Οι φωτό είναι από φίλο του blog |
Στο πλαίσιο της απεργίας, θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή του Πειραιά, με τη στήριξη και του Εργατικού Κέντρου και σωματείων της περιοχής.
Όπως έχει γράψει αναλυτικά το pireas2day.blogspot.gr την «έκρηξη» οργής των εργαζόμενων προκάλεσε ο θάνατος του 45χρονου λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή από γερανογέφυρα.
Μετά το τραγικό ατύχημα έγινε συγκέντρωση των εργαζόμενων και αποφασίστηκε να σταματήσουν οι εργασίες. Την Τρίτη 25/10 το μεσημέρι έγινε συγκέντρωση και πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διοίκησης του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ με τη εκπροσώπους της Cosco, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο.
Όπως έχει γίνει γνωστό (από δημοσιεύματα στον «Ριζοσπάστη» και στην «Αυγή» η Cosco απέρριψε όλα τα αιτήματα, που τέθηκαν και κυρίως την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την αύξηση των ατόμων στις "ομάδες εργασίας" από 4 σε 6, κρίσιμο θέμα για την προστασία των εργαζομένων από πιθανά ατυχήματα.
Μάλιστα σύμφωνα με την «Αυγή» οι εκπρόσωποι της Cosco χαρακτήρισαν την εργασία των λιμενεργατών «ήπια»!
Αυτή η αντιμετώπιση προκάλεσε την αντίδραση των εργαζόμενων, που προκήρυξαν και τη νέα 24ωρη απεργία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Αυγή» σημαντικό ρόλο στο θέμα της απόδοσης ευθυνών παίζει η κυβερνητική πρωτοβουλία να καταργηθεί η συνευθύνη αναθέτοντος και εργολάβου (που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων η COSCO / ΣΕΠ να «προστατεύεται» από την αναζήτηση ευθυνών για ατυχήματα εργολαβικών εργαζομένων.
Επίσης, κυβέρνηση και υπουργείο συνεχίζουν να αρνούνται πεισματικά την ένταξη των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά στα βαρέα και ανθυγιεινά, που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Να αποδοθούν ευθύνες»
Την ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες για το εργατικό δυστύχημα υπογράμμισε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 ο Γιώργος Γώγος, γ.γ. της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ. Όπως είπε, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για ελλιπή μέτρα ασφαλείας, ενώ οι ευθύνες βαρύνουν κατά κύριο λόγο τους εργολάβους που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες της COSCO.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ Μάρκο Μπεκρή, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και κυρίως: α) κανένας εργαζόμενος να μην ξαναδουλέψει δώδεκα ώρες και "κόντρα βάρδιες", β) να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις σε συνεννόηση με το σωματείο, με πλήρη απασχόληση και εργασιακά δικαιώματα, γ) να σταματήσει η σύνθεση των "ομάδων εργασίας" με μόνο τέσσερα άτομα, να είναι πάντοτε έξι, δ) τα συγκεκριμένα αιτήματα να συνδεθούν με την υπογραφή ΣΣΕ για να είναι δεσμευτικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου