Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Οι πειρατές ξανάρχονται! Πως κατέλαβαν εμπορικό πλοίο ανοιχτά της Σομαλίας μετά από 6 χρόνια παύσης

Φωτό αρχείου

 Με μια θεαματική κατάληψη ενός φορτηγού πλοίου- χύδην φορτίου (bulk carrier) οι πειρατές της Σομαλίας επέστρεψαν στην δράση, επιτείνοντας την εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή, που έχει διαμορφωθεί και μετά την ανάληψη δράσης ομάδων ανταρτών στην Υεμένη σε στήριξη των Παλαιστινίων της Χαμάς.
Οι Σομαλοί πειρατές, που είχαν αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα την περίοδο 2008- 2012 προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη Ναυτιλία, με απαγωγές πληρωμάτων και πλοίων, είχαν κάνει την τελευταία πειρατεία τους το 2017, καταλαμβάνοντας το “Adis 13”.
Ωστόσο, την περασμένη Πέμπτη επανήλθαν καταλαμβάνοντας στην

Αραβική Θάλασσα, εκατοντάδες μίλια από οποιαδήποτε ακτή, το με σημαία Μάλτας φορτηγό- χύδην «Ruen», χωρητικότητας 41.607 τόνων, βουλγαρικών συμφερόντων.
Μετά την κατάληψη κινητοποιήθηκε η ευρωπαϊκή ομάδα δράση κατά της πειρατείας EUNAVFOR ενώ και το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό έστειλε ένα αεροπλάνο έρευνας και ένα πολεμικό πλοίο για να αναχαιτίσει το φορτηγό πλοίο.
Όμως, με προκλητική άνεση οι Σομαλοί πειρατές αγνόησαν την καταδίωξη, άφησαν ανοιχτό το αυτόματο σύστημα AIS του πλοίου να επιδεικνύει το στίγμα του, μέχρι που έφτασε περίπου 8 μίλια ανοιχτά από την ακτή του Abo, ενός παραθαλάσσιου χωριού στη επαρχία Puntland, το παραδοσιακό ορμητήριο των Σομαλών πειρατών.
Το τελευταίο σήμα από τον αξιωματικό ασφαλείας ήταν ότι το πλήρωμα δεν είχε τον έλεγχο του σκάφους, αλλά το 18μελές πλήρωμα ήταν ασφαλές. Στο πλοίο φέρεται να επέβαιναν έξι ένοπλοι πειρατές.
Η επίθεση σε μεγάλες αποστάσεις στην ανοιχτή θάλασσα θυμίζει τις μεθόδους που παρατηρήθηκαν στα χειρότερα χρόνια της πειρατείας της Σομαλίας. Στην κορύφωση της επιδημίας απαγωγών στις αρχές της δεκαετίας του 2010, οι πειρατές με αλιευτικά σκάφη «μητρικού πλοίου» περιφέρονταν μακριά από τα ύδατα της Σομαλίας, μερικοί φτάνοντας σχεδόν μέχρι την Ινδία.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι συγκέντρωσε μια εξειδικευμένη ομάδα για να χειριστεί την κατάσταση. Η Μάλτα, το κράτος σημαίας του πλοίου, αναφέρει ότι παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις.
Το Reuters ανέφερε ότι είχε επαφή με τους αντάρτες στην περιοχή Puntland της Σομαλίας, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι κατάφεραν να καταλάβουν ένα σκάφος ενώ ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τα λύτρα είναι πιθανό να ξεκινήσουν σύντομα για την απελευθέρωση του πληρώματος του πλοίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις