Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Πόσο κοντά μας είναι το ενδεχόμενο λειψυδρίας; Τι φταίει και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τι συζητήθηκε σε εκδήλωση στον Πειραιά

Πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου με πρωτοβουλία της παράταξης «ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους & Όλες» μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το θέμα της λειψυδρίας,
Η εκδήλωση με τίτλο «Θα πούμε το νερό…νεράκι» ήταν η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων της παράταξης, που θα πραγματοποιηθούν με γενικό τίτλο «Προστατεύουμε την πόλη - Βελτιώνουμε την ζωή - Μιλάμε και Ακούμε τους πολίτες».
Στη διάρκεια της εξειδικευμένοι επιστήμονες έκαναν τοποθετήσεις και συζήτησαν με το ακροατήριο για τα προβλήματα της λειψυδρίας, της ιδιωτικοποίησης του νερού, τις πλημμύρες και την χρήση των μεγάλων ποσοτήτων νερού από την Ψυττάλεια που τώρα χάνεται.
Συγκεκριμένα:Ο Νικήτας Μυλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Υδρολογίας, τόνισε ότι η λειψυδρία δεν είναι φυσικό φαινόμενο, είναι πολιτικό πρόβλημα που συνδέεται κυρίως με το παραγωγικό μοντέλο, τον τρόπο ανάπτυξης των κοινωνιών και την κλιματική κρίση. Στην Ελλάδα, ως πηγές χειροτέρευσης της κατάστασης και επιδείνωσης του προβλήματος εντοπίζονται η υπερκατανάλωση στην αγροτική παραγωγή, ο υπερτουρισμός και η κακή κατάσταση των δικτύων στις πόλεις.
Ο Γιάννης Κρεστενίτης, ομότιμος καθηγητής Υδραυλικών Συστημάτων, υποστήριξε ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού αποτελεί διαχρονικό στόχο της κυβέρνησης. Για να το πετύχει δημιούργησε μια ρυθμιστική Αρχή για να δημιουργήσει «αγορά νερού», συγχώνευση των ΔΕΥΑ, εκμετάλλευση των καταστροφών και αύξηση της τιμής του νερού.
Ο Ηλίας Κορλός, Πρόεδρος των Επιστημόνων της ΕΥΔΑΠ, περιέγραψε τους αγώνες των εργαζομένων για να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση του νερού και τις μεγάλες συνδικαλιστικές και νομικές επιτυχίες με κεντρική την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που χαρακτήρισαν το νερό «δημόσια αγαθό απαραίτητο για την υγεία».


Στη συνέχεια ο πειραιώτης δικηγόρος Γιάννης Καρδαράς παρουσίασε τους αγώνες κοινωνικών κινημάτων και πολιτών και κατά της ιδιωτικοποίησης και τους δικαστικούς αγώνες που κέρδισαν και κερδίζουν για την προστασία του «δημόσιου αγαθού».
Η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη όπως φάνηκε από το πολυπληθές ακροατήριο που την παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον ενώ στο κάλεσμα της παράταξης ανταποκρίθηκαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ο αντιδήμαρχος Πειραιά Δημήτρης Καρύδης, ο πρώην δήμαρχος Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας, ο Σύμβουλος-Ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Φαζάκης και πολλοί άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις