Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Η Cosco θέλει να ξαναφέρει φορτία αυτοκινήτων στο Παλατάκι. Γιατί προσφεύγει στο ΚΑΣ, πως αντιδρούν δημοτικές παρατάξεις

Η φωτό από παλαιότερο φορτίο
αυτοκινήτων στο Παλατάκι

Νέες προσπάθειες ξεκινάει ο ΟΛΠ/Cosco για να μετατρέψει, τουλάχιστον τους χειμερινούς μήνες, την προβλήτα κρουαζιέρας στο Παλατάκι, σε έναν απέραντο χώρο στάθμευσης οχημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους περίοικους και όχι μόνο….
Οι πρώτες προσπάθειες είχαν γίνει, στα τέλη του 2021, αλλά είχαν… σκοντάψει στην αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς ο χώρος, που ο ΟΛΠ/Cosco θέλει να μετατρέψει σε χώρος στάθμευσης, είναι κηρυγμένος ως αρχαιολογικός (για να διαβάσετε τις σχετικές αναρτήσεις του pireas2day.blogspot.gr πατήστε εδώ και εδώ)
Μάλιστα, τότε, στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού είχαν κάνει αυτοψία και όπως είχε γνωστοποιηθεί, εγγράφως, στην τότε βουλευτή Πειραιά Φωτεινή Μπακαδήμα, που είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή «τα σταθμευμένα αυτοκίνητα βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση και ορατή επαφή με το Κονώνειο τείχος, σε απόσταση από 2μ. περίπου έως λίγες δεκάδες μέτρα, κατά παράβαση της Αρχαιολογικής Νομοθεσίας».
Γι’ αυτό τώρα επιχειρείται η παράκαμψη του εμποδίου με την υποβολή σχετικού αιτήματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), όπου, όπως αποκάλυψε η παράταξη «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες», είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί σήμερα (Τρίτη 12/12).
Όπως τονίζει η παράταξη η χρήση του χώρου αποκλειστικά για τις ανάγκες της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας (και όχι για φορτία) καθορίζεται και από τη Σύμβαση Παραχώρησης του λιμανιού, που έχει κυρωθεί με νόμο.
Μάλιστα, η παράταξη προαναγγέλλει ότι  θα ζητήσει να παραστούν εκπρόσωποί της στη συνεδρίαση του ΚΑΣ και να τοποθετηθούν.
Και καλεί «την δημοτική αρχή να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες υπεράσπισης των συμφερόντων των πολιτών και της νομιμότητας».

Η ανακοίνωση
Ολόκληρη η ανακοίνωση της παράταξης «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες» έχει ως εξής:
«Ο ΟΛΠ/COSCO έχοντας εξασφαλίσει την εγκληματική ανοχή της κυβέρνησης συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον λιμενικό χώρο ως τσιφλίκι της, αδιαφορώντας για τις συμβατικές δεσμεύσεις της και σε βάρος της πόλης.

Έτσι, για άλλη μια φορά επιχειρεί να μετατρέψει, παράνομα, τον χώρο της κρουαζιέρας στο Παλατάκι, σε χώρο στάθμευσης χιλιάδων αυτοκινήτων, που έρχονται ως φορτία. Η ενέργειά τους είναι αντίθετη με τη Σύμβαση Παραχώρησης, που προβλέπει με απόλυτη σαφήνεια, ότι ο συγκεκριμένος χώρος πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την κρουαζιέρα - ακτοπλοϊα και αναψυχή.
Τις προηγούμενες φορές, που επιχείρησε ο ΟΛΠ/COSCO το ίδιο πράγμα συνάντησε την αντίθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και της πόλης καθώς η περιοχή αυτή του λιμανιού, που σχεδιάζεται να μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης, είναι κηρυγμένος και οριοθετημένος ως αρχαιολογικός χώρος του Δήμου Πειραιά.
Τώρα προσπαθούν να παρακάμψουν τη νομοθεσία, αδιαφορώντας για την πόλη και τους κατοίκους, ζητώντας έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
Το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ, όπου η παράταξή μας θα ζητήσει να παραστεί και θα τοποθετηθεί. Περιμένουμε και από την δημοτική αρχή να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες υπεράσπισης των συμφερόντων των πολιτών και της νομιμότητας
».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις