Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Ο ΟΛΠ/Cosco έφερε νέο φορτίο 1.200 αυτοκινήτων στο Παλατάκι. Γιατί αγνοεί το Υπουργείο Πολιτισμού

Η φωτό διατέθηκε από τη
παράταξη "Πειραιάς για Όλους"

Νέο φορτίο 1.200 αυτοκινήτων «άδειασε» στην προβλήτα κρουαζιέρας στο Παλατάκι ο ΟΛΠ/Cosco, παρότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εγγράφως ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει την Αρχαιολογική νομοθεσία!
Η καινούργια, απροκάλυπτη αυθαιρεσία του ΟΛΠ/Cosco, που γίνεται κάτω από τα… μάτια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, αποκαλύφθηκε από την δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Όλους», με επικεφαλής το Νίκο Μπελαβίλα.
Συγκεκριμένα, η παράταξη σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι

ο ΟΛΠ/Cosco τοποθέτησε, για τρίτη φορά, φορτίο 1.200 αυτοκινήτων στο Παλατάκι, υποστηρίζοντας ότι είναι «μία μη επιτρεπόμενη χρήση σε επαφή με κατοικίες, σχολεία, αθλητικά κέντρα και αρχαιότητες».
Μετά απ’ αυτό, όπως αναφέρει η παράταξη, κάτοικοι της Πειραϊκής έκαναν καταγγελία στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά (σ.σ. Απορία: Το Λιμεναρχείο δεν θα έπρεπε να είχε κινηθεί αυτεπαγγέλτως;) και ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση.
«Εκεί αποδείχθηκε ότι ο ΟΛΠ είχε πάρει μία άσχετη «αδειοδότηση» από το Τελωνείο. Αυτή η έγκριση αφορά τις τελωνειακές διαδικασίες και δεν συνιστά με κανέναν τρόπο άδεια για τη χρήση του χώρου στον οποίο ρητά επιτρέπεται μόνο η χρήση της κρουαζιέρας, τουρισμού, αναψυχής και πολιτισμού. Τούτο το οποίο όφειλαν να γνωρίζουν ο Δήμος Πειραιά, η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Ναυτιλίας, αποκαλύφθηκε τελικά από έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού που ουσιαστικά δηλώνει ότι ο ΟΛΠ δεν έλαβε ουδεμία έγκριση και ότι αυτή η χρήση δεν επιτρέπεται», αναφέρει η δημοτική παράταξη.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως είχε αποκαλύψει το pireas2day.blogspot. gr (για να διαβάσετε την σχετική ανάρτηση πατήστε εδώ) το Υπουργείο Πολιτισμού σε έγγραφο με ημερομηνία 3.1.2022 είχε απαντήσει σε ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ 25 Φωτεινής Μπακαδήμα ότι μετά από αυτοψία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων είχε διαπιστωθεί ότι «τα σταθμευμένα αυτοκίνητα βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση και ορατή επαφή με το Κονώνειο τείχος, σε απόσταση από 2μ. περίπου έως λίγες δεκάδες μέτρα, κατά παράβαση της Αρχαιολογικής Νομοθεσίας».
Σύμφωνα με το Υπουργείο «(…) για τη χρήση του χώρου αυτού, το ΥΠΠΟΑ ουδέποτε έλαβε αίτημα- έστω προσωρινής- αλλαγής χρήσης (εμπορική), με σκοπό την φορτοεκφόρτωση αυτοκινήτων εντός της δημοτικής έκτασης Παλατάκι και των εγκαταστάσεων κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ είναι προφανές ότι δεν έχει δοθεί σχετική έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.».
Μετά από αυτό, υπήρξε παρέμβαση του Υπουργείου προς τον ΟΛΠ, από τον οποίο ζητήθηκε εγγράφως, στις 23 Δεκεμβρίου 2021, να χρησιμοποιεί τον χώρο μόνο για την εξυπηρέτηση πλοίων, καθώς και τον τουρισμό και την αναψυχή τουριστικής δραστηριότητας, σύμφωνα, πάντα, με τα οριζόμενα από την Αρχαιολογική Νομοθεσία.
Όμως ο ΟΛΠ/Cosco έδειξε να αγνοεί την έγγραφη παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού και συνεχίζει να τοποθετεί φορτία αυτοκινήτων στον ίδιο χώρο.
Η παράταξη «Πειραιάς για Όλους» σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη αναφέρει:
«Οποιαδήποτε άλλη ελληνική ή ξένη εταιρεία, βιομηχανία ή φορέας είχε περιπέσει σε ανάλογη παρανομία θα είχε δεχθεί πρόστιμα ή ακόμη περισσότερο θα της είχε αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας. Οι ιθύνοντες του ΟΛΠ/Cosco προφανώς δεν έχουν λόγους να ανησυχούν για τέτοιες λεπτομέρειες. Ξεκίνησαν το έργο του νέου προβλήτα χωρίς άδεια, γέμισαν τον Σαρωνικό με βυθοκορήματα αγνώστου ποσότητας και περιεχομένου ανεξέλεγκτα, πέρασαν τα φορτωμένα με μπάζα φορτηγά πάλι χωρίς άδεια από τους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά. Η πραγματική ευθύνη όμως δεν ανήκει στον ΟΛΠ και στην Cosco. Εκείνοι, όσο τους αφήνουμε αχαλίνωτους, δεν πρόκειται να συμμορφωθούν. Έτσι τους βολεύει, έτσι πράττουν. Η ευθύνη ανήκει στις κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές αρχές που τους έχουν αφήσει να μας εμπαίζουν ατιμώρητοι»……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις