Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Ο Δ. Κουτσούμπας στο Κερατσίνι. Τι είπε για το μεγάλο σεισμό, τη δίκη της ΧΑ και τα νέα μέτρα για τη πανδημία

 

Ο κ. Δ. Κουτσούμπας (Η φωτό
το επίσημο site του ΚΚΕ)

Εκδήλωση, με κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων στο πρώην εργοστάσιο «Καχραμάνογλου», στο Κερατσίνι.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» για την παρουσίαση του βιβλίου: «Η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της εγκληματικής-ναζιστικής οργάνωσης», σε επιμέλεια του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του Κόμματος,
Ο κ. Κουτσούμπας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο σεισμό, που συγκλόνισε τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα παράλια της Τουρκίας, εκφράζοντας

τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των δύο αδικοχαμένων παιδιών, στη Σάμο, τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των νησιών και την αλληλεγγύη του στον τούρκικο λαό.
«Όλα αυτά έρχονται να μας θυμίσουν ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτε μεταξύ τους να χωρίσουν, γιατί βιώνουν τα ίδια προβλήματα, τα ίδια βάσανα», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.
Ακολούθως, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ αναφερόμενος στην έκδοση του βιβλίου την χαρακτήρισε ως μια υποχρέωση απέναντι στα θύματα της Χ.Α και των οικογενειών τους, τους δικηγόρους, τους μάρτυρες και τους δημοσιογράφους, «που όλα αυτά τα χρόνια, ακούραστα και πολλές φορές αθόρυβα, έδωσαν τη μάχη μέσα κι έξω από την αίθουσα του Δικαστηρίου για να αναδείξουν το συντριπτικό αποδεικτικό υλικό και να αποκαλύψουν τελικά το ναζιστικό, εγκληματικό χαρακτήρα της ΧΑ».
«Αυτή η έκδοση μπορεί να βάλει ένα λιθαράκι για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο φασισμό, αλλά πάνω από όλα ενάντια στις αιτίες και το σύστημα που τον γεννούν, τον θρέφουν και τον χρησιμοποιούν με πολλαπλές στοχεύσεις, σε βάρος του λαού», υπογράμμισε ο ίδιος. Και λίγο παρακάτω τόνισε:
«Η ποινική καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής ΧΑ ήταν μια πράξη αναγκαία. Η φυλάκιση της διευθυντικής ομάδας και των εκτελεστικών οργάνων ήταν μια πράξη αυτονόητη.
Ο αγώνας, όμως, για να ηττηθεί οριστικά κι αμετάκλητα η ΧΑ, ο ναζισμός και οι παραφυάδες τους, σίγουρα δεν τελειώνει και δεν κρίνεται στις αίθουσες των δικαστηρίων. Πολύ περισσότερο που ακόμη και σε νομικό επίπεδο, υπάρχουν σημεία που μας ανησυχούν και που δε θα πρέπει να επισκιαστούν από τη συνολικά θετική απόφαση του δικαστηρίου
»
Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και σε ευθύνες όσων συνυπήρξαν με τη ΧΑ, λέγοντας ότι «είναι μεγάλες και φυσικά αναφερόμαστε και σε πολιτικές δυνάμεις», για να εξηγήσει παρακάτω ότι «αποπροσανατολιστικά ακόμα και αντιδραστικά συνθήματα που εκτράφηκαν εκεί, όπως το «έξω τα κόμματα – έξω τα συνδικάτα» ή το «κλέφτες -συλλήβδην- οι πολιτικοί», ήταν η τέλεια κάλυψη για να κάνει τη δουλειά της η ΧΑ».
«Και ταυτόχρονα, το πρόβλημα ήταν η τέλεια στήριξη στο σύστημα, έτσι ώστε να εκτονωθεί η λαϊκή οργή, να συγκαλυφθεί ο καπιταλιστικός χαρακτήρας της κρίσης, να προχωρήσει η αναπαλαίωση του σάπιου πολιτικού συστήματος», είπε ο ίδιος. Και πρόσθεσε ότι:.
«Αναφερόμαστε σε εκείνες τις ομάδες τότε, που λίγα χρόνια μετά, φιγουράριζαν στις πλατείες των «Μακεδονομάχων», μαζί αυτή τη φορά με τη ΝΔ, ξανά με αποπροσανατολιστικά και αντιδραστικά συνθήματα, προσπαθώντας έτσι να κρύψουν τον επικίνδυνο, φιλοΝΑΤΟϊκό και φιλοϊμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Και πάλι, αυτό προσπάθησαν να κρύψουν, κάτω απ’ το μανδύα του «αντιεθνικισμού», ο ΣΥΡΙΖΑ και τα διάφορα εξαπτέρυγά του.
Η ΧΑ στήριξε και στηρίχτηκε ολόπλευρα από τμήματα της μεγαλοεργοδοσίας, όπως αποδείχτηκε περίτρανα και από τη δολοφονική επίθεση ενάντια στους συνδικαλιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, από τους τραμπουκισμούς στους απεργούς λιμενεργάτες στον Πειραιά.
Κι όταν οι ναζί εγκληματίες δεν κυνηγούσαν συνδικαλιστές, μετανάστες, δεν έστηναν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και δουλεμπορικά γραφεία, για να προμηθεύουν με τζάμπα εργατικό δυναμικό τους επιχειρηματίες, κατέθεταν εκατοντάδες ερωτήσεις στη Βουλή για λογαριασμό των εφοπλιστών και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Βέβαια, όλη αυτή η εγκληματική δράση δεν θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί αν οι ναζί εγκληματίες δεν είχαν διασυνδέσεις μέσα στον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό, μέσα στους μηχανισμούς καταστολής.
Και δεν θα μπορούσε να ενισχυθεί η ΧΑ, αν δεν απολάμβανε την προβολή πολλών ΜΜΕ, που αποσιωπούσαν τη ναζιστική της ιδεολογία και την παρουσίαζαν ως μια δήθεν “αντισυστημική” δύναμη.
Απολάμβανε και την ανοχή του αστικού πολιτικού συστήματος, όλων των αστικών κομμάτων, μηδενός εξαιρουμένου κι ας βγάζουν τώρα -μετά τη δίκη- ο ένας τα άπλυτα του άλλου στη φόρα
».

Ο Δ. Κουτσούμπας για το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη πανδημία


Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ σε δήλωσή του για το διάγγελμα του πρωθυπουργού με τα νέα μέτρα για τη πανδημία επέκρινε την κυβέρνηση ότι «όλο αυτό το διάστημα πορεύτηκε σχεδόν αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης. Σήμερα αποδεικνύεται, με τραγικό τρόπο, ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος κι επικίνδυνος, αν δεν έχει στο επίκεντρό του τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τα μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς. Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα δεν είναι η αμέλεια των λίγων, αλλά και η κυβερνητική ανευθυνότητα που τροφοδότησε τον όποιο εφησυχασμό»
«Σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει πάλι στο λαό την ευθύνη για ένα ενδεχόμενο lockdown. Όμως το δίλημμα lockdown ή αυτοπροστασία είναι ψεύτικο και παραπλανητικό. Τα όποια περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα και στην ΕΕ, έχουν ως κριτήριο τις “αντοχές” της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, που θα προστάτευαν αποτελεσματικά την υγεία και τη ζωή των λαών», υπογράμμισε ο ίδιος. Και πρότεινε η κυβέρνηση να προχωρήσει στα εξής:
1. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι ΜΕΘ, μαζικά τεστ και ο κρατικός έλεγχος ευαίσθητων χώρων, όπως οι οίκοι ευγηρίας.
2. Αποσυμφόρηση σχολείων και μέσων μεταφοράς.
3. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων στους χώρους δουλειάς, με έλεγχο για την τήρησή τους.
4. Μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις