Τον περασμένο Απρίλιο άρχισε να συζητείται στα ευρωπαϊκά όργανα το έκτο «πακέτο» μέτρων κατά της Ρωσίας, στο οποίο προβλεπόταν η επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου, με την απαγόρευση των πλοίων ιδιοκτησίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν- και αναπαρήχθη από εγχώρια- ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα σκόπευαν να θέσουν βέτο για την λήψη του συγκεκριμένου μέτρου για να προστατεύσουν τα ναυτιλιακά συμφέροντα.
Ένα μήνα αργότερα, στις 30 Μαΐου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ γινόταν γνωστό ότι επήλθε συμφωνία για μερικό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία. Όπως έγραψε η γαλλική Le Monde «το περιορισμένο εμπάργκο καλύπτει μόνο το ρωσικό πετρέλαιο που εισάγεται δια θαλάσσης, επιτρέποντας μια προσωρινή εξαίρεση για τις εισαγωγές που παραδίδονται μέσω αγωγών, κάτι που ήταν κρίσιμο για να συμμετάσχει η περίκλειστη Ουγγαρία στην απόφαση που απαιτούσε συναίνεση»..
Οι κυβερνητικοί λεονταρισμοί είχαν πάει περίπατο…..
Είχε προηγηθεί και η κράτηση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν ως αντίποινα για την κράτηση υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιου (ρωσικών συμφερόντων) από την Ελλάδα κατ’ εντολή των ΗΠΑ δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία στους εφοπλιστές και για άλλες ανάλογες περιπτώσεις.
Και δεν άργησε να έρθει η… έκρηξη. Αυτό έγινε, τελικά, τη Δευτέρα 6/6, ημέρα έναρξης της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια, σε ένα πάνελ ενός φόρουμ που διοργάνωσε η εταιρεία επικοινωνίας και χρηματοοικονομικών συμβούλων Capital Link, όπου κάποιοι από τους συμμετέχοντες ξεσπάθωσαν
Απευθυνόμενοι προς την ΕΕ (σ.σ. τα λέω στη νύφη να τ’ ακούει η πεθερά) είπαν σε αυτό το φόρουμ Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιώργος Προκοπίου κ.α. ότι «αντί να τιμωρούμε τη Ρωσία, τιμωρούμε τους εαυτούς μας. Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και οι πολιτικοί θα πρέπει να εργαστούν για να βρεθεί μια λύση».
Ο Β. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι βλέπουμε τη Ρωσία να στέλνει πετρέλαιο στη Κίνα και στην Ινδία, με έκπτωση και στη συνέχεια αυτές οι χώρες το στέλνουν και πάλι στην Ευρώπη με τις τιμές στα ύψη και ο καταναλωτής πληρώνει το τίμημα.
«Η ΕΕ πυροβολεί τα πόδια της και οι μόνοι κερδισμένοι είναι η Κίνα και η Ινδία», είπε, μεταξύ άλλων ο Γ. Προκοπίου. Και προσέθεσε: "Οι κυρώσεις ποτέ δεν λειτούργησαν. Το Ιράν βγήκαν δυνατότερο και στη Βενεζουέλα πείνασε ο κόσμος ενώ η ελίτ περνούσε καλά» (πηγή των παραπάνω capital.gr)
Ο Κυρ. Μητσοτάκης, λίγο αργότερα, εγκαινιάζοντας την έκθεση φάνηκε να έχει πάρει το… μήνυμα. Ξεκινώντας, σχεδόν, την ομιλία του αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής και προσπάθησε να…. νερώσει το κρασί, λέγοντας ότι το εμπάργκο, που επιβλήθηκε «στρέφει ταυτόχρονα, την Ευρώπη προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Αμερικής. Και μαζί της, παρά τις δυσκολίες, ανοίγει νέα λιμάνια για να κατακτηθούν από τα ελληνικά πετρελαιοφόρα που κυριαρχούν στον παγκόσμιο στόλο».
Παρακάτω τους… έκλεισε το μάτι για τις αυξημένες μεταφορές φυσικού αερίου λέγοντας ότι «καθίσταται κομβική η σημασία της θάλασσας και στη διακίνηση φυσικού αερίου» και πως είναι «μία καινούργια πρόκληση για τα ελληνόκτητα πλοία μεταφοράς LNG»
Επειδή, όμως, γνωρίζει ότι οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν σπάσει, διαχρονικά, ένα σωρό εμπάργκο για το κέρδος ζήτησε να ακολουθήσουν τις αποφάσεις λέγοντας:
«η συγκυρία και η νομιμότητα ζητούν και από τη ναυτιλία να συμμεριστεί την ανάγκη να επιστρέψει η σταθερότητα και η ισορροπία στην υφήλιο».
Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον……
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Η φωτό είναι από τη DKG Development. «Μαγνήτης» για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις αποδεικνύεται, τα τελευταία χρόνια, ο Πειραιάς. Μόλις χθες (...
-
«Ρεμπέτικο αντάμωμα» διοργανώνει το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυσή...
-
Μακέτα της αγοράς με το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο Η ανάπλαση του παρακείμενου χώρου πίσω από τον Πύργο του Πειραιά, που περιλαμβάνει τη τοπ...
-
Βήμα- βήμα επιδιώκουν οι λιμενικές αρχές να προχωρήσουν για να πέσει «φως» στο θρίλερ, που εξελίσσεται από το απόγευμα της Δευτέρας 28/7, με...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου