Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Απίστευτο: Η Πολιτεία επιτρέπει να υπάρχουν σε επιβατηγά πλοία καμπίνες κατώτερου πληρώματος μικρότερες από κελιά φυλακών!

Ασφυκτικές συνθήκες ενδιαίτησης, κάτω από τα όρια που τίθενται διεθνώς ακόμα και για κρατούμενους φυλακών, απαιτεί η Πολιτεία για τους ναυτικούς, κατώτερα πληρώματα, επιβατηγών πλοίων!
Η απίστευτη κατάσταση, που μόνο ελκυστική δεν είναι για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, για την οποία… κόπτονται κυβέρνηση και εφοπλιστές, έχει αναδειχθεί από την ένωση ναυτών (ΠΕΝΕΝ), η οποία σε ανακοίνωσή της έχει κάνει λόγο για «τριτοκοσμική, άθλια και απαράδεκτη» ενδιαίτηση και διαβίωση των πληρωμάτων.
Η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στο αναχρονιστικό και ξεπερασμένο από τις εξελίξεις Προεδρικό Διάταγμα… ηλικίας 42 ετών, που καθορίζει θέματα ενδιαιτήσεως των πληρωμάτων.
Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις ενώ σπεύδουν να αναθεωρήσουν (κατ’ απαίτηση των εφοπλιστών) άλλα νομοθετήματα με την επίκληση της παλαιότητας αυτό έχει μείνει… ανέπαφο. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε ναυτιλιακές εταιρείες να διαθέτουν, σε μετασκευασμένα επιβατηγά της ακτοπλοΐας, για τα κατώτερα πληρώματα, καμπίνες- κλουβιά.
Συγκεκριμένα, το Προεδρικό Διάταγμα 259/81 (ΦΕΚ 72/Α/26-3-81) προβλέπει ότι το κατώτερο πλήρωμα σε επιβατηγά πλοία μπορεί να μοιράζεται σε κοιτώνες μέχρι τεσσάρων ατόμων (άρθρο 9 παρ. 3).
Για το κατώτερο πλήρωμα προβλέπεται μία (1) τουαλέτα και ένα (1) ντους ανά έξη άτομα ή οκτώ άτομα, ανάλογα το χρόνο κατασκευής του πλοίου (άρθρο 10)
Εφόσον στην καμπίνα διαμένουν δύο άτομα το εμβαδό της πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 τετραγ. μέτρα, εάν είναι τρία άτομα 7,50 τ.μ. κ.ο.κ.. (άρθρο 10). Δηλαδή, για κάθε μέλος του πληρώματος αντιστοιχεί ζωτικός χώρος 2,5 τετραγ. μέτρων.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών (φ.13.3.2022), μέχρι την 1η Ιουλίου 2021, σε 25 από τις 34 φυλακές της χώρας για κάθε κρατούμενο αντιστοιχεί ζωτικός χώρος κάτω από 4 τ.μ., μέγεθος που οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν ορίσει ως κατ’ ελάχιστον χώρο ανά κρατούμενο στον θάλαμό του.
Με δύο λόγια ενώ κάθε κρατούμενος πρέπει να έχει ζωτικό χώρο 4 τ.μ. η ελληνική πολιτεία θεωρεί ότι για κάθε ναυτικό πρέπει να υπάρχει στην καμπίνα του ζωτικός χώρος 2,5 τ.μ.!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις