Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Ποια θέματα έθεσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στο νέο Περιφερειάρχη Αττικής

Τέσσερα μείζονα θέματα και δύο… παράπλευρα έθεσε αντιπροσωπεία της  διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΠ) στο νέο Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια.
Συγκεκριμένα, από την πλευρά του ΕΚΠ τονίστηκαν τα εξής:
1. Η έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με έμφαση την περιοχή του Πειραιά.
«Εδώ συγκεντρώνονται χώροι υψηλού κινδύνου όπως η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, το λιμάνι και άλλοι χώροι όπου τα εργατικά ατυχήματα είναι σχεδόν καθημερινά. Με πιο πρόσφατο τον θάνατο του συναδέλφου μας στα έργα της ΕΥΔΑΠ, τα οποία εκτελούνταν από εργολάβο με την επίβλεψη της Περιφέρειας. Ζητήσαμε να στελεχωθεί η υπηρεσία με το απαραίτητο προσωπικό όπως επόπτες υγείας, να γίνονται εντατικοί έλεγχοι και να παίρνονται τα αντίστοιχα μέτρα που προβλέπονται σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας.», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
2. Να υπάρξει εκπαίδευση – ενημέρωση των εργαζομένων και των κατοίκων των περιοχών του Πειραιά, σε ενδεχόμενο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης, με ευθύνη της Περιφέρειας.
3. Να υπάρχει έλεγχος των εταιρειών στις οποίες η Περιφέρεια έχει δώσει και δίνει Άδειες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την ύπαρξη και την ικανότητα εκτέλεσης σχεδίου έκτακτης ανάγκης και κινδύνου.
4. Να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Περάματος και να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου. Τόσο για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής όσο και για την παροχή πρώτων βοηθειών ή την πλήρη και άμεση φροντίδα των ελαφριών εργατικών ατυχημάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα αποσυμφορηθούν  και τα επιβαρυμένα – υποστελεχωμένα νοσοκομεία της περιοχής.
Από εκεί και πέρα αναφέρθηκε:
• Στον Πειραιά «βιώνουμε μια μεγάλη αντίφαση» καθώς «συγκεντρώνονται μεγάλες οικονομικές δραστηριότητες (λιμάνι, Ν/Ζ και κλάδοι γύρω τους) δημιουργώντας πλούτο για το μεγάλο κεφάλαιο αλλά παράλληλα η ανεργία είναι πολύ υψηλή και το σύνολο των εργασιακών σχέσεων δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες».
• «Στις στεγαστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΕΚΠ. Ζητήσαμε την αρωγή της Περιφέρειας ώστε να μπορέσει να επισκευαστεί εξολοκλήρου το κτήριο που το στεγάζει σήμερα  και το οποίο ανήκει στη ΔΥΠΑ. Έργο πολύ σημαντικό για την ίδια την λειτουργία του, τα δεκάδες σωματεία που βρίσκονται στην δύναμή του, το εκατοντάχρονο και πλέον ιστορικό του αρχείο αλλά και την κοινωνική και πολιτιστική δράση που μπορεί να αναπτυχθεί στο θέατρο του κτηρίου».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις