Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Πιο κοντά η δημιουργία Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά. Τι ξέρουμε για το ΣΙΛΟ που θα στεγαστεί

 Η κατασκευή του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο εμβληματικό κτήριο του ΣΙΛΟ στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά ήταν το κύριο θέμα συζήτησης σε συνάντηση του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος το μεγάλο, αυτό,  έργο έχει ενταχθεί για να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντική η ένταξη στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που εκπόνησε η κυβέρνηση και απέστειλε στις ευρωπαϊκές αρχές, του έργου για τη δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο του ΣΙΛΟ, στη χερσαία λιμενική ζώνη του Πειραιά», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μώραλης. Και πρόσθεσε:

«Η δημιουργία του Μουσείου, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί είδηση όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά και για την Αττική, την Ελλάδα, και διεθνώς. Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα αναβαθμίσει πολιτιστικά την πόλη μας και το λιμάνι, και θα προσελκύσει επισκέπτες από όλη τη χώρα και το εξωτερικό».
Να σημειωθεί ότι η δημιουργία Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο του ΣΙΛΟ αποτελούσε ένα τμήμα ενός συνολικού προγράμματος τουριστικής ανάπτυξης, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, με τη διαμόρφωση μιας Πολιτιστικής Ακτής. Το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί και παρουσιαστεί το Δεκέμβριο του 2010 επί προεδρίας στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά του κ. Γιώργου Ανωμερίτη.
Όπως είχε υπογραμμίσει σε αναλυτική παρουσίαση ο κ. Ανωμερίτης:
•    Στόχος του Έργου της διαμόρφωσης της Πολιτιστικής Ακτής, του Αστικού Σχεδιασμού της και της πραγματοποίησης του ήταν α) η δημιουργία ενός συγκροτήματος  «γειτονιάς» Μουσείων, Θεματικού Πάρκου,   χώρων έκθεσης και παραγωγής τέχνης, Πάρκου και ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και β) η δημιουργία ενός πνεύμονα παιδείας τέχνης και αναψυχής στην καρδιά του Λιμανιού, την Ηετιώνεια Ακτή.
Με την πάροδο του χρόνου και λόγω της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ το πρόγραμμα περιορίστηκε. Στην Σύμβαση Παραχώρησης για το μόνο κτήριο, που υπήρξε ρητή πρόβλεψη για τη δημιουργία Μουσείου ήταν οι διαμετακομιστικές αποθήκες των σιτηρών (σιλό).

Λίγα λόγια για το Σιλό
Το Σιλό είναι ένα εξαιρετικό κτήριο, κατασκευασμένο την δεκαετία του 1930 (πιθανόν το 1935), με χωρητικότητα 30.000 τόνους σιτηρών, εμβληματικής φυσιογνωμίας και σημείο αναφοράς (τοπόσημο) του λιμανιού του Πειραιά.
Στο εσωτερικό του κτηρίου υπάρχουν κυψέλες αποθήκευσης του σιταριού, οι οποίες μπορούν ν’ αξιοποιηθούν και να διατηρηθούν όπως και τα διάφορα βιομηχανικά εργαλεία διακίνησης του σιταριού.
Το εμβαδόν της οριοθετημένης περιοχής μελέτης του Μουσείου, κτίριο και ο περιβάλλων χώρος του, ορίζεται σε 8.130 τετρ. μέτρα. Το εμβαδόν της συνολικής επιφάνειας του κτιρίου που είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμο καλύπτοντας τρεις ορόφους χωρίς τις εγκαταστάσεις των κυψελών είναι περίπου 7.400 τετρ. μέτρα.
Η αξιοποίηση των κυψελών που καταλαμβάνουν όλη την επιφάνεια των ενδιάμεσων ορόφων (2400 τετρ. μέτρα) θα αυξήσουν κατά πολύ τη χωρητικότητα του.
Συνολικά, ο ωφέλιμος χώρος υπερβαίνει τα 11.000 τετρ. μέτρα και το ανώτατο ύψος του φθάνει στα 52,20 μέτρα, χάρη στον «πύργο» του, που φιλοξενεί το ορατό και από τη θάλασσα ρολόι του λιμανιού.

Τα βήματα που έχουν γίνει

 
Μακέτα σχεδίου από τον αρχιτεκτονικό
διαγωνισμό ιδεών για το Μουσείο

Για την δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων ο ΟΛΠ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού είχε προκηρύξει, επί προεδρίας του κ. Ανωμερίτη, δημόσιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών.
Το 2015 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έθεσε και επίσημα το αίτημα της δημιουργίας Δημόσιου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο συγκεκριμένο κτήριο. Ωστόσο, λόγω της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ οι διαδικασίες καθυστέρησαν και τελικά την 1η Ιουλίου 2019, η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) ενέκρινε τη μετατροπή του κτηρίου SILO στον Πειραιά σε Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Είχε προηγηθεί η αποδοχή του αιτήματος και από την πλευρά του ιδιωτικού ΟΛΠ.
 Η ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων θα συμβάλει στην ανάδειξη των πολυάριθμων και ήδη συντηρημένων ενάλιων ευρημάτων, που μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστα σε αποθηκευτικούς χώρους.
Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2.200 αρχαιολογικά και νεότερα ευρήματα πρόκειται να εκτεθούν στο μουσείο, αντικείμενα που προέρχονται από ναυάγια (δηλαδή από το φορτίο και τον τεχνικό εξοπλισμό τους), από παράκτιους οικισμούς και λιμάνια, αλλά και από κατασχέσεις και παραδόσεις ιδιωτών.
Πρόκειται για ευρήματα, όπως αμφορείς, χρηστική και επιτραπέζια κεραμική, αγάλματα μαρμάρινα και χάλκινα, τμήματα γλυπτών, αρχιτεκτονικά μέλη και οικοδομικό υλικό, μέσα συναλλαγών, σκαριά και εξαρτήματα από τον εξοπλισμό πλοίων, προσωπικός οπλισμός και οπλικά εργαλεία, επιγραφές, είδη ρουχισμού και καλλωπισμού, εργαλεία και λοιπά αντικείμενα, προερχόμενα από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές, αλλά και αυτόβουλες παραδόσεις ιδιωτών ή κατασχέσεις-, θα οργανωθούν και θα εκτεθούν σε βασικούς θεματικούς άξονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις