Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Πόσοι ξέρουν ότι η... Ολυμπιάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής έγινε στον Πειραιά με συμμετοχές από 193 χώρες; Όσα έγιναν το τριήμερο

Στο επίκεντρο της μεγαλύτερης παγκόσμιας διοργάνωσης εκπαιδευτικής ρομποτικής βρέθηκε η πόλη του Πειραιά, καθώς φιλοξένησε με επιτυχία την… Ολυμπιάδα της ρομποτικής, τον  «FIRST GLOBAL CHALLENGE 2024» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.
Επί τρεις μέρες η «καρδιά» του μοναδικού αυτού διεθνούς εκπαιδευτικού διαγωνισμού «χτυπούσε» στον Πειραιά, ο οποίος προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πεδίο της ρομποτικής, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 2500 παιδιά ηλικίας 14-18  από 193 χώρες, 150 σημαντικές προσωπικότητες, μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, ξένα και ελληνικά πανεπιστήμια και πάνω από 500 εθελοντές.
Ο Δήμος Πειραιά ήταν υποστηρικτής αυτού του κορυφαίου για τη ρομποτική γεγονότος.
Ο παγκόσμιος διαγωνισμός FIRST Global Challenge είναι ένας διεθνής διαγωνισμός ρομποτικής ολυμπιακού τύπου που διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα.

Το FIRST Global προσκαλεί κάθε έθνος να στείλει μια ομάδα που θα κατασκευάσει και θα προγραμματίσει ένα αγωνιστικό ρομπότ, για να συμμετάσχει στο challenge. Οι ομάδες συνεργάζονται με σκοπό να ολοκληρώσουν ορισμένα tasks σε ένα παιχνίδι με συγκεκριμένη θεματική, η οποία σχετίζεται με τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, συμπεριλαμβανομένων των 14 Grand Challenges for Engineering, σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η κατανόηση και η συνεργασία μεταξύ των νέων του κόσμου, καθώς και η χρήση των ικανοτήτων τους για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν το "Τροφοδοτώντας το Μέλλον”  (Feeding the Future)! Μια πρόκληση καινοτομίας, στην οποία οι συμμετέχοντες ερευνούν και αναπτύσσουν τις δικές τους καινοτόμες λύσεις για τη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού και ισότιμου συστήματος τροφίμων, τονίζοντας πως η εφαρμογή των τεχνολογιών ωφελεί την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ενώ παράλληλα κατασκευάζουν ένα ρομπότ για την αγωνιστική πίστα που προσομοιάζει προβλήματα που η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να λύσει άμεσα για ένα βιώσιμο μέλλον.
Ο αντιδήμαρχος Πειραιά Δημ. Καρύδης απονέμει
μετάλλιο στην ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας


Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του First Clobal οι μεγαλύτεροι χορηγοί («διαμάντι», σύμφωνα με την αναγραφή) είναι ο Τζεφ Μπέζος, γνωστός ως ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Amazon της μεγαλύτερης λιανεμπορικής εταιρείας στον κόσμο με πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου και ο Γκλέν Τούλμαν, ένας Αμερικανός επιχειρηματίας και επενδυτής που έχει δημιουργήσει, διευθύνει και αναπτύσσει επιχειρήσεις σε μια σειρά κλάδων, πιο γνωστός ως ιδρυτής και ο εκτελεστικός πρόεδρος της Livongo Health, μιας εταιρείας ψηφιακής υγείας.

Η φιλοξενία

Το Σάββατο ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης υποδέχθηκε στο Σ.Ε.Φ. τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου περιηγήθηκαν στα περίπτερα των Εθνικών ομάδων ρομποτικής και παρακολούθησαν τη διαγωνιστική διαδικασία.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο κ. Μώραλης παρέθεσε δείπνο στους επίσημους προσκεκλημένους του «FIRST GLOBAL CHALLENGE 2024»,  στο νέο εστιατόριο του Πύργου Πειραιά,
Νωρίτερα, οι διαγωνιζόμενοι μαθητές συμμετείχαν σε πάρτυ σε γνωστό café-bar στο Σ.Ε.Φ., στο οποίο διασκέδασαν με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
Οι αντιπρόσωποι των ομάδων, της οργανωτικής επιτροπής και οι εκπρόσωποι των χορηγών παρευρέθηκαν σε εκδήλωση του 3ου  Γαστρονομικού Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά στην πλατεία Κοραή, ενώ η ελληνική εθνική ομάδα ρομποτικής επισκέφθηκε το American Space της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά, όπου τα παιδιά ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες δράσεις του.
Η κ. Ζαρακέλη απονέμει μετάλλιο
στην ομάδα της Νοτίου Αφρικής

Επιπλέον, εκατοντάδες καλεσμένοι του «FIRST GLOBAL CHALLENGE 2024», ξεναγηθήκαν εν πλω στις ακτές του Πειραιά με το πλοιάριο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΡΟΥΦΑΣ», όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ο τελικός των Αγώνων, η Τελετή Λήξης και η Απονομή των Μεταλλίων στο Σ.Ε.Φ.
Το χρυσό μετάλλιο στην ομάδα της Νότιας Αφρικής στην κατηγορία  international unity απένειμε η αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, ενώ στην ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας  στην κατηγορία engineering Documentation απένειμε το χρυσό μετάλλιο ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις