Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Ποια θα είναι τα πρώτα έργα για την ανάπλαση των 46 στρεμμάτων του παλαιού νεκροταφείου Νεάπολης

Η φωτό είναι από την "Εφημερίδα των Συντακτών"
«Πράσινο φως» άναψε το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη για τη μελέτη της ανάπλασης του νοτίου τμήματος του καταργημένου νεκροταφείου της Νεάπολης και του παρακείμενου αλσύλλιου.
Μετά την κατά πλειοψηφία έγκριση της μελέτης ( 6 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών») προχωράει η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής, που θα χρηματοδοτήσει το έργο και θα ακολουθήσει ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με τις καλύτερες προϋποθέσεις τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Σύμφωνα με τη μελέτη τα έργα, που θα γίνουν είναι προϋπολογισμού 900.000 ευρώ (οι 800.000 € θα διατεθούν από την Περιφέρεια και τα υπόλοιπα από πόρους του Δήμου) είναι τα εξής:

1. Στο Νότιο τμήμα του παλαιού νεκροταφείου:  ένα γήπεδο Καλαθοσφαίρισης (Μπάσκετ) διαστάσεων 15,50Χ31,70μ. και δύο γήπεδα Αντισφαίρισης (τένις) διαστάσεων 34,75Χ31,70μ.
Όλα τα γήπεδα, θα κατασκευαστούν βάσει των προδιαγραφών της Γενικής Γραμματείας  Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού για σχολικές προπονήσεις και αναψυχή καθώς θα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των παρακείμενων Δημοτικών σχολείων.
Στον ίδιο χώρο κατασκευάζονται επίσης: Διάδρομος πρόσβασης στον χώρο των γηπέδων με τις απαιτούμενες προδιαγραφές για χρήση από Α.μ.Ε.Α., κερκίδες παραπλεύρως του γηπέδου μπάσκετ, διαμόρφωση του χώρου γύρω από τα γήπεδα, φύτευση - άρδευση ελεύθερου χώρου, σύστημα αποχέτευσης όμβριων, φωτισμός, περίφραξη των γηπέδων και περίφραξη του χώρου.
2. Στο παρακείμενο αλσύλλιο:  χώρος επίσκεψης οικόσιτων ζώων με ξεχωριστή είσοδο, ράμπα πρόσβασης,  χώρος με υπαίθρια  όργανα γυμναστικής, δύο  ξύλινες πέργκολες, παγκάκια,  φωτισμός  και μικρής έκτασης εργασίες συντήρησης  στον περιβάλλοντα χώρο.
Να σημειώσουμε ότι η συνολική έκταση του παλαιού νεκροταφείου της Νεάπολης, που θα αναπλαστεί είναι 46 στρέμματα. Ο προγραμματισμός του έργου ξεκίνησε μετά από μελέτη που ανατέθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο πραγματοποιήθηκε εδαφολογική και μικροβιολογική μελέτη του χώρου και διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα του εδάφους είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ότι μπορεί να γίνει εκπόνηση μελετών για την αναβάθμιση του χώρου.
Ακολούθησε η διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για να προχωρήσει η εκπόνηση της μελέτης του πρώτου τμήματος των έργων, που αφορά τη δημιουργία της ζώνης αθλητικών δραστηριοτήτων και του πάρκου οικόσιτων ζώων.
Σε δεύτερη φάση θα γίνει η διαμόρφωση της υπόλοιπης έκτασης, όπου κεντρικό ρόλο θα έχει το νερό, με το υγρό στοιχείο να υπάρχει σε πολλά σημεία του πάρκου, με αποκορύφωμα τη λίμνη που θα λειτουργεί σαν “Κήπος του νερού” έχοντας εξέδρα θέασης και βλάστηση γύρω γύρω. Η λίμνη θα λειτουργεί και ως φυσικός ταμιευτήρας του νερού της βροχής.
Στον κεντρικό χώρο του πάρκου θα υπάρχει ένα μεγάλο ξέφωτο στάσης, όπως το αποκαλεί ο δήμος, όπου θα δημιουργηθεί ένα αναψυκτήριο 150 θέσεων.

@ Όλα δείχνουν ότι το πρώτο βήμα για τη μεγάλη ανάπλαση θα γίνει τους επόμενους μήνες. Τα επόμενα βήματα για την διαμόρφωση ενός νέου μεγάλου πνεύμονα πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και τη Δυτική Αττική πότε θα γίνουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις