Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Αντιαθλητικό.... φάουλ από το Γιάννη Μώραλη σε αναφορά του για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης

Σε βαρύ… αντιαθλητικό φάουλ, για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, που όλοι αντιλαμβανόμαστε, υπέπεσε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης αναφερόμενος στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης το 2016 σε ομιλία του σε εκδήλωση του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής».
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, που εκδόθηκε από το συνδυασμό «Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε και στους 6.000 πρόσφυγες, τους οποίους είχε αφήσει αβοήθητη η κυβέρνηση επί 6 μήνες στο λιμάνι του Πειραιά και τους οποίους φρόντισε ο Δήμος, με τη βοήθεια του Ολυμπιακού, της Εκκλησίας και την κινητοποίηση και άλλων φορέων και πολιτών».
Επειδή ο ίδιος στην συνέχεια της ομιλίας του «εξέφρασε την άποψη ότι οι πολίτες εκτιμούν την ειλικρίνεια» θα έπρεπε να αποφύγει το… φάουλ επιχειρώντας να οικειοποιηθεί ένα τιτάνιο έργο, που έγινε, για 6 μήνες, στο λιμάνι του Πειραιά καθώς όλη η χώρα κλήθηκε, ξαφνικά, να διαχειριστεί ένα τεράστιο προσφυγικό κύμα.
Ο δήμαρχος Πειραιά γνωρίζει, λοιπόν, πολύ καλά και από «πρώτο χέρι» ότι:
1.    Η διαχείριση των μαζικών αφίξεων μεταναστών από τα νησιά ξεκίνησε με… αυτοσχεδιασμούς συλλογικοτήτων και της Παμπειραϊκής Επιτροπής Αλληλεγγύης, με τη βοήθεια του τότε κρατικού ΟΛΠ.
2.    Η κυβέρνηση εκπόνησε, εγκαίρως, ένα σχέδιο δημιουργίας δομών φιλοξενίας, από τις οποίες μια απ’ αυτές προβλεπόταν να γίνει (και έγινε) στο Σχιστό.
Στην περιοχή του Πειραιά η είδηση της δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας στο Σχιστό είχε αποτέλεσμα να εμφανιστούν και κάποιες πρώτες αντιδράσεις από τη Χρυσή Αυγή και ορισμένων επιχειρηματικών κύκλων της περιοχής.
•    Σε αυτό το κρίσιμο σημείο με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη έγινε, έκτακτη, σύσκεψη των Δημάρχων της περιοχής (Πειραιά, Νίκαιας- Ρέντη, Περάματος, Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Κορυδαλλού), στην οποία παρά κάποιους αρχικούς προβληματισμούς, εκφράστηκε ομόφωνα και ομόθυμα, η κοινή βούληση για την στήριξη της Αυτοδιοίκησης στην διαχείριση του προβλήματος.
Η κοινή στάση των αιρετών α’ και β’ βαθμού απομόνωσε τη Χρυσή Αυγή, που δεν έκανε καμία άλλη ενέργεια πέρα από μια μικρή συγκέντρωση στο Σχιστό ενώ «σιώπησαν» και οι αρχικά ανησυχούντες επιχειρηματικοί κύκλοι.
Παράλληλα, η εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης συνετέλεσε ώστε να υπάρξει μια πρωτοφανής εκδήλωση συμπαράστασης από φορείς της περιοχής (εστιάτορες, επιστημονικοί σύλλογοι κ.α.), που βοήθησαν ουσιαστικά και αποτελεσματικά η δράση των εθελοντών της Επιτροπής Αλληλεγγύης να γίνει, πλέον, οργανωμένη και ουσιαστική καθώς εξασφαλίστηκε επάρκεια σε τρόφιμα, φάρμακα κ.α.
Ενδεικτικό για τη μεγάλη παμπειραϊκή κινητοποίηση είναι ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα» (δημοσιεύτηκε στις 2.3.2016 και για να το διαβάσετε πατήστε εδώ) για μια σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων, στο οποίο διαβάζουμε για τις συμμετοχές:
«Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης και Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Πέτρος Κόκκαλης, πρόεδροι και μέλη των διοικήσεων των επιστημονικών συλλόγων της πόλης (Ιατρικός, Οδοντιατρικός, Φαρμακευτικός, Δικηγορικός), των επιμελητηρίων (Εμπορικό και Βιομηχανικό, Βιοτεχνικό, Επαγγελματικό), του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, των νοσοκομείων Κρατικό Νίκαιας και Μεταξά, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, της ΕΛΜΕ Πειραιά, του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς και Αλιείας (ΟΚΑΑ), του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και αντιπροσωπείες του ΟΛΠ και της Παμπειραϊκής Επιτροπής Αλληλεγγύης. Επίσης παραβρέθηκαν βουλευτές, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων κομμάτων κ.ά.
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση και συζήτηση για όλα τα θέματα και τις ανάγκες που έχουν ανακύψει σχετικά με τη διαχείριση των αυξημένων προσφυγικών ροών από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά και επιβεβαιώθηκε η βούληση όλων των παραβρισκόμενων να συμβάλουν σε αυτή την έκτακτη κατάσταση
».

@ (Σχόλιο) Προς κ. Γιάννη Μώραλη (πλατεία Κοραή): Δήμαρχε, αντιλαμβάνεσαι το λάθος σου. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα αναφερθείς στο προσφυγικό θα είναι πιο καλό και για σένα τον ίδιο (και την υστεροφημία σου) να εμφανίζεσαι λέγοντας- και θα είναι αλήθεια- πως ήσουν από τους πρώτους που συνετέλεσαν στην ορθή διαχείριση αυτής της μείζονος κρίσης παρά να εμφανίζεσαι ότι «καπελώνεις» μια τέτοια μαζικότατη προσπάθεια….





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις