Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Μουσική παράσταση- αφιέρωμα στο Μάρκο Βαμβακάρη και στο Μιχάλη Γενίτσαρη στις 28/8 στο Πέραμα

Η φωτό παραχωρήθηκε από τον Δήμο
Με την θεατρική μουσική παράσταση «ΤΑ ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ», την Τετάρτη, 28 Αυγούστου, στις 9μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», συνεχίζεται το Πολιτιστικό Καλοκαίρι- Φθινόπωρο 2024 του Δήμου Περάματος.
Πρόκειται για μια ρεμπέτικη λειτουργία όπου δύο Άρχοντες της ελληνικής μουσική παράδοσης, ζωντανεύουν στο θεατρικό σανίδι. Είναι ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Μιχάλης Γενίτσαρης, σε μία συγκλονιστική ερμηνεία του Τάκη Χρυσικάκου, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία.
Ξυπνάνε μουσικές μνήμες αλλά και ιστορικές καθώς αυτοί οι δύο σηματοδοτούν σημαίνουσες στιγμές της Ελληνικής ιστορίας την οποία και βίωσαν κυριολεκτικά στο πετσί τους αλλά και την τραγούδησαν.
Το κείμενο προέκυψε μετά από

βαθύτατη ιστορική-μουσικολογική έρευνα, του έγκυρου καθηγητής εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα που εγγυάται και τη μουσική επιμέλεια.
Η θεατρική-μουσική παράσταση ερευνά και προβάλει τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν την παράδοση του Ρεμπέτικου και προσδιόρισαν το ύφος και το ήθος του. Αφετηρία αποτελούν οι δραματοποιημένες αφηγήσεις δύο από τους κορυφαίους ρεμπέτες, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά κείμενα της περιόδου.
Τις αφηγήσεις των δύο κορυφαίων ρεμπετών ζωντανεύει επί σκηνής ο Τάκης Χρυσικάκος, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης.
ΕΡΕΥΝΑ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΚΕΙΜΕΝΟ: Λάμπρος Λιάβας ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Τάκης Χρυσικάκος
Ζωντανά επί σκηνής το μπουζούκι του Αναστάση Μπίτζιου.
ΣΚΗΝΙΚΟ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Μίκα Πανάγου
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Γιάννης Ζέρβας
Στις προβολές οι πίνακες του Χρήστου Μποκόρου (ευγενική παραχώρηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις