Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Ο Νίκος Καββαδίας επιστρέφει στον Πειραιά- Μια όμορφη έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη

Ο ποιητής της θάλασσας «επιστρέφει» στον Πειραιά. Ζωγράφοι, γλύπτες, φωτογράφοι και ψηφιδογράφοι θα παρουσιάσουν έργα τους, εμπνευσμένα από στίχους του Νίκου Καββαδία, σε μια εικαστική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, στις 19.30, και θα πλαισιωθούν με μουσική, εμπνευσμένη από τους στίχους του ποιητή, εκτελεσμένη από την πιανίστα Τίτα Πολυβού.
Ίσως, εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο Νίκος Καββαδίας έζησε στον Πειραιά και υπήρξε μέλος της πνευματικής κοινότητας της πόλης, φίλος λογοτεχνών και ζωγράφων της εποχής.
•    Συγκεκριμένα, ο Νίκος Καββαδίας εγκαταστάθηκε στον Πειραιά με την οικογένειά του μόλις έφυγαν από το Αργοστόλι. Ο μικρός τότε Νίκος πηγαίνει στο Δημοτικό κι είναι συμμαθητής με το Γιάννη Τσαρούχη και τον Παπά-Γιώργη Πυρουνάκη. Διαβάζει Ιούλιο Βερν και διάφορα βιβλία περιπέτειας. Στο Γυμνάσιο γνωρίζεται με το συγγραφέα και ιατρό του Πολεμικού Ναυτικού Παύλο Νιρβάνα.
Στα 18 χρόνια του αρχίζει να δημοσιεύει ποιήματα στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας και εκδίδει ο ίδιος το σατυρικό φυλλάδιο "Σχολικός Σάτυρος", γράφοντας ποιήματα για τους συμμαθητές του. Το πρώτο ποίημά του δημοσιεύεται στην πειραϊκή εφημερίδα «Σημαία» με τίτλο «Ο Θάνατος της Παιδούλας». Κατά τον Δ. Νικορέτζο (στο έργο του «Νίκος Καββαδίας, ο τελευταίος αμαρτωλός»), πρώτο του ποίημα ήταν άλλο («Ο Πόθος») στο περιοδικό της «Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας».
Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, δίνει εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή. Όμως την ίδια περίοδο πεθαίνει ο πατέρας του (Οκτώβριος 1929) και αναγκάζεται να εργαστεί σε ναυτικό γραφείο. Συνεχίζει όμως να συνεργάζεται με διάφορα φιλολογικά περιοδικά, όπως «Ο Διανοούμενος». Το Νοέμβριο του 1928, ο Καββαδίας βγάζει ναυτικό φυλλάδιο και μπαρκάρει ως ναυτόπαις τον επόμενο χρόνο στο φορτηγό «Άγιος Νικόλαος», μαζί με το μικρότερο αδελφό του Αργύρη, που είχε γεννηθεί στην Ελλάδα το 1915.
Το 1931 το περιοδικό «Ναυτική Ελλάς» δημοσιεύει το έργο του Ν. Καββαδία, «Τραγούδια». Την επόμενη χρονιά ο ποιητής ξεκινά να δημοσιεύει τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις στην εφημερίδα «Πειραϊκόν Βήμα», μαζί με το μυθιστόρημά του (σε συνέχειες) «Η Απίστευτη Περιπέτεια του Λοστρόμου Νακαχαναμόκο», όμως η εφημερίδα διακόπτει την έκδοσή της και το πόνημά του μένει ημιτελές. Το 1933 η οικογένεια μετακομίζει από τον Πειραιά στην Αθήνα.

Τα ταξίδια του Νίκου Καββαδία


Ο Καββαδίας ταξίδεψε ως ασυρματιστής, κυρίως σε ποντοπόρα πλοία αλλά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έκανε μερικά ταξίδια και με επιβατηγά διεθνών πλόων, κυρίως της εταιρείας «Ελληνικές Μεσογειακές Γραμμές» (Hellenic Mediterranean Lines- HELMES) της οικογένειας Γιαννουλάτου.
Λέγεται ότι ο Νίκος Καββαδίας ήταν ανιψιός του Παναγή Γιαννουλάτου, στον οποίο αφιέρωσε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Η Βάρδια», που εκδόθηκε το 1954.
Προφανώς, αυτή η συγγενική σχέση βοήθησε ώστε, στις 6 Οκτωβρίου 1945, να μπορέσει να «μπαρκάρει» ο Καββαδίας στο ατμόπλοιο «Κορινθία» παρότι χαρακτηρισμένος ως κομμουνιστής, πράγμα, που εκείνη την εποχή ισοδυναμούσε με αποκλεισμό από όλες τις δουλειές.
Το  «Κορινθία» (Corinthia ) έκανε δρομολόγια στη γραμμή Πειραιάς, Αλεξάνδρεια, Λεμεσός, Βηρυτός, Πορτ Σαιντ, Αλεξάνδρεια, Πειραιάς.
Το 1949 και αφού δύο χρόνια νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Θ. Καραβία η δεύτερη ποιητική συλλογή του, με τίτλο «Πούσι», ο Νίκος Καββαδίας ναυτολογείται στο «Κυρήνεια» (S/S Cyrenia) της ίδιας εταιρείας.
Το μήκους 131 μέτρων «Κυρήνεια», που έκανε δρομολόγια από Πειραιά για Γένοβα- Μασσαλία, αναφέρεται στο ποίημα του Νίκου Καββαδία με τίτλο «Οι Εφτά Νάνοι στο s/s CYRENIA».
Το 1953 ο Καββαδίας παίρνει το πτυχίο του Ασυρματιστή Α’ και ταξιδεύει διαδοχικά με τα ατμόπλοια «Ιωνία», «Κορινθία» (Απρίλιος-Αύγουστος), με το φορτηγό «Πρωτεύς» (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος) και πάλι με το ατμόπλοιο «Κορινθία» (Δεκέμβριος).
Από το 1954 μέχρι και το 1974, ο μεγάλος ποιητής ταξιδεύει διαρκώς με πολύ μικρά διαλείμματα.
Μέσα στη χρονική αυτή περίοδο, τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή του αφορούν το θάνατο του πιο μικρού του αδερφού, Αργύρη, το 1957, την κυκλοφορία της «Βάρδιας» στα γαλλικά το 1959, την επανέκδοση του «Μαραμπού» και του «Πούσι» το 1961 από τις εκδόσεις Γαλαξίας, το θάνατο της μητέρας του το 1965 και τη γέννηση του Φίλιππου το 1966, γιου της ανιψιάς του Έλγκας.

Πληροφορίες:
Διάρκεια έκθεσης :   28/1/2019  - 3/2/ 2019
Ώρες λειτουργίας  :  10:00-14:00 και 17:00-20:00


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις