Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Πως σταμάτησαν οι λιμενεργάτες του Πειραιά φορτίο με σφαίρες για το Ισραήλ στο Κερατσίνι. Φωτό και βίντεο

Φωτό από το fb της ΕΝΕΔΕΠ
«Μπλόκο» σε φορτηγό αυτοκίνητο, που μετέφερε κοντέινερ γεμάτο με σφαίρες με προορισμό το Ισραήλ, έκαναν λιμενεργάτες και άλλοι  εργαζόμενοι της περιοχής.
Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος- Ελληνική Ακτοφυλακή το φορτηγό «μετέφερε φυσίγγια κατέχοντας νομότυπη άδεια διαμετακόμισης και επρόκειτο να ταξιδέψει στο εξωτερικό με πλοίο σημαίας Νήσων Μάρσαλ». Σύμφωνα με δημοσίευμα του 902.gr το πλοίο ήταν το «Marla Bull».
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων equasis το με σημαία Νήσων Μάρσαλ πλοίο μεταφοράς κοντέινερ «Marla Bull», έχει χωρητικότητα 22.396 τόνων, είναι κατασκευής 2022 και είναι ελληνικών συμφερόντων. Το marine traffic δείχνει το πλοίο να έχει αποπλεύσει από τον Πειραιά με «μη αναγνωρίσιμο» προορισμό αλλά κατά το ρεπορτάζ του 902.gr έχει προορισμό τη Χάιφα του Ισραήλ.
Οι λιμενεργάτες και οι εργαζόμενοι μετά από κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, την ΕΝΕΔΕΠ συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του λιμανιού του Κερατσινίου και

σταμάτησαν το φορτηγό, του οποίου το φορτίο προερχόταν από τη Βόρειο Μακεδονία.


 Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν εκεί όλη τη νύχτα, κρατώντας πανό, ανάβοντας βεγγαλικά και φωνάζοντας συνθήματα κατά του πολέμου και συμπαράστασης στον λαό της Παλαιστίνης, με αποτέλεσμα το πλοίο να φύγει χωρίς να παραλάβει το συγκεκριμένο φορτίο ενώ το φορτηγό μεταφέρθηκε και παραμένει στο χώρο του Λιμεναρχείου Κερατσινίου.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.
«Σήμερα κάνουμε πράξη αυτό που αποφασίσαμε την Τετάρτη στην γενική συνέλευση του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. Να μην επιτρέψουμε να μεταφερθεί από το λιμάνι του Πειραιά πολεμικό υλικό για να συνεχίζεται η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού»
Τα παραπάνω τόνισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ενημερώνοντας τους λιμενεργάτες της COSCO στην βραδινή βάρδια, ότι οι συνάδελφοί τους δεν επιτρέπουν να φορτωθεί το κοντέινερ.

Φωτό από το fb της ΕΝΕΔΕΠ

«Είναι η στιγμή να βροντοφωνάξουμε πως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το λιμάνι του Πειραιά ορμητήριο πολέμου. Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους. Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς τους, που καθιστούν την χώρα μας και το λιμάνι του Πειραιά στόχο αντιποίνων», σημειώνει το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ και προσθέτει:
«Στο λιμάνι που κάθε μέρα δίνουμε μάχη με το σωματείο μας για μέτρα υγείας και ασφάλειας, δεν χωράνε τα πολεμοκάπηλα σχέδια τους. Στο λιμάνι που κάθε μέρα παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας για εμάς και τα παιδιά μας, δεν υπάρχει χώρος για τους μακελάρηδες των λαών.
Μπορεί τα χέρια όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων να είναι βαθιά βουτηγμένα στο αίμα χιλιάδων ανθρώπων με την ανοχή και την συμμετοχή της χώρας μας στην λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εμείς όμως έχουμε μάθει να τα κρατάμε καθαρά και να τα απλώνουμε σε όποιον έχει ανάγκη.
Με τις γροθιές μας υψωμένες αγωνιζόμαστε για την ειρήνη των λαών, για να ζουν οι λαοί αδελφωμένοι. Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο!
».
«Από τους αγώνες σας, την υποστήριξη και την αλληλεγγύη σας αντλούμε δύναμη και κουράγιο, μέχρι τη νίκη»: Με αυτά τα συγκλονιστικά λόγια, ο Μοχάμεντ Ικναΐμπι, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Εργατών εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους λιμενεργάτες της COSCO που δεν επιτρέπουν να φορτωθεί από τον Πειραιά κοντέινερ με σφαίρες που προορίζεται για την πολεμική μηχανή του Ισραήλ.

Φωτό από το fb της ΕΝΕΔΕΠ

Ο Μοχάμεντ Ικναΐμπι
μιλώντας στους συγκεντρωμένους εργάτες στο λιμάνι του Πειραιά μετέφερε αγωνιστικούς χαιρετισμούς από τους συνδικαλιστές και τους εργάτες της Παλαιστίνης που αγωνίζονται ενάντια στην κατοχή εδώ και 75 χρόνια. Αφού στηλίτευσε τα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου και τη στήριξη που του παρέχουν οι άλλοι ιμπεριαλιστές σύμμαχοι του, υπογράμμισε πως ο παλαιστινιακός λαός έχει μόνο τους λαούς, «μόνο εσάς και τους αγώνες σας»!
Ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες» Γιώργος Γαβρίλης σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο fb σχολίασε την κινητοποίηση γράφοντας τα εξής:
"Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά εμπόδισαν την φόρτωση κοντέϊνερ με σφαίρες που είχε προορισμό το Ισραήλ.
Όταν η πολιτική αποκτά περιεχόμενο και ουσία μπορεί να παράγει αποτελέσματα, να κάνει τα αδύνατα, δυνατά.
Όσο και αν θέλουν να μας πείσουν για το τέλος της πολιτικής και του συνδικαλισμού, παρεμβάσεις σαν αυτή αποδεικνύουν το αντίθετο.
Με αυτό που πρέπει να ξεμπερδέψουμε είναι με την παραπολιτική. Τέτοιες πρωτοβουλίες τονώνουν το αντιπολεμικό κίνημα, που παλεύει να απεμπλακεί η χώρα μας από τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Και είναι η έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό που παλεύει για την ελευθερία του
».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις