Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Η γραφειοκρατία "βλάπτει" τη Πολιτική Προστασία! 8-9 χρόνια για ένα αντιπλημμυρικό! Πόσοι φορείς διαχειρίζονται μια κρίση;

Σημαντικές αποκαλύψεις αλλά και προτάσεις για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας και τη διαχείριση κρίσεων έγιναν στη διάρκεια μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης, που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη «ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους & Όλες»!
Στη συζήτηση, που έγινε την Τετάρτη 20/3, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά  πήραν μέρος οι Γιάννης Σταμούλης, Αντιστράτηγος ε.α, πρώην Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής Πολεοδομίας ΕΜΠ, Χρήστος Κοσμάς, αξιωματικούς Π.Σ και Γιώργος Γαβρίλης, επικεφαλής της παράταξης, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη ότι για να ολοκληρωθεί ένα αντιπλημμυρικό έργο χρειάζονται 8-9 χρόνια από την στιγμή που θα διαπιστωθεί η αναγκαιότητά του!
Όπως εξήγησε ο κ. Γαβρίλης

  • Μετά την διαπίστωση της αναγκαιότητας ενός έργου γίνεται εγγραφή στο προϋπολογισμό π.χ της Περιφέρειας για την εκπόνηση μελέτης. Ακολουθεί δημοπράτηση της μελέτης, αξιολόγηση των προσφορών, ανάθεση και εκπόνηση της μελέτης.
    Η μελέτη διαβιβάζεται για έγκριση στο Υπουργείο Υποδομών, που είναι ο εποπτεύων φορέας για τα αντιπλημμυρικά έργα. Μετά την έγκριση γίνεται εγγραφή της δαπάνης στον προϋπολογισμό, συντάσσονται τεύχη δημοπράτησης, λαμβάνεται έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, γίνεται η δημοπράτηση και αναδεικνύεται ο ανάδοχος, που ξεκινάει την ολοκλήρωση του έργου.

«Όταν παραδώσαμε το 2019 είχαμε έτοιμα μέχρι και τεύχη δημοπράτησης για 4 μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στον Πειραιά. Μέχρι σήμερα κανένα δεν έχει ολοκληρωθεί και ένα εγκαταλείφθηκε! Υπολογίστε 3-4 χρόνια για να ετοιμάσουμε τα τεύχη δημοπράτησης και άλλα 5 χρόνια από τότε και δεν έχει τελειώσει κανένα έργο!», είπε ο κ. Γαβρίλης.
Ένα άλλο θέμα που προκάλεσε αίσθηση είναι ότι για την διαχείριση κρίσεων εμπλέκονται 28 (!) φορείς, που συμμετέχουν και στα σχετικά συντονιστικά που συγκαλούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη κάθε Περιφέρεια.
Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση υπάρχει μεγάλη δυσκολία στον συντονισμό όλων αυτών των εμπλεκομένων κατά την διάρκεια μιας κρίσης, πυρκαγιάς ή περιβαλλοντικής.
Επίσης, κατά τη συζήτηση, αναδείχθηκε η σημασία της εκπόνησης ολοκληρωμένων σχεδίων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες της κάθε πόλης και η εκπαίδευση των κατοίκων σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.
Ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας ανέφερε παραδείγματα πόλεων του εξωτερικού, όπου ο σχεδιασμός τους για την αντιμετώπιση κρίσεων δίνει ενεργό ρόλο στους πολίτες.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι επισημάνσεις για την επικινδυνότητα του Κηφισού για την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων!
«Η δημοτική παράταξη «ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους & Όλες» εκφράζοντας ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης πήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης ώστε να τεθεί στο δημόσιο διάλογο το μείζον θέμα της Πολιτικής Προστασίας, πράγμα, που οφείλουν να κάνουν, όλοι οι εμπλεκόμενοι, ώστε να αναδειχτούν  όλες οι πτυχές της διαχείρισης κρίσεων σε φυσικές καταστροφές, να γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και να επικαιροποιηθούν σε σύγχρονη βάση τα υπάρχοντα σχέδια, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της κάθε πόλης», αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις