Η εξωπραγματική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής στηλιτεύεται σε κοινή δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη και των Δημάρχων Πειραιά Γιάννη Μώραλη, Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη, Κορυδαλλού Σ. Κασιμμάτη, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκου και Περάματος Γ. Λαγουδάκη, με αφορμή της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
«Χρειάστηκαν σχεδόν δυο χρόνια για να ξεκινήσει η δίκη και έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί, αγγίζοντας τα όρια της αρνησιδικίας και υπονομεύοντας την ίδια την έννοια της δικαιοσύνης», υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, οι έξη αυτοδιοικητικοί «άρχοντες» της περιοχής του Πειραιά, για να προσθέσουν ότι:
«Στο μεταξύ οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί κυκλοφορούν ελεύθεροι συνεχίζουν να απειλούν και να δηλητηριάζουν τη δημοκρατία και τις θεσμικές λειτουργίες της».
Για να έχει κανείς μια πλήρη εικόνα της απαράδεκτης κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η δίκη άρχισε τον Απρίλιο του 2015 και τώρα, 3 χρόνια και 5 μήνες μετά από την έναρξη δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η ανάγνωση των εγγράφων. Μετά τα «αναγνωστέα» θα ακολουθήσουν οι περίπου 130 μάρτυρες υπεράσπισης και οι απολογίες των 69 κατηγορούμενων, Στη συνέχεια θα αγορεύσουν εισαγγελείς και συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης και θα εκδοθεί η απόφαση σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις στα τέλη του 2019 ή το αργότερο στις αρχές του 2020!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Καθημερινή» (φ. 25.6.2018) αυτή η πρωτοφανής καθυστέρηση- κόλαφος, για την οποία ούτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά ούτε και η ηγεσία του Αρείου Πάγου έδωσε κάποια λύση, θα πρέπει να αποδοθεί σε δύο «τεχνικά» ζητήματα και στην αδράνεια για την επίλυση τριών σοβαρότατων θεμάτων.
Τα δύο «τεχνικά» θέματα, όπως τα εντόπισε η «Καθημερινή» είναι τα εξής:
1. Στην διαμόρφωση μιας ογκωδέστατης δικογραφίας, στην οποία περιλήφθηκαν εκτός από την υπόθεση της δολοφονίας του Π. Φύσσα δεκάδες εκκρεμείς υποθέσεις με κατηγορούμενους μέλη της «Χρυσής Αυγής», όπως τη δολοφονική επίθεση κατά του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, την απόπειρα δολοφονίας Αιγυπτίων ψαράδων, επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστών και λοιπά.
2. Το δεύτερο λάθος έγινε όταν η εισαγγελική αρχή έχρισε ως «αναγνωστέα», δηλαδή ως ύλη που πρέπει να αξιολογηθεί από το δικαστήριο, τα πάντα. Αρχεία που κατασχέθηκαν, σκληροί δίσκοι υπολογιστών, υλικό από φωτογραφίες και δράσεις της Χρυσής Αυγής. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα λεγόμενα στη νομική ορολογία αναγνωστέα απασχολούν το δικαστήριο, στη δίκη της Χ.Α., από τον Ιανουάριο του 2018 και αναμένεται να τελειώσουν τον προσεχή Νοέμβριο! Κι ας έχει γίνει –κάτι που δεν γίνεται...– άτυπη συμφωνία πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, ώστε μερικά από αυτά να «παραλείπονται» για να τελειώσει κάποτε η δίκη.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν ορισμένα θέματα, που θα μπορούσαν (και έπρεπε) να απασχολήσουν περισσότερο τη φυσική και την πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης για να δοθούν λύσεις, με βασικότερα τα εξής:
1. Όταν ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη, η πρώτη δίκη για δράσεις με ναζιστικό υπόβαθρο που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η πρώτη όπου κατηγορούμενοι είναι η τότε Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της Χ.Α., όλοι οι παράγοντες της δίκης και πρώτα απ’ όλα το ίδιο το δικαστήριο ζήτησαν αίθουσα όπου η δίκη να διεξάγεται επί καθημερινής βάσεως. Αλλά μέχρι τώρα τέτοια αίθουσα δεν έχει βρεθεί και η δίκη αλλάζει συνεχώς αίθουσες σα να πρόκειται για συνεδρίαση… Μεταβατικού Μονομελούς Πρωτοδικείου!
2. Έλλειψη δικαστών. Έτσι, μόνον η πρόεδρος του δικαστηρίου έχει απαλλαγεί από άλλες υποθέσεις και δικάζει απερίσπαστη την υπόθεση. Οι υπόλοιποι –και οι εισαγγελείς– έχουν κι άλλες δίκες διότι στο εφετείο οι δικαστές από καιρό πλέον δεν επαρκούν για να δικάζονται οι χιλιάδες υποθέσεις.
3. Η μεγάλη απεργία των δικηγόρων. Προφανώς έπρεπε να αναζητηθούν (και υπάρχουν) δικονομικοί τρόποι ώστε οι συνήγοροι που δήλωναν ότι απεργούσαν (κυρίως της υπεράσπισης) είτε να υποχρεωθούν να παραστούν είτε να διοριστούν άλλοι αυτεπαγγέλτως
Δυστυχώς, δεν λύθηκαν αυτά τα θέματα, με αποτέλεσμα η δίκη να… σέρνεται επί 3,5 χρόνια, με άγνωστο το τέλος της και λογικά να έχει ατονήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης….
Για να γίνει ακόμα περισσότερο αντιληπτό το μέγεθος της καθυστέρησης στη διεξαγωγή της δίκης να θυμίσουμε τη διάρκεια ορισμένων μεγάλων δικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό:
• Η Δίκη της Νυρεμβέργης για τους Γερμανούς Ναζί εγκληματίες πολέμου, με κατηγορούμενους 24 μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος και οκτώ ναζιστικές οργανώσεις διεξήχθη από τις 20 Νοεμβρίου του 1945 μέχρι την 1η Οκτωβρίου 1946. Διάρκεια: 11 μήνες.
• Η Δίκη των πρωταιτίων της Χούντας διεξήχθη από το πενταμελές εφετείο Αθηνών στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού το καλοκαίρι του 1975 (28 Ιουλίου - 29 Αυγούστου). Διάρκεια ένας μήνας
• Δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά με κατηγορούμενο τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα πολιτικά πρόσωπα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1991 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 1992. Διάρκεια: 10 μήνες
• Η δίκη της «17 Νοέμβρη» άρχισε στις 3 Μαρτίου του 2003 και ολοκληρώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2003. Διάρκεια: 9 μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου