Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Εορτασμός 28 και 29/8 στο Ρέντη του πολιούχου Άγιου Ιωάννη. Οι ώρες των λειτουργιών και τι ετοιμάζει ο Δήμος. Η ιστορία των εορτασμών

Η φωτό παραχωρήθηκε από τον
Δήμο Νίκαιας- Ρέντη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιείται και φέτος ο εορτασμός του πολιούχου του Ρέντη Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις και η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 28 και 29 Αυγούστου, γεγονός που θα επιφέρει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Να σημειωθεί ότι τον 19ο αιώνα και τουλάχιστον στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα ο εορτασμός του Αγίου Ιωάννη στου Ρέντη σηματοδοτούσε ένα από τα πιο λαοφιλή πανηγύρια της Αττικής. Χιλιάδες πανηγυριστές συνέρρεαν από παντού για να γιορτάσουν κάτω από τα δένδρα όπου στήνονταν προσωρινά καφεπαντοπωλεία. Ζουρνάδες, νταούλια και  άφθονη ρετσίνα έρρεε στο όνομα της Αποτομής της Κεφαλής του Προδρόμου. Βέβαια, από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας εκεί, μέσα σε καταπράσινα περιβόλια, υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι, του οποίου εξαφανίστηκε σχεδόν κάθε ίχνος του τη δεκαετία του 1970 όταν ανεγέρθηκε ο σημερινός επιβλητικός ναός.
Φέτος, όπως γνωστοποίησε ο Δήμος Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη στο πλαίσιο του εορτασμού του ιερού ναού θα χρησιμοποιηθούν

, για πρώτη φορά, αθόρυβα πυροτεχνήματα, προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα και προστατεύοντας ανθρώπους, ζώα και περιβάλλον.
Η ρίψη των πυροτεχνημάτων θα πραγματοποιηθεί μετά τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου την Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 10 το βράδυ στην κεντρική πλατεία του Ρέντη.
Ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στις 7 το απόγευμα, χοροστατούντος του μητροπολίτη Πειραιώς, Φαλήρου και Αγ.Ι. Ρέντη Σεραφείμ.
Την επόμενη μέρα (29/8) θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 10 το πρωί όρθρος και αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος και ιερουργούντος του μητροπολίτη ενώ το απόγευμα 19.00- 21.00 θα τελεστεί μεθεόρτιος εσπερινός.
Ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης σημειώνει:
«Ο εορτασμός του Πολιούχου Αγ. Ιωάννου Προδρόμου, Πολιούχου του Ρέντη είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές για την τοπική μας κοινωνία. Φέτος για πρώτη φορά θα χρησιμοποιήσουμε αθόρυβα πυροτεχνήματα, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα που συνδυάζει την παράδοση με τον σεβασμό προς τους συνανθρώπους μας, τα ζωα και το περιβάλλον.  Σας προσκαλώ να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις και να γιορτάσουμε μαζί αυτή την ιδιαίτερη ημέρα για την πόλη μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις