Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Δείτε το βίντεο: Η θεαματική πτώση ενός γιγάντιου γερανού σε προβλήτα κοντέινερ! Ευτυχώς χωρίς θύματα

Ήταν περίπου 2 το μεσημέρι της Δευτέρας 14/10, όταν το λιμάνι του Keelung στη βορειοανατολική ακτή της Ταιβάν, μεγάλο κέντρο διακίνησης κοντέινερ συγκλονίστηκε από την πτώση ενός… γίγαντα.
Ήταν ένας τεράστιος γερανός, βάρους 750 τόνων και ύψους 70- 100 μέτρων, που χρησιμοποιείται για τη φορτοεκφόρτωση κοντέινερ στα πλοία αλλά ευτυχώς η θεαματική πτώση του δεν προκάλεσε κανένα τραυματισμό.
Επίσης, οι ζημιές στις λιμενικές υποδομές ήταν περιορισμένες ενώ χτυπήθηκαν μόνο τέσσερα άδεια κοντέινερ και ένα γεμάτο με εμπορεύματα. Ωστόσο, το κόστος για την αντικατάστασή του είναι μεγάλο καθώς εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 40 εκατομμύρια δολάρια.
Το ασυνήθιστο ατύχημα έγινε καθώς προσέγγιζε στο λιμάνι ένα πλοίο, από τα λεγόμενα «βαριάς ανύψωσης» (heavy lift), που έχουν ειδική σχεδίαση για τη μεταφορά πολύ μεγάλων φορτίων, τα οποία δεν μπορούν να μεταφερθούν από κανονικά πλοία.
Ήταν το με σημαία Κίνας «YU ZHOU QI HANG», κατασκευής 2012, μήκους 143 μέτρων, που μετέφερε έναν ολοκαίνουργιο γερανό (STS) για τη φορτοεκφόρτωση κοντέινερ.
Καθώς προσέγγιζε αυτό το ειδικό σκάφος στη προβλήτα 20 του λιμανιού η κορυφή του νέου γερανού (γερανογέφυρας) ήρθε σε επαφή και έσπρωξε το υπάρχοντα γερανό στην προβλήτα. Καθώς το πλοίο προχωρούσε περισσότερο προς την προβλήτα, ο νέος γερανός έσπρωχνε τον παλιό γερανό προς τα πίσω μέχρι που τον ανέτρεψε.
Το ασυνήθιστο στην υπόθεση ήταν ακόμα ότι η κατασκευή του παλιού γερανού δεν λύγισε πριν χτυπήσει στο έδαφος: ανατράπηκε ανέπαφη.

Όπως προαναφέρθηκε ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός ενώ και οι υλικές ζημιές είναι περιορισμένες. Εκείνο που προβληματίζει είναι το κόστος αντικατάστασης και ήδη γίνονται συζητήσεις μεταξύ των διαχειριστών του λιμανιού και των διαχειριστών του πλοίου με τους ασφαλιστές για την κάλυψη της ζημιάς.
Οι ρυθμιστικές αρχές μεταφορών της Ταϊβάν παρευρέθηκαν στον τόπο της συντριβής και οι συνθήκες του ατυχήματος διερευνώνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις