Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Ελληνόκτητο πλοίο χτυπήθηκε με πύραυλο στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς ευτυχώς τραυματισμούς. Επίθεση και σε βρετανικό

Το "MORNING TIDE". Φωτό από
το site της εταιρείας

Αναποτελεσματικές αποδεικνύονται, μέχρι τώρα, οι επιχειρήσεις των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ και της Αγγλίας στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον των ανταρτών Χούτι, που συνεχίζουν απτόητοι τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων.
Όπως μετέδωσαν διεθνή Μέσα Ενημέρωσης η πιο πρόσφατη επίθεση σε εμπορικά πλοία έγινε γνωστή από τους Χούτι, την περασμένη Τρίτη 6/2 και συνοδεύτηκε από δήλωση του εκπροσώπου των Χούτι Γιαχία Σαρί, σύμφωνα με την οποία τα πλήγματα σε δύο πλοία ήταν άμεσα και ακριβή και ότι θα συνεχίσουν να στοχεύουν όλους τους «εχθρικούς αμερικανικούς και βρετανικούς στόχους» μαζί με την ισραηλινή ναυτιλία μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.
Το ένα από τα δύο πλοίο είναι το ελληνόκτητο, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, φορτηγό μεταφοράς χύδην φορτίων (bulk carrier)

«STAR NASIA», χωρητικότητας 82.220 τόνων, που διαχειρίζεται η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Star Bulk, συμφερόντων του Πέτρου Παππά.
Το πλοίο είχε αναχωρήσει από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 30 Δεκεμβρίου, μεταφέροντας φορτίο άνθρακα και είχε διασχίσει τη διώρυγα του Σουέζ κοντά στα τέλη Ιανουαρίου.
Λίγο μετά τη διέλευση του «καυτού» στενού του Bab el-Mandeb και την είσοδο του στον Κόλπο του Άντεν, το σκάφος ανέφερε ότι προκλήθηκε έκρηξη περίπου 50 μέτρα μακριά από το πλοίο. Οι πρώτες πληροφορίες δεν ήταν σαφείς για το αν η έκρηξη προκλήθηκε από drone ή θαλάσσια νάρκη αλλά η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως το «STAR NASIA» δέχτηκε επίθεση από τρεις βαλλιστικούς πυραύλους των Χούτι σε διάστημα 12 ωρών.
Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση, ο πρώτος πύραυλος «έχασε» το πλοίο, αν και αυτό ήταν ακόμα εντός της ακτίνας της έκρηξης με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές ζημιές. Ο δεύτερος πύραυλος δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και ο τρίτος πύραυλος καταρρίφθηκε από το αντιτορπιλικό USS Laboon. Ακόμα, γνωστοποίησαν ότι το πλήρωμα του πλοίου δεν έχει τραυματιστεί και ότι το πλοίο κατευθύνεται προς τον εμπορικό του προορισμό.
Εξάλλου, Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το ελληνόκτητο Star Nasia υπέστη ζημιές, αλλά το πλήρωμά του δεν τραυματίστηκε.
Το άλλο πλοίο που είχαν βάλει στο «στόχο» οι Χούτι ήταν το με σημαία Μπαρμπέϊντος φορτηγό γενικού φορτίου «MORNING TIDE», χωρητικότητας 12.000 τόνων, που διαχειρίζεται η εταιρεία FURADINO SHIPPING LTD, με έδρα στο Λονδίνο.
Το σκάφος είχε διέλθει από τη Διώρυγα του Σουέζ στις 2 Φεβρουαρίου και δέχθηκε επίθεση σχεδόν 57 μίλια δυτικά της Hodeidah, στην Υεμένη.
Όπως έγινε, επίσης, γνωστό από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ οι μαχητές Χούτι είχαν εκτοξεύσει τρεις βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον  στο «MORNING TIDE» αλλά είχαν χτυπήσει το νερό κοντά στο πλοίο χωρίς αποτέλεσμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κανένα μέλος του πληρώματος δεν έχει τραυματιστεί και ότι το πλοίο συνεχίζει την πορεία του.
Όπως μετέδωσε το BBC η Furadino Shipping Ltd γνωστοποίησε ότι σημειώθηκε έκρηξη κοντά στο πλοίο, αλλά δεν είχε ζημιά και κανείς δεν τραυματίστηκε και το πλοίο μπόρεσε να συνεχίσει τη διαδρομή του.
Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες επιθέσεις από την οργάνωση έρχονται μετά από ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος τη Δευτέρα που η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ είπε ότι έπληξε δύο οχήματα με εκρηκτικά χωρίς πλήρωμα.
Προηγούμενες επιδρομές το Σαββατοκύριακο έπληξαν πυραύλους Χούτι, ανέφεραν οι ΗΠΑ. Περισσότεροι από 30 στόχοι χτυπήθηκαν στο τρίτο κύμα κοινών επιθέσεων Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ το Σάββατο. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης πραγματοποιήσει αρκετούς γύρους χτυπημάτων χωρίς τη συμμετοχή του ΗΒ.
Ωστόσο, ο κυβερνήτης του HMS Diamond, ενός βρετανικού πολεμικού πλοίου που συμμετείχε στις προσπάθειες για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα τους τελευταίους μήνες, περιέγραψε την κατάσταση στην περιοχή την Τρίτη ως «τρομακτική».
«Τα πλοία της δύναμης πυροβολούν σε καθημερινή βάση», είπε ο Πίτερ Έβανς την Τρίτη.

•    Με πληροφορίες από το BBC και από το Fleetmon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις