνωση. Και καταλήγει:
«Αυτή η μορφή «αξιοποίησης» σε συνδυασμό με την ύπαρξη πολλών παλαιών εγκαταλελειμμένων κτηρίων, διάσπαρτων στην πόλη, μεταξύ των οποίων και αυτά που χαρακτηρίζονται ως «διατηρητέα», θέτουν, με διάφορες αφορμές (σεισμοί, βροχοπτώσεις, εργασίες κατεδάφισης χωρίς μέτρα ασφαλείας), το ζήτημα της πολεοδομικής ανασυγκρότησης, την ανάγκη να καταστήσουμε ασφαλή τα επικίνδυνα λόγω παλαιότητας κτήρια, με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά και να ενισχύσουμε τα στεγαστικά διαθέσιμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις