Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Ποιά είναι τα πρώτα προβλήματα στις Μεταφορές από ένα "άτακτο" Brexit

Η διατήρηση μιας ομαλής διακίνησης εμπορευμάτων στα λιμάνια της Δυτικής Ευρώπης από και προς την Αγγλία είναι το πρώτο σημαντικό «αγκάθι», που καλείται να αντιμετωπίσει το Λονδίνο μετά από ένα «άτακτο» Brexit.
Από εκεί πέρα παραμένει αδιευκρίνιστο εάν θα υπάρξουν και άλλες… παρενέργειες στο χώρο της Ναυτιλίας από μια έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.
Πάντως, την περασμένη εβδομάδα, μετά την καταψήφιση της πρότασης της κυβέρνησης Μέϊ, οι εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες δεν είχαν σοβαρούς κλυδωνισμούς στις μετοχές τους, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που υποστηρίζουν ότι το ναυτιλιακό city δεν… τρομάζει στην ιδέα ενός «άτακτου» Brexit.
Ένας κορυφαίος αναλυτής δήλωσε, προ ημερών, στο TradeWinds ότι ορισμένοι επενδυτές δείχνουν στάση αναμονής περιμένοντας πιο… χειροπιαστά στοιχεία για την εξέλιξη της κατάστασης ενώ άλλοι δείχνουν απλά ότι… αδιαφορούν.
«Βασικά, ο βαθμός ενδιαφέροντος για το Brexit είναι άμεσα ανάλογος με την απόσταση του καθενός από το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε, εννοώντας προφανώς ότι όσο πιο μακριά απ’ αυτό είναι οι δραστηριότητες κάποιας επιχείρησης τόσο πιο… ανώδυνες θα είναι οι εξελίξεις.
Όμως, στο τομέα των εμπορευματικών μεταφορών υπολογίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να δαπανήσει περισσότερα από 107 εκατομ. λίρες για να αποσυμφορήσει τα λιμάνια της σε περίπτωση, που δεν υπάρξει τελικά συμφωνία με την ΕΕ.
Το μεγάλο «αγκάθι» για τη Βρετανία είναι οι καθυστερήσεις σε μεταφορές ίσως και κρίσιμων εμπορευμάτων που θα υπάρξουν εάν τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα δασμών από τα ευρωπαϊκά λιμάνια, που ήδη δηλώνουν έτοιμα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αντίθετα, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν τα αγγλικά λιμάνια είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε κάτι τέτοιο.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ 100 στελεχών λιμανιών και μεταφορικών εταιρειών της Αγγλίας έδειξε ότι ενώ το 60% περιμένει αρνητικές ή έντονα αρνητικές επιπτώσεις από το Brexit, η μεγάλη πλειοψηφία (πάνω από το 80%) θεωρεί πως τα Αγγλικά λιμάνια δεν έχουν κάνει κανένα σχεδιασμό.
Από την πλευρά του το Υπουργείο Μεταφορών έχει, ήδη, συνάψει συμβάσεις με γαλλικές, δανικές και βρετανικές εταιρείες για την ανάπτυξη πρόσθετης χωρητικότητας φορτηγών πλοίων στα λιμάνια Poole, Portsmouth, Plymouth, Immingham και Felixstowe.
Ωστόσο, οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις αναμένονται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, στο λιμάνι του Ντόβερ, με κίνδυνο να διαταραχτεί και το οδικό δίκτυο γύρω από το λιμάνι.
Ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Vince Cable, περιέγραψε την υπόθεση ως «πλήρης τρέλα», καθώς η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή το Brexit.
Το περίεργο είναι ότι ανάμεσα στις συμβάσεις, που υπέγραψε το Υπουργείο Μεταφορών, μια συνήφθη με μια βρετανική επιχείρηση, τη Seaborne Freight, η οποία δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία από διαχείριση πορθμείων.
Αυτή η αποκάλυψη προκάλεσε σάλο στο Λονδίνο αλλά ο υπουργός Μεταφορών μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη «για τη στήριξη μιας νέας βρετανικής επιχείρησης», η οποία όπως είπε παρακολουθείται στενά για να διαπιστωθεί ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί.
Η P&O
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι η παραδοσιακή εταιρεία P&O, που ανήκει πλέον σε επιχειρηματικό Όμιλο του Ντουμπάι προχωράει στην αλλαγή σημαίας σε 6 πλοία της, που εκτελούν δρομολόγια στη Μάγχη.
Από την εταιρεία ανακοινώθηκε ότι τα πλοία θα υποστείλουν την αγγλική σημαία και θα υψώσουν την κυπριακή.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αυτή η απόφαση λήφθηκε «για επιχειρησιακούς και λογιστικούς λόγους» για να δοθεί η εξήγηση ότι επιλέχθηκε η κυπριακή σημαία επειδή «βρίσκεται στη« λευκή λίστα »των μνημονίων συμφωνίας του Παρισιού και του Τόκυο, με αποτέλεσμα λιγότερες επιθεωρήσεις και καθυστερήσεις και θα οδηγήσει σε σημαντικά πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις όσον αφορά τη φορολογία χωρητικότητας, καθώς τα πλοία θα σημαίνονται σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ.»
Παραπέρα διευκρινίστηκε δεν υπάρχουν σχέδια για άλλες αλλαγές ενώ επιχειρήθηκε να διασκεδαστούν οι ανησυχίες ναυτεργατικών σωματείων με την διαβεβαίωση ότι δεν θα επιχειρηθεί καμία τροποποίηση στους όρους εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις