Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Πως θα γίνει το νέο γήπεδο Ι. Βάζος της Δραπετσώνας. Δείτε φωτό και μακέτες. Πως είναι, πως θα γίνει

 

Άποψη του γηπέδου (Η φωτό είναι
από το Google Earth
)
«Πράσινο φως» για την ριζική ανακατασκευή του δημοτικού γηπέδου «Ι. Βάζος» στη Δραπετσώνα άναψε το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου- Δραπετσώνας με την κατά πλειοψηφία απόφασή του να εγκρίνει τη μελέτη του έργου, που θα χρηματοδοτηθεί με 5 εκατομ. € από την Περιφέρεια Αττικής.
Το γήπεδο, που έχει εμφανέστατες φθορές στο χλοοτάπητα αλλά και σε όλους τους άλλους χώρους (κερκίδες, αποδυτήρια αθλητών, WC θεατών κ.α.) ενώ το παρακείμενο βοηθητικό γήπεδο παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, είναι η επίσημη έδρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά (ΕΠΣΠ) 7 σωματείων των τριών κατηγοριών των τοπικών πρωταθλημάτων.
Όπως αποτυπώνεται στη μελέτη μετά την ανακατασκευή θα μιλάμε για ένα άλλο, εντελώς διαφορετικό γήπεδο καθώς

θ’ αλλάξει ο χλοοτάπητας, θα φτιαχτούν νέες κερκίδες και βοηθητικοί χώροι ενώ θα επεκταθεί και θα εκσυγχρονιστεί το βοηθητικό γήπεδο, με δυνατότητα φιλοξενίας αγώνων ομάδων 9Χ9!
Ακόμα προβλέπεται να δημιουργηθούν και 6 διαδρομές στίβου, ώστε να είναι δυνατή η φιλοξενία του κλασικού αθλητισμού, τουλάχιστον για την προπόνηση αθλητών, ο οποίος έχει μείνει «άστεγος» στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά μετά την ανακατασκευή του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης» και την κατάργηση των διαδρομών στίβου.

Πως θα γίνει ο χώρος με τα δύο γήπεδα μετά την ανακατασκευή

Μακέτα από τη τεχνική μελέτη του Δήμου

Σήμερα το δημοτικό γήπεδο, που φέρει το όνομα του Γιάννη Βάζου (Σμύρνη 1914- Πειραιάς 1991), ενός μικρασιάτη κορυφαίου επιθετικού, που ξεκίνησε την καριέρα του από το ανεπίσημο σωματείο του Απόλλωνα Δραπετσώνας και έγινε θρύλος με τη φανέλα του Ολυμπιακού, αναπτύσσεται, μαζί με το βοηθητικό γήπεδο, σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 20.574,80 τ.μ..
Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου είναι 98Χ65 μέτρα, οι κερκίδες του έχουν χωρητικότητα 1.150 θεατών και διαθέτει φωτισμό για απογευματινές προπονήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΣΠ είναι έδρα των ποδοσφαιρικών ομάδων ΑΣ Δραπετσώνας (Α΄ κατηγορία), ΑΣ Ποντίων (Α’ κατηγορία) , Αστέρια Δραπετσώνας (Β΄ κατηγορία) , Νέοι Δραπετσώνας (Α΄ κατηγορία), Πήγασος Αγίου Διονυσίου (Γ΄ κατηγορία), Φίλαθλοι (Α΄ κατηγορία) και Φοίνικας Αγίας Σοφίας (Γ΄ κατηγορία).

Άποψη του γηπέδου (Η φωτό είναι από
το επίσημο site της ΕΠΣΠ
)

Όπως σημειώνεται στην τεχνική έκθεση, που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά:
•    Στο κύριο γήπεδο, εμβαδού 8.034,03τ.μ., παρατηρείται έντονη φθορά του τεχνητού χλοοτάπητα, καθώς και των υφιστάμενων τερμάτων.
Επίσης η περίφραξη του γηπέδου που διαχωρίζει τον αγωνιστικό χώρο από τους θεατές δεν ακολουθεί τις σύγχρονες προδιαγραφές περίφραξης γηπέδων και δεν έχει και τις απαιτούμενες θύρες εξόδου. Τέλος δεν υπάρχουν κανάλια απορροής ομβρίων υδάτων από τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου.

Το εγκαταλειμμένο βοηθητικό γήπεδο
(Η φωτό από τη Μελέτη του Δήμου)

•    Στο βοηθητικό γήπεδο εμβαδού 2.987,80τ.μ. δεν παρατηρείται τεχνητός χλοοτάπητας, καθώς και τέρματα. Επίσης δεν υπάρχει περίφραξη του γηπέδου που διαχωρίζει τον αγωνιστικό χώρο από τους θεατές. Τέλος εντοπίζονται κανάλια απορροής ομβρίων υδάτων από τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, τα οποία, όμως παρουσιάζουν έντονες φθορές.
Μετά την ανακατασκευή:
•    Στο κύριο γήπεδο εμβαδού 8.034,03τ.μ. τοποθετείται νέος τεχνητός χλοοτάπητας σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, ενώ εφαρμόζονται όλες οι απαραίτητες διαγραμμίσεις και τοποθετούνται νέα τέρματα και στεγασμένοι πάγκοι αναπληρωματικών. Επίσης, τοποθετείται νέα περίφραξη κατάλληλου ύψους και προδιαγραφών με τέσσερις θύρες εξόδου και κανάλια απορροής ομβρίων υδάτων
•    Το βοηθητικό γήπεδο επεκτείνεται και αποκτά διαστάσεις 9Χ9 με εμβαδόν 3.996,00τ.μ.. Κατασκευάζεται νέα υπόβαση και επιστρώνεται με τεχνητό χλοοτάπητα, ενώ εφαρμόζονται όλες οι απαραίτητες διαγραμμίσεις και τοποθετούνται νέα τέρματα και στεγασμένοι πάγκοι αναπληρωματικών.
•   Τοποθετείται νέα περίφραξη κατάλληλου ύψους και προδιαγραφών με τρεις θύρες εξόδου και κανάλια απορροής ομβρίων υδάτων
Παράλληλα προβλέπεται να κατασκευαστεί στίβος 6 διαδρομών και μήκους 80μ., που θα επιστρωθούν με συνθετικό τάπητα, δίπλα στην του γηπέδου 9Χ9, ώστε να εξυπηρετεί στην προπόνηση και προθέρμανση των αθλητών.
Ακόμα, προβλέπεται η καθαίρεση των υφιστάμενων κερκίδων από οπλισμένο σκυρόδεμα, η διαμόρφωση των υφιστάμενων μεταλλικών και η τοποθέτηση νέων μεταλλικών, μεταξύ των δύο γηπέδων, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα του γηπέδου σε θεατές στους 1.470.
 

Το WC θεατών (Η φωτό από
τη Μελέτη του Δήμου
)
Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση των υφιστάμενων WC των θεατών, που βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και η αντικατάστασή τους με την τοποθέτηση προκατασκευασμένων οικίσκων wc ανδρών-γυναικών-ΑΜΕΑ και άλλο για τη λειτουργία κυλικείου

Τα αποδυτήρια

Τα υφιστάμενα αποδυτήρια βρίσκονται κάτω από τις υπερυψωμένες κερκίδες και παρουσιάζουν έντονες φθορές σε τοιχοποιίες (ρηγματώσεις), δάπεδα, κουφώματα και σταθερό εξοπλισμό, και δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές των σύγχρονων γηπέδων.
Προβλέπεται να γίνει πλήρης ανακατασκευή των υφιστάμενων αποδυτηρίων και των βοηθητικών τους χώρων.
Συγκεκριμένα, ανακατασκευάζονται τα υφιστάμενα αποδυτήρια ομάδων με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, χώρο μαλάξεων και τον χώρο υγιεινής. Επίσης δημιουργείται χώρος αποδυτηρίων διαιτητών, ιατρείο, γυμναστήριο, χώρος των γραφείων διοίκησης, λεβητοστάσιο, αποθήκες, χώροι υγιεινής και φυλάκιο.

Η μακέτα του χώρου των νέων αποδυτηρίων. Τι υπάρχει σε κάθε κτήριο

Από τη Τεχνική Μελέτη του Δήμου
Οι νέοι χώροι διαχωρίζονται σε δύο ισόγεια κτήρια και ένα διώροφο.
Το ένα ισόγειο είναι χωροθετημένο προς την οδό Μιχαληνού και φιλοξενεί το αποδυτήριο ομάδων (Α1) και το γυμναστήριο (Γ1).

Τα σημερινά αποδυτήρια (Η φωτό
είναι από τη Μελέτη του Δήμου
)

Το άλλο ισόγειο κτήριο γειτνιάζει με τον αγωνιστικό χώρο και φιλοξενεί το αποδυτήριο ομάδων (Α2), τα δύο αποδυτήρια ομάδων (Α3, Α4), το αποδυτήριο ομάδων (Α5), το αποδυτήριο διαιτητών (Δ1), το ιατρείο (Ι1), τον χώρο γραφείων της διοίκησης (ΔΚ1), το λεβητοστάσιο (Λ1) και την αποθήκη (ΑΠ1).
Η πρόσβαση στους χώρους των δύο ισόγειων κτηρίων γίνεται από το χώρο στάθμευσης της οδού Μιχαληνού και με την βοήθεια του διαδρόμου (ΔΡ1) διανέμεται η κίνηση στους χώρους αυτούς. Ο διάδρομος (ΔΡ2) χρησιμοποιείται από τους αθλητές για την προστατευμένη είσοδο προς τον αγωνιστικό χώρο. Και οι δύο διάδρομοι στεγάζονται με στέγαστρα αλουμινίου με επικάλυψη από πολυκαρβονικά φύλλα.

Άποψη των κερκίδων (από τη Μελέτη
του Δήμου
)

Τέλος, το διώροφο κτήριο φιλοξενεί στο ισόγειο τα wc ΑΜΕΑ (ΔΚ1.2) τα wc ανδρών-γυναικών (ΔΚ1.1),  για το διοικητικό προσωπικό και την αποθήκη (ΑΠ.2)
Στον όροφο βρίσκεται το  φυλάκιο (Φ1) για την απρόσκοπτη εποπτεία του χώρο των γηπέδων. Η πρόσβαση στον όροφο επιτυγχάνεται με τη βοήθεια εξωτερικής κλίμακας.
Για την κάλυψη των αναγκών σε χώρους αποδυτηρίων ομάδων τοποθετούνται επιπροσθέτως 12 προκατασκευασμένα αποδυτήρια ομάδων στην ανατολική πλευρά του γηπέδου.
Τέλος, προβλέπεται στο εξωτερικό χώρο να τοποθετούν 180 δένδρα με το κατάλληλο αρδευτικό σύστημα, νέα σύγχρονη περίφραξη των γηπέδων κ.α.

Η ψηφοφορία

Η τεχνική μελέτη του έργου, που συντάχτηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, απ’ όπου εγκρίθηκε με 26 θετικές ψήφους. Κατά ψήφισαν 9 δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ υπήρχε ένα λευκό και 5 δημοτικοί σύμβουλοι δήλωσαν «παρών».
Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από την Περιφέρεια Αττικής και αυτό είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή αλλά συνεχίζεται από τη σημερινή. Η δε εκτέλεση του έργου προβλέπεται να γίνει από το Δήμο.

•    Τα στοιχεία για το έργο έχουν ληφθεί από την Τεχνική Μελέτη του έργου, που δημοσιεύεται στο απόσπασμα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις