Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Οι κινήσεις των διεθνών διωκτικών αρχών για να σταματήσουν την διακίνηση ναρκωτικών από τις θάλασσες. Κατασχέσεις και συλλήψεις

Κατασχέσεις ναρκωτικών στην Ελλάδα
Τεράστια φορτία ναρκωτικών αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ διακινούνται στις θάλασσες ανά τον κόσμο!
Οι διεθνείς διωκτικές αρχές απλώνουν τα «δίχτυα» τους για να εντοπίσουν τις παράνομες μεταφορές αλλά όπως φαίνεται καταφέρνουν να «μπλοκάρουν» μόνο ένα μέρος αυτών των παράνομων φορτίων.
Ωστόσο, είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν κατασχεθεί, σε διάφορα μέρη, πάνω από 22 τόνοι κοκαΐνης αλλά και δύο τόνοι από το ναρκωτικό «πάγου» (ice ή glass, το λεγόμενο στην αργκό «σπίντ»), την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, την λεγόμενη και «κοκαΐνη των φτωχών».
Οι τελευταίες μεγάλες κατασχέσεις έγιναν, αυτή την εβδομάδα, στην Ισπανία και συνολικά κατασχέθηκαν στο Βίγκο και στη Βαλένθια, αντίστοιχα, 11 τόνοι κοκαΐνης.
Σύμφωνα με τις αρχές, τα παράνομα φορτία μεταφέρονταν από δύο διαφορετικά «κυκλώματα» και ήδη έχουν συλληφθεί 20 άτομα, από διάφορες χώρες της Βαλκανικής.
Νωρίτερα:

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ κατέσχεσε, το Νοέμβριο, πάνω από εννέα τόνους κοκαΐνης, σε λαθρεμπορικά πλοία στον Ατλαντικό Ωκεανό , δήλωσαν αξιωματούχοι.
Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν σε έξι περιστατικά ανοιχτά των ακτών του Μεξικού και της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής τον Νοέμβριο, ανέφερε σε δελτίο τύπου η Ακτοφυλακή. Στη μια περίπτωση βρέθηκαν περίπου 2495 κιλά σε ένα αυτοκινούμενο ημι-υποβρύχιο, από τα λεγόμενα «ναρκωτικά υποβρύχια».
Σχεδόν τρεις τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν από πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Σενεγάλης, ανακοίνωσε το ναυτικό του κράτους της Δυτικής Αφρικής. Ωστόσο, το ναυτικό δεν έδωσε λεπτομέρειες για το σκάφος ή το πλήρωμά του, εκτός από το ότι επέβαιναν 10 άτομα και ένας από αυτούς ήταν υπήκοος Σενεγάλης.
Το σκάφος αναχαιτίστηκε από ναυτική περίπολο σε διεθνή ύδατα, περίπου 150 χιλιόμετρα (93 μίλια) από την πρωτεύουσα, Ντακάρ, και μεταφέρθηκε σε ναυτική βάση για «αναγνώριση και καταγραφή των κατασχεθέντων προϊόντων», ανέφερε το ναυτικό.
Σε γερανό φορτηγού πλοίου βρέθηκαν στο λιμάνι Odisha της Ινδίας 22 πακέτα βάρους ενός κιλού το καθένα γεμάτα με κοκαΐνη.
Το παράνομο φορτίο παρατηρήθηκε αρχικά το βράδυ της 30ης Νοεμβρίου από χειριστή γερανού που εργαζόταν στο πλοίο. Οι αρχές ειδοποιήθηκαν αμέσως λόγω των αρχικών υποψιών ότι τα πακέτα ήταν εκρηκτικός μηχανισμός. Στη συνέχεια, , το περιεχόμενο ταυτοποιήθηκε ως κοκαΐνη. Το πλοίο είχε προορισμό τη Δανία.
Η Αστυνομία Ελέγχου Ναρκωτικών της Κόστα Ρίκα (PCD) κατέσχεσε περίπου 200 κιλά κοκαΐνης συσκευασμένη σε σακούλες, στο μηχανοστάσιο ενός μικρού φορτηγού πλοίου που ήταν βρισκόταν , στο Moin Port, στην Κόστα Ρίκα.
Το πλοίο έφτασε από την Κολομβία, με επόμενο λιμάνι να είναι η Αμβέρσα.

Η «κοκαΐνη των φτωχών»
Τέλος, η αστυνομία της Ταϊλάνδης πραγματοποίησε, στις 4 Δεκεμβρίου, έφοδο σε ρυμουλκό στο λιμάνι Bang Pakong, κοντά στην Μπανγκόκ, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότεροι από δύο τόνος από το ναρκωτικό «πάγου» (κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη), με προορισμό τις Φιλιππίνες – Αυστραλία.
Συνελήφθησαν 13 άτομα, όλοι Ταϊλανδοί, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίου. Μερικοί από τους υπόπτους προσπάθησαν να δραπετεύσουν και πήδηξαν στο νερό, αλλά τους έπιασαν.
Κατά τις αρχές το σχέδιο ήταν να πλεύσει το ρυμουλκό στα διεθνή ύδατα και να περιμένει τα ποντοπόρα εμπορικά πλοία να πάρουν τον «πάγο» συσκευασμένο σε 90 κιβώτια, τα οποία εμφανίζονταν να περιέχουν παιδικά παιγνίδια, καρτούν.
Η μεθαμφεταμίνη (μεθ) είναι ένα παράνομο ναρκωτικό που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την κοκαΐνη. Έχει πολλές ονομασίες στην αργκό – μεθ, κρανκ, κιμωλία ή σπιντ που είναι και η πιο κοινή της ονομασία.
Η κρίσταλ μεθ χρησιμοποιείται από άτομα όλων των ηλικιών αλλά είναι περισσότερο γνωστή ως «ναρκωτικό των κλαμπ» γιατί γίνεται χρήση της στα νυχτερινά κλαμπ ή στα ρέιβ πάρτι, για αυτό και έχει θύματα πολλούς νέους. Είναι διεγερτική και την αποκαλούν «κοκαΐνη των φτωχών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις