Η πρωτοποριακή, αυτή, αποστολή έχει ονομαστεί «Energy Observer» (μεταφ. «Ενεργειακός Παρατηρητής»), από το δεύτερο χρόνο υποστηρίζεται από την ιαπωνική Toyota και στο πλαίσιο του ταξιδιού του κατέπλευσε, την Παρασκευή 6/7, στη Βενετία.
Το σημαντικό πείραμα, που στοχεύει στην διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υλοποιείται σε ένα παλιό ιστιοφόρο, τύπου καταμαράν, κατασκευής 1983, στον Καναδά.
Αρχικά είχε μήκος 24,38 μέτρα αλλά μετά από τέσσερις επιμηκύνσεις έχει μήκος 30,5 μέτρα, πλάτος 12,80 μέτρα και αναπτύσσει ταχύτητα 8-10 κόμβων.
Μετά από εκτεταμένες μετασκευές, που έγιναν στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, το σκάφος έχει γίνει το πρώτο στον κόσμο, που παράγει με αυτόνομα μέσα το καύσιμό του (υδρογόνο), με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χωρίς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Συγκεκριμένα, για τη διαδικασία παραγωγής του υδρογόνου χρησιμοποιείται ένα μείγμα ηλιακής, αιολικής και κυματοειδούς ενέργειας. Με αυτή την ενέργεια, ένας ηλεκτρολύτης διαχωρίζει το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο. Ακολούθως, το υδρογόνο συμπιέζεται στα 350- 700 bar και αποθηκεύεται σε 8 δεξαμενές ενέργειας κατασκευασμένες από αλουμίνιο και ίνες άνθρακα, έτοιμο για χρήση σε στοίβες όταν χρειάζεται.
Το πρόγραμμα «Energy Observer» ξεκίνησε, το 2017, το ταξίδι του από τη Γαλλία σε μια προσπάθεια να επιδείξει μεγάλα δίκτυα πράσινης ενέργειας.
Φέτος, το ταξίδι του πλοίου επικεντρώνεται στη Μεσόγειο και το 2019 θα προχωρήσει στη βόρεια Ευρώπη με στόχο να φθάσει, εγκαίρως, στο Τόκυο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020.
@ Μήπως η εξέλιξη και η ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών είναι η λύση για να σωθεί ο πλανήτης;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου