Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Δύο ελληνόκτητα πλοία δέχτηκαν επιθέσεις με πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί

Το σημείο της επίθεσης στο τάνκερ
«Olympic Spirit» (UKMTO)
Δύο ελληνόκτητα πλοία δέχτηκαν, τις τελευταίες μέρες, επίθεση με πυραύλους καθώς έπλεαν ανοιχτά της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς ευτυχώς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
Η πιο πρόσφατη σημειώθηκε μεταξύ 9 και 10/10 στο με σημαία Λιβερίας δεξαμενόπλοιο «Olympic Spirit», χωρητικότητας 24.035 τόνων, στο οποίο έγιναν, με διαφορά 40 λεπτών η μια από την άλλη, δύο επιθέσεις με βαλιστικούς πυραύλους, ενώ έπλεε περίπου 70 ναυτικά μίλια από την ακτή του Al Hudayah της Υεμένης, με κατεύθυνση προς το Ομάν.
Όπως ανέφερε ο πλοίαρχος του σκάφους στο Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) το πλοίο στοχοποιήθηκε από βλήματα. Περίπου μια ώρα αργότερα, ήρθαν περαιτέρω αναφορές ότι το σκάφος χτυπήθηκε από βλήμα και υπέστη μικρές ζημιές. Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές και ότι δεν προκλήθηκε πυρκαγιά.
Αργότερα το UKMTO, μετά από νεότερη ενημέρωση του πλοιάρχου, εξέδωσε νέα ανακοίνωση αναφέροντας ότι

το σκάφος στοχοποιήθηκε ξανά και δύο βλήματα εξερράγησαν κοντά σε αυτό. Το πλήρωμα επιβεβαιώθηκε και πάλι ότι είναι ασφαλές ενώ το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του.
Ο εκπρόσωπος των Χούτι, Yahya Saree με δήλωσή του, αργότερα την Παρασκευή, υιοθέτησε την επίθεση αναφέροντας ότι είχαν εκτοξευτεί συνολικά 11 βαλλιστικοί πύραυλοι και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του δεξαμενόπλοιου, το οποίο όπως ισχυρίστηκε υπέστη σοβαρές ζημιές.
Ο ίδιος χαρακτήρισε το πλοίο ως «αμερικανικό πετρελαιοφόρο». Ωστόσο σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων equasis το «Olympic Spirit» διαχειρίζεται η Dynamic Ship Management, συμφερόντων Δημήτρη Εμμανουηλίδη, με γραφεία στον Πειραιά.
Επίσης, οι Χούτι εμφανίζονται να έχουν κάνει άλλη μια επίθεση στον Ινδικό ωκεανό, σε ένα πλοίο, που σύμφωνα με το Maritime Executive. com αναγνωρίστηκε ως το με σημαία Μάλτας πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «St. John», το οποίο ταξιδεύει με προορισμό το Ντουμπάι.

Από βίντεο των "Times of India" στο Youtube
 
Σύμφωνα με τους Χούτι ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε εναντίον του σκάφους επειδή είχε εισέλθει σε λιμάνι του Ισραήλ. Ωστόσο, όπως σημειώνει το έγκυρο ναυτιλιακό site η διαχείριση του πλοίου γίνεται από την Ελλάδα. Σύμφωνα, δε, με το equasis διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Eastern Mediterranean Maritime, συμφερόντων Θανάση Μαρτίνου.
Νωρίτερα οι Χούτι είχαν βάλει στο στόχαστρο το με σημαίας Παναμά δεξαμενόπλοιο «Cordelia Moon», που διαχειρίζεται εταιρεία με έδρας την Ινδία. Το πλοίο χτυπήθηκε με βόμβα η οποία προκάλεσε ζημιές σε δεξαμενή έρματος. ¨Όμως συνέχισε το ταξίδι του και έφτασε στις 6 Οκτωβρίου στο Σουέζ.
Οι Χούτι συνεχίζουν να απειλούν με πλήρη αποκλεισμό των πλωτών οδών μέχρι το τέλος των συγκρούσεων στη Γάζα και τον Λίβανο. Συνεχίζουν να λένε ότι στόχοι τους είναι πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και αμερικανικά και βρετανικά πλοία ως αντίποινα για τους βομβαρδισμούς θέσεων των Χούτι.

                                              Βίντεο των "Times of India" στο Youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις