Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Τι πρέπει να ξέρουμε για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, που θα γίνει στο Σιλό στον Πειραιά! Πότε λειτουργεί, το κόστος κ.α.

 Το… πρώτο βήμα για τη δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων έγινε, τη Τετάρτη 18/5, με την υπογραφή παραχώρηση από τον ΟΛΠ στο Υπουργείο Πολιτισμού του κτηρίου του ΣΙΛΟ και των όμορων χώρων του, συνολικής έκτασης 13.761 τετρ. μέτρων, προκειμένου να στεγαστεί εκεί το Μουσείο.
Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι το ΣΙΛΟ, όπως και τα άλλα κτήρια στο χώρο του λιμανιού ανήκαν, όπως και ο ΟΛΠ στο Δημόσιο και παραχωρήθηκαν, το 2016, μαζί με το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών στη Cosco.
Αξίζει να σημειωθεί ότι

το σχέδιο για τη δημιουργία Μουσείου στο συγκεκριμένο κτήριο εντασσόταν από το 2010 σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό της τότε διοίκησης του ΟΛΠ για τη δημιουργία Πολιτιστικής Ακτής με την αξιοποίηση και άλλων κτηρίων σε αυτή την κατεύθυνση (για να διαβάσετε σχετική ανάρτηση του Pireas2day.blogspot.gr πατήστε εδώ).
Ωστόσο, τόσο το ΣΙΛΟ όσο και τα άλλα κτήρια παραχωρήθηκαν στη Cosco.
Έτσι, όπως διαβάζουμε τώρα στο σχετικό δελτίο τύπου, ο ΟΛΠ/Cosco συμφώνησε στην παραχώρηση του κτηρίου «με συμβολικό αντάλλαγμα». Με δύο λόγια το Δημόσιο θα πληρώνει ένα…. συμβολικό ενοίκιο, για ένα κτήριο που του ανήκε……
Η παραχώρηση του ΣΙΛΟ γίνεται μέχρι και τις 12/2/2052. Και αυτή η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία, διότι μια μέρα αργότερα, στις 13/2/2052 λήγει η Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco. Κατά συνέπεια δεν θα ήταν δυνατό να είχε μεγαλύτερο χρόνο η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ/Cosco και Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς τυπικά τουλάχιστον στις 13/2/2052 η κινέζικη εταιρεία θα φεύγει από τον Οργανισμό…..
Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, που έγιναν γνωστά για το νέο Μουσείο είναι ότι:
• Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 77.563.212 ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσής του είναι το τέλος του 2025.
• Στο Μουσείο, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες προβλέπεται και εκθεσιακός χώρος για τη φιλοξενία εναλίων κινεζικών αρχαιοτήτων.
• Τον περασμένο Ιανουάριο, το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ γνωμοδότησε θετικά επί των αρχιτεκτονικών, στατικών και ηλεκρομηχανολογικών προμελετών και της μουσειογραφικής προμελέτης,  οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, καθώς και της τροποποίησης του κτηριολογικού προγράμματος.
• Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα φιλοξενήσει ευρήματα ανελκυσθέντα από όλες τις ελληνικές θάλασσες: Αγάλματα, τμήματα γλυπτών, μέσα συναλλαγών, σκαριά και εξαρτήματα εξοπλισμού πλοίων, οπλικά εργαλεία, επιγραφές, είδη καλλωπισμού, χρηστική και επιτραπέζια κεραμική, εργαλεία και ποικίλα αντικείμενα, προερχόμενα από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές, αλλά και αυτόβουλες παραδόσεις ιδιωτών ή κατασχέσεις.
• Οι εγκαταστάσεις του Μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, σε χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές δράσεις (αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, πολυμέσα), εργαστήρια συντήρησης, χώρους παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες (υποδοχή, βεστιάριο, πωλητήριο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ιατρείο), γραφεία διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις