Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Νέα εξέλιξη: Η Cosco απέσυρε το αίτημά της στο ΚΑΣ για μεταφορά οχημάτων στο Παλατάκι. Τι έγραψε στο fb o Γ. Γαβρίλης

Τελευταία εξέλιξη: Απέσυρε η Cosco το αίτημά της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για να της δοθεί έγκριση να μεταφέρει φορτία αυτοκινήτων στο Παλατάκι, όπως αποκάλυψε με ανάρτησή του στο fb ο επικεφαλής της παράταξης "Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες" Γιώργος Γαβρίλης.
Η παράταξη είχε ζητήσει να κάνει παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΚΑΣ και όπως ανέφερε, το πρωί της Τρίτης, ο Γ. Γαβρίλης "η γραμματεία του αρχαιολογικού συμβουλίου μας ενημέρωσε πριν λίγο ότι η cosco απέσυρε το αίτημα της που ήταν θέμα ημερήσιας διάταξης στην σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ.Με το αίτημα αυτό  ζητούσε την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμου για την στάθμευση χιλιάδων αυτοκινήτων στις προβλήτες της κρουαζιέρας.
Η παράταξή μας για άλλη μια φορά αντέδρασε πήρε πρωτοβουλίες ζήτησε με αίτημα της να παραστεί στην συνεδρίαση του ΚΑΣ δημοσιοποίησε το θέμα και είχαμε αυτή την θετική κατάληξη....Είναι προφανές ότι η cosco όσο και να εκμεταλλεύεται την εγκληματική ανοχή της κυβέρνησης για να χρησιμοποιεί το λιμάνι ως τσιφλίκι της θα βρίσκει απέναντι τους πολίτες και τους φορείς που θα υπερασπίζονται το Δημόσιο συμφέρον"

Τι είχε προηγηθεί

Ο ΟΛΠ/Cosco επιδιώκοντας, προφανώς, να χρησιμοποιήσει, τουλάχιστον τους χειμερινούς μήνες, την προβλήτα κρουαζιέρας στο Παλατάκι, ως έναν απέραντο χώρο στάθμευσης οχημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους περίοικους και όχι μόνο είχε υποβάλλει αίτημα στο ΚΑΣ για να λάβει σχετική άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Να θυμίσουμε ότι στα τέλη του 2021 οι πρώτες μεταφορές οχημάτων στον χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικό χώρο του λιμανιού είχαν προσκρούσει στην έντονη αντίθεση του Υπουργείου Πολιτισμού (για να διαβάσετε σχετικό ρεπορτάζ πατήστε εδώ).
Μάλιστα, τότε, στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού είχαν κάνει αυτοψία και όπως είχε γνωστοποιηθεί, εγγράφως, στην τότε βουλευτή Πειραιά Φωτεινή Μπακαδήμα, που είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή «τα σταθμευμένα αυτοκίνητα βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση και ορατή επαφή με το Κονώνειο τείχος, σε απόσταση από 2μ. περίπου έως λίγες δεκάδες μέτρα, κατά παράβαση της Αρχαιολογικής Νομοθεσίας».
Έτσι, τώρα, όπως είχε αποκαλύψει η παράταξη «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες» ο ΟΛΠ/Cosco σε μια προσπάθεια να παρακάμψει το εμπόδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, είχε προσφύγει στο ΚΑΣ ζητώντας σχετική έγκριση.
Όπως ανέφερε η παράταξη η χρήση του χώρου αποκλειστικά για τις ανάγκες της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας (και όχι για φορτία) καθορίζεται και από τη Σύμβαση Παραχώρησης του λιμανιού, που έχει κυρωθεί με νόμο.
Μάλιστα, η παράταξη προανήγγειλε ότι  θα ζητήσει να παραστούν εκπρόσωποί της στη συνεδρίαση του ΚΑΣ και να τοποθετηθούν.
Και κάλεσε «την δημοτική αρχή να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες υπεράσπισης των συμφερόντων των πολιτών και της νομιμότητας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις