Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Η δημοτική αρχή Κερατσινίου (κόντρα στις εισηγήσεις) συνεχίζει τη δικαστική διαμάχη με τον ΟΛΠ

Τη συνέχιση του δικαστικού αγώνα με την ΟΛΠ ΑΕ επιλέγει η δημοτική αρχή Κερατσινίου- Δραπετσώνας, ακόμα και εάν όλα δείχνουν ότι είναι… χαμένη υπόθεση!
Το θέμα συζητήθηκε, στα τέλη Ιουλίου, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου και τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων μόνο από τη παράταξη της πλειοψηφίας.

Σε αυτή τη συνεδρίαση παρουσιάστηκε έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου που ζητούσε να ληφθεί απόφαση για το εάν ο Δήμος θα προχωρούσε στην εκδίκαση αιτήσεων αναιρέσεως για πέντε αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, το οποίο απέρριψε ισάριθμες προσφυγές κατά του ΟΛΠ.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας έχει προσφύγει, εδώ και χρόνια, κατά του ΟΛΠ διεκδικώντας την καταβολή δημοτικών τελών για καθαριότητα/ ηλεκτροφωτισμό.
Για ορισμένα χρόνια της δεκαετίας του 1990 δικαιώθηκε, τελεσίδικα, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που του επιδίκασε μαζί με τους τόκους περίπου 6,5 εκατομ. ευρώ.
Όμως, για τα χρόνια μετά το 1999 οι αγωγές του Δήμου απορρίπτονται καθώς, όπως φαίνεται, δεν προσκομίζονται στοιχεία ότι παρείχοντο υπηρεσίες στον ΟΛΠ. Μάλιστα, με απόφαση του ΣτΕ για κάθε έτος γίνεται ξεχωριστή αγωγή.
Το σκεπτικό με το οποίο απορρίπτονται – όπως φαίνεται η μία μετά την άλλη- οι προσφυγές είναι το εξής:
«προκειμένου να επιβληθούν νομίμως τα ως άνω τέλη, απητείτο η παροχή, αποδεδειγμένων, από τον αναιρεσείοντα Δήμο προς την αναιρεσίβλητη των σχετικών υπηρεσιών, ότι, εν προκειμένω, αυτό ουδόλως απεδείχθη, ότι, αντιθέτως, κατά νόμον, η μέριμνα και ο συντονισμός των ενεργειών για την καθαριότητα της ως άνω περιοχής̋ ανήκει στην αναιρεσίβλητη, η οποία, μάλιστα, έχει αναθέσει την εκτέλεση των οικείων εργασιών, δυνάμει συμβάσεων̋, σε τρίτο πρόσωπο και ότι, συνεπώς̋, μη νομίμως̋ καταλογίσθηκαν τα ως άνω ποσά σε βάρος της αναιρεσίβλητης»
Για 5 αποφάσεις, που εκδόθηκαν το 2014, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς ήταν απορριπτικό για τις προσφυγές του Δήμου. Ασκήθηκαν αιτήσεις αναίρεσης, που επρόκειτο να εκδικαστούν στις 6 Ιουνίου 2018 αλλά αναβλήθηκε η συζήτηση μετά από αίτημα του Δήμου.
Γι’ αυτό, η Νομική Υπηρεσία έθεσε το θέμα στη κατά νόμο αρμόδια Οικονομική Επιτροπή για να αποφασίσει εάν κατά τη νέα δικάσιμο, στις 21 Νοεμβρίου 2018, θα προχωρήσει η συζήτηση.
Η Νομική Υπηρεσία στο έγγραφό της σημειώνει τα εξής:
1. «Γνώμη της  Υπηρεσίας μας είναι ότι δεν συντρέχει νομικός και ουσιαστικός λόγος προκειμένου να συζητηθούν οι ως άνω κατατεθείσες αιτήσεις αναιρέσεως αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας ακολουθεί τη νομολογία του, οι υπό κρίση αιτήσεις είναι όμοιες ̋ με τις ήδη ως άνω αναφερθείσες, οι οποίες απορρίφθηκαν και ως εκ τούτου είναι πλέον βέβαιο ότι και αυτές θα απορριφθούν, επιβάλλοντας̋ και πάλι τη δικαστική δαπάνη εις̋ βάρος̋ του Δήμου, η οποία κυμαίνεται συνήθως στο ποσό των 460 ευρώ έως 960 ευρώ για κάθε απόφαση.
Επομένως η συζήτηση των ως άνω αιτήσεων αναίρεση̋ του Δήμου κατά τη̋ ΟΛΠ Α.Ε., θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην απόρριψη αυτών (για άλλη μια φορά) επιβαρύνοντα τον Δήμο με δικαστική δαπάνη»
2. «Η Πρόεδρος του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της̋ Επικρατείας, ενώπιον του ακροατηρίου, κατά τη συζήτηση του αιτήματος αναβολής που υποβάλαμε στη δικάσιμο της 6.6.2018, παρατήρησε ότι ο Δήμος πρέπει να εξετάσει το ζήτημα της συζήτησης των εν λόγω αιτήσεων αναιρέσεως, λόγω της προφανούς νομικής αβασιμότητάς τους, σύμφωνα με την πρόσφατη νομολογία του ανώτατου Δικαστηρίου, ζήτημα για το οποίο επανειλημμένως σας̋ έχουμε θέσει με πολλές όμοιες εισηγήσεις μας»
Τελικά, όπως προαναφέρθηκε αποφασίστηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή να κατατεθούν οι αιτήσεις αναίρεσης και να υποστηριχτούν στο δικαστήριο.

@ Ας ελπίσουμε ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου δεν λήφθηκε μόνο και μόνο για να μην φανεί ότι ο Δήμος «υποχωρεί» στον ΟΛΠ και μάλιστα ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά υπάρχουν άλλες νομικές απόψεις που δείχνουν ότι έχει νόημα η συνέχιση του δικαστικού αγώνα. Ίδωμεν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις