Άποψη του αρχαιίου θεάτρου (φωτό αρχείου) |
«Η απομάκρυνση εκθεμάτων από το Μουσείο του Πειραιά συνιστά κάτι περισσότερο από υποβάθμιση. Στερεί χωρίς προοπτική μοναδικά εκθέματα, απονευρώνει την εμβέλεια του μουσείου και το αφήνει σε ρόλο μικρού περιφερειακού μουσείου, με δυσμενείς επιπτώσεις για την πόλη», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο κ. Γαβρίλης.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι «το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά σήμερα ασφυκτιά!» και επεσήμανε ότι «χρειάζεται χώρους, προσωπικό και μετά από μια επικαιροποιημένη μουσειολογική μελέτη θα αξιοποιείται μια μεγάλη τολμηρή τομή, που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου του παλαιού Μουσείου και του αρχαίου θεάτρου Ζέας».
Όπως σημείωσε «από την θέση της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής την περίοδο 2014-2019 είχαμε εγγράψει κονδύλια για τις μελέτες. Ωστόσο αυτές οι μελέτες δεν υλοποιήθηκαν εξαιτίας πολιτικών επιλογών της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού από το 2019 και μετά».
«Η υλοποίηση των έργων που είχαμε εντάξει στο τεχνικό μας πρόγραμμα ενδεχομένως να απαιτούσε μια προσωρινή αναδιάταξη εκθεμάτων και χώρων του μουσείου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με σύντομες διαδικασίες παλαιό και νέο Μουσείο, μαζί με το θέατρο Ζέας θα συγκροτούσαν ένα ολοκληρωμένο σύνολο, σημείο αναφοράς για τον Πειραιά και πόλης έλξης επισκεπτών.
Αυτό συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε να γίνει, ώστε η πόλη μας να αποκτήσει στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσπάθειάς τη δική της πολιτιστική ταυτότητα», κατέληξε ο ίδιος.
Το κτήριο του παλαιού Μουσείου (φωτό αρχείου) |
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά θεμελιώθηκε το 1966, ενώ έως τότε οι συλλογές που είχαν δημιουργηθεί από δωρεές, παραδόσεις και τυχαία ή ανασκαφικά ευρήματα φυλάσσονταν στο μικρό κτήριο που είχε κτισθεί το 1935 στη βόρεια πλευρά του ελληνιστικού θεάτρου της Ζέας.
Στο Μουσείο εκτίθενται ευρήματα από τον Πειραιά και τους όμορους Δήμους, από τη Σαλαμίνα και την παραλία έως τη Βάρκιζα. Σημαντικά αντικείμενα προέρχονται από τις δωρεές των ιδιωτικών συλλογών Μελετόπουλου, Νομίδου, Βαλσαμάκη και της Συλλογής Γερουλάνου. Επίσης φυλάσσονται, συντηρούνται και καταγράφονται αντικείμενα που προέρχονται από την ανασκαφική δραστηριότητα των περιοχών αρμοδιότητας της ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ στην οποία υπάγεται.
Η Έκθεση του Μουσείου αναπτύσσεται σε δύο ορόφους και δέκα αίθουσες με θεματικές ενότητες και χρονολογική διαδοχή των εκθεμάτων, ενώ η επίσκεψη συνεχίζεται στο μικρό ελληνιστικό θέατρο της Ζέας και στην υπαίθρια έκθεση γλυπτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου