Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Γιατί είναι ακριβά τα ειστήρια στο προολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ στο ΣΕΦ; Τι απαντά η Ε.Ο.Κ σε καταγγελία της ΕΛΜΕ Πειραιά

«Απαγορευτικές για μια οικογένεια βιοπαλαιστών (… και) για χιλιάδες μαθητές/ μαθήτριες» είναι, σύμφωνα με καταγγελία της συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Πειραιά, της ΕΛΜΕ Πειραιά, οι τιμές των εισιτηρίων του Προολυμπιακού Τουρνουά του Μπάσκετ, που θα διεξαχθεί, από 2 μέχρι και 7 Ιουλίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλία και η εθνική ομάδα θα διεκδικήσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
«(…) για 3 άτομα (π.χ. οικογένεια με ένα παιδί ή γονιός με 2 παιδιά) απαιτούνται (για το πάνω διάζωμα) 60 ευρώ για παιχνίδια στα Προκριματικά (π.χ. με την Αίγυπτο), 105 ευρώ για τον ημιτελικό και 135 ευρώ για τον τελικό του Προολυμπιακού!», ανέφερε η ΕΛΜΕ Πειραιά σε έγγραφό της προς την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ). Και σημείωνε:
«Είναι απαράδεκτο το Προολυμπιακό τουρνουά να διεξάγεται στον Πειραιά αλλά να μην μπορούν τελικά να το παρακολουθήσουν χιλιάδες μαθητές/ μαθήτριες, χιλιάδες οικογένειες που κατοικούν στον Πειραιά, αλλά και παιδιά της ευρύτερης περιοχής που αθλούνται!»
Το θέμα έφτασε στη Βουλή, όπου προωθήθηκε από το ΚΚΕ σχετική αναφορά της συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Πειραιά, της ΕΛΜΕ Πειραιά, για να δοθούν διαδοχικές απαντήσεις και να... ονομαστεί, τελικά, ως υπεύθυνη η FIBA, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Πάντως, η Ε.Ο.Κ. άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαθέσει φθηνότερα εισιτήρια «στα πλαίσια της κοινωνικής μας πολιτικής» στα φιλικά προετοιμασίας (Ελλάδα – Πολωνία στις 21/6) και στο Τουρνουά Ακρόπολις (25-27/6), όπου συμμετέχουν η Ελλάδα, το Μαυροβούνιο και οι Μπαχάμες.
Συγκεκριμένα, στην αναφορά του ΚΚΕ ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης πήρε... αποστάσεις γράφοντας ότι «η Πολιτεία σεβόμενη τα όρια του αυτοδιοίκητου των αθλητικών φορέων οφείλει να απόσχει από οιαδήποτε παρέμβαση σε αγωνιστικά και οργανωτικά θέματα μιας αθλητικής Ομοσπονδίας» και «κάλυψε» την ΕΟΚ αναφέροντας:
«Πολλώ δε μάλλον όταν αφορά στην αποδοχή και εφαρμογή κανόνων που της θέτει η υπερκείμενη διεθνής Ομοσπονδία» καθώς  «το Προολυμπιακό Τουρνουά δεν συνιστά διοργάνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (EOK), αλλά διοργάνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA)».


Η Ε.Ο.Κ
.
Από την πλευρά της η Ε.Ο.Κ. τόνισε, κι’ αυτή, ότι «το προ ολυμπιακό τουρνουά (..) δεν συνιστά διοργάνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης αλλά αποτελεί διοργάνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA)».
«Η FIBA με την ΕΟΚ δεσμεύονται από το «HOST NATION AGREEMENT», το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένα και δικαιώματα και υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ζητημάτων διάθεσης των εισιτηρίων (ticketing). Ειδικότερα, κατεύθυνση της FIBA, όπως τούτη έχει ήδη εφαρμοστεί και σε προγενέστερα προ ολυμπιακά τουρνουά, είναι η πώληση πακέτων εισιτηρίων, είτε η πώληση ενιαίων εισιτηρίων για σειρά αγώνων και όχι για μεμονωμένους αγώνες», ανέφερε η Ε.Ο.Κ.. Και έφερε το παράδειγμα της Ισπανίας.

«Επί παραδείγματι, προκειμένου μια οικογένεια Ισπανών να παρακολουθήσει φέτος έναν αγώνα του προ ολυμπιακού τουρνουά, υποχρεούται να καταβάλλει περίπου χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ για την αγορά πακέτου εισιτηρίων»
Ωστόσο, αντιλαμβανόμενοι στην Ε.Ο.Κ. ότι κάτι τέτοιο στην Ελλάδα θα είχε πλήρη… αποτυχία «ήλθε σε συνεννόηση με τη FIBA, εν αντιθέσει με τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Ισπανία, όρισε τιμές ανά μεμονωμένο αγώνα, με τα εισιτήρια να ξεκινούν από το ποσό των δέκα/δεκαπέντε (10/15) ευρώ ανά άτομο, ανάλογα με τη φάση της διοργάνωσης».
«Με αυτό τον τρόπο, και παρά τα όσα ισχύουν για τις υπόλοιπες χώρες, όπου θα διεξαχθούν προ ολυμπιακά τουρνουά, η Ομοσπονδία πέτυχε την εφαρμογή ενός ευνοϊκότερου καθεστώτος, ανταποκρινόμενου στην οικονομική δυνατότητα του απλού Έλληνα πολίτη», υποστηρίζει η Ε.Ο.Κ..
@ (Σχόλιο) Όμως, όπως φαίνεται από την απάντηση, δεν τέθηκε προς τη FIBA το ενδεχόμενο να διατεθεί και ένας αριθμός εισιτηρίων σε χαμηλότερες τιμές για ειδικές ομάδες, όπως μαθητές, νέοι αθλητές ή άνεργοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις