Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Τα πολιτικά μηνύματα της κάλπης στον Δήμο Πειραιά. Η αποχή, οι προβληματισμοί των κομμάτων. Οι νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Με περίπου 2 στους 3 Πειραιώτες να πηγαίνουν…. παραλία και να μην προσέρχονται στην κάλπη διεξήχθησαν την Κυριακή οι εκλογές για την ανάδειξη της δημοτικής αρχής της επόμενης πενταετίας.
Έτσι, νικητής με ευρεία πλειοψηφία (69,89%) αναδείχθηκε ο Γιάννης Μώραλης, που αναδεικνύεται σε μακροβιότερο δήμαρχο τα μεταπολιτευτικά χρόνια (και όχι στην ιστορία της πόλης, όπως αυτάρεσκα δήλωσε, καθώς μακροβιότερος δήμαρχος είναι ο Τρύφων Μουτζόπουλος (ή Μουτσόπουλος) με 15 χρόνια θητείας).
Αντίθετα, όσο και εάν ακουστεί παράδοξο, δεν θα πρέπει να είναι καθόλου ευχαριστημένα τα κόμματα που τον υποστήριξαν (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) ενώ για άλλους λόγους θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ας δούμε, όμως, μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία (που κανονικά θα πρέπει να απασχολήσουν τα κόμματα και τις παρατάξεις) από την… αριθμητική της χτεσινής εκλογής:
•    Οι εγγεγραμμένοι στον Δήμο Πειραιά είναι 145.597 περίπου 2.000 λιγότεροι από ότι ήταν στις εκλογές του Ιουνίου (147.703). Αυτό δείχνει ότι έχει γίνει (αυτοματοποιημένα;) μια εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, τουλάχιστον σε άτομα πολύ μεγάλης ηλικίας.
Κατά συνέπεια, η αποχή, που έφτασε στο 64,61% ήταν σε μεγάλο βαθμό συνειδητή απουσία από τις κάλπες.
•    Στις κάλπες προσήλθαν να ψηφίσουν 51.259 πειραιώτες και πειραιώτισσες (ποσοστό συμμετοχής 35,39%), αισθητά λιγότεροι από όσους είχαν ψηφίσει τον Ιούνιο (74.185, ποσοστό συμμετοχής 50,23%).
Ας δούμε, όμως, τι δείχνουν τα αποτελέσματα του κάθε συνδυασμού:
1)    Ο συνδυασμός του Γιάννη Μώραλη προφανώς είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα αφού αύξησε έστω και λίγο σε απόλυτους αριθμούς τις ψήφους του σε 34.481 από 33.159 (45,33%) που είχε λάβει στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2019. Στον δεύτερο γύρο με ανάλογη με τη χτεσινή αποχή (65,5%) είχε λάβει 27.683 ψήφους.
Όμως, αντίθετα δεν θα πρέπει να είναι διόλου ικανοποιημένα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) που τον υποστήριξαν καθώς φάνηκε, ξεκάθαρα, ότι πολλοί ψηφοφόροι τους δεν στήριξαν την επιλογή τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο η ΝΔ στον Δήμο Πειραιά είχε πάρει 33.385 ψήφους (ποσοστό 45,49%) και το ΠΑΣΟΚ 4.665 (ποσοστό 6,36%), δηλαδή αθροιστικά 38.050 ψήφους. Κατά συνέπεια τον συνδυασμό Μώραλη δεν ψήφισαν 3.569 ψηφοφόροι τους.
Οι απώλειες φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερες για το κυβερνών κόμμα εάν σκεφτεί κανένας ότι ο υποψήφιος της ΝΔ, Νίκος Βλαχάκος είχε λάβει στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2019 19.855 ψήφους και ο Γ. Μώραλης 33.159. Εδώ γίνεται ακόμα πιο σαφές ότι ο κ. Μώραλης «κράτησε» τις ψήφους του ενώ «χάθηκαν» ψήφοι από το χώρο της ΝΔ.
•    Είναι σαφές ότι η αποχή επηρέασε όλες τις παρατάξεις. Όμως, περισσότερο την παράταξη «ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους και Όλες», με επικεφαλής τον Γιώργο Γαβρίλη που συγκέντρωσε 6.873 ψήφους (ποσοστό 13,93%) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει τον Ιούνιο  12.906 ψήφους (ποσοστό 17,59%).
Βέβαια, ανάλογη ήταν η εικόνα και το 2019, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές είχε λάβει 24.593 ψήφους (ποσοστό 31,09%) και ο συνδυασμός «Πειραιάς για Όλους» με το Νίκο Μπελαβίλα είχε λάβει 10.662 ψήφους (ποσοστό 14,58%).
Αυτό δείχνει ότι σε αυτό τον χώρο πρέπει να γίνει μια βαθιά συζήτηση και να μην καλυφθεί το θέμα στα πρόσωπα των επικεφαλής.
•    Παρά τις θριαμβολογίες και εκεί που πρέπει να… σκύψουν στο αποτέλεσμα είναι στον Περισσό. Η παράταξη του ΚΚΕ μπορεί ποσοστιαία να εμφανίζει καλύτερο αποτέλεσμα (ποσοστό 11,61%) αλλά σε απόλυτους αριθμούς η δύναμή του μειώθηκε από τον Ιούνιο.
Έτσι, ενώ το κόμμα στον Δήμο Πειραιά είχε λάβει, τον Ιούνιο, 6.571 ψήφους τώρα η Λαϊκή Συσπείρωση περιορίστηκε σε 5.726 ψήφους, ελάχιστα περισσότερους από όσους είχε λάβει στις δημοτικές εκλογές του 2019 (5.005 ψήφους).
•    Κάμψη, όμως, εμφανίζει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που φαίνεται ότι δεν επωφελείται, τουλάχιστον στον Πειραιά, από την πτώση των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Αριστεράς ή ίσως πλήττεται και αυτή από την αποχή.
Έτσι, ενώ η «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Λιμάνι» με επικεφαλής τον Θανάση Διαβολάκη είχε λάβει το 2019 1.436 ψήφους (ποσοστό 1,96) τώρα αν και εδώ καταγράφεται ποσοστιαία αύξηση λόγω της μικρότερης συμμετοχής (2,44%) πήρε 1.203 ψήφους.

Ποιοι εκλέγονται
Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη του κ. Μώραλη θα έχει 32 συμβούλους, η παράταξη του Γιώργου Γαβρίλη 6 και του ΚΚΕ 5.
Με αποτελέσματα από 276 τμήματα επί συνόλου 299 εκλέγονται οι εξής:
Από την παράταξη Μώραλη:
Ρέππας Παναγιώτης,  Ζηλάκου Χαραλαμπία (Χάρις),  Γλύκα Χαρβαλάκου Αθηνά (Νανά).  Αλιγιζάκη Ασπασία (Σίσσυ), Καρακατσάνη Αντωνία,  Μανωλάκος Λεωνίδας, Καψοκόλης Γρηγόριος, Βοϊδονικόλας Ιωάννης, Αράπης Δημήτριος, Καρύδης Δημήτριος, Βλαχάκος Δημήτριος, Μαρκαριάν Χαρουτιούν (Τάσος), Ζαρακέλη Ανδριάνα, Τζεφεράκος Αλέξανδρος, Βίτσας Γεώργιος, Μοραντζής Αντώνιος, Τουμαζάτου Γερασιμούλα Αλεξάνδρα, Βουράκης Ιωσήφ, Μπουρδάκου Κυριακή (Κική), Γκόλφης, Αβραμίδης Παναγιώτης (Τάκης), Καμαράτος Αλέξανδρος, Κατσαφάδος Βασίλειος, Μεντη Σταυρούλα, Χατζηαλέξης Ιωάννης, Καψή Άννα, Σκορδίλης Θεόδωρος, Λιακόσταυρος Χαράλαμπος, Γέμελος Νικόλαος, Βερυκάκη Ελλάς (Ελίνα), Μπουλντούμης Άγγελος Ιωάννης
Από την παράταξη «ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους και Όλες», εκτός του επικεφαλής Γ. Γαβρίλη εκλέγονται:
Γκερλές Δημήτριος, Φωτιάδης Χρήστος, Δρίτσα Αποστόλου Ευαγγελία (Λία), Δουζίνας Κωνσταντίνος και Βουτυράκος Παναγιώτης.
Τέλος, από τη Λαϊκή Συσπείρωση εκτός του επικεφαλής κ. Αμπατιέλου εκλέγονται:
Κοτέας Αλέξανδρος, Οικονόμου Βασίλειος, Λεωτσάκου Άννα και Ζαμπέτα Ελισσάβετ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις