Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Εντυπωσιακό ιστιοφόρο του ΠΝ του Περού στον Πειραιά. Η ιστορία του, πότε μπορείτε να το επισκεφθείτε, τι θα δείτε.

Άποψη του πλοίου, ανοιχτά της μαρίνας Ζέας
Ένα εντυπωσιακό ιστιοφόρο, «Θαλασσινός Πρεσβευτής του Περού», βρίσκεται από την Παρασκευή στο λιμάνι του Πειραιά.
Η εμφάνισή του ανοιχτά από την μαρίνα Ζέας το μεσημέρι της Παρασκευής τράβηξε τα βλέμματα και εντυπωσίασε, με τη μεγαλοπρέπειά του, μόλις «έδεσε» ΄στο τέμιναλ της κρουαζιέρας (πύλη Ε11) στην Ακτή Ξαβερίου.
Είναι το εκπαιδευτικό ιστιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού του Περού «BAP UNION», το δεύτερο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό σκάφος στον κόσμο μετά το ιστιοφόρο του Ιταλικού ΠΝ «Αμέρικο Βεσπούτσι» (Amerigo Vespucci ) και το μεγαλύτερο ιστιοφόρο της Λατινικής Αμερικής.
Το «BAP UNION» ξεκίνησε να κατασκευάζεται σε

ναυπηγεία του Περού από το 2012 και ολοκληρώθηκε τρία χρόνια αργότερα. Διαθέτει τέσσερα ιστία, όπου ανεβαίνουν 34 πανιά και έχει μήκος 115,5 μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του  τόξου της πλώρης. Το βύθισμά του είναι 53,5 μέτρα, έχει εκτόπισμα 3.200 τόνων και αναπτύσσει ταχύτητα 12 κόμβων (22 χιλιόμετρα την ώρα). Το όνομά του έχει δοθεί προς τιμή της δράσης μιας περουβιανής κορβέτας στο πρώτο στάδιο του μεγάλου Πολέμου του Ειρηνικού την περίοδο 1879- 1883.
Η φωτό παραχωρήθηκε από τον Δήμο
Το ιστιοφόρο πραγματοποιεί, κάθε χρόνο, εκπαιδευτικά ταξίδια ανά τον κόσμο, μεταφέροντας, παράλληλα, χαρακτηριστικά δείγμα της Περουβιανής κουλτούρας, του πολιτισμού και της τέχνης.  Η πρώτη εκπαιδευτική κρουαζιέρα της BAP Unión στο εξωτερικό ξεκίνησε, στις 27 Ιουλίου 2016, μετά από μια λαμπρή τελετή.
Η άφιξη του στον Πειραιά έγινε στο πλαίσιο του μεγάλου εκπαιδευτικού ταξιδιού του, που ξεκίνησε, στις 17 Ιουνίου 2023 από τη Ναυτική Βάση Callao, με πλήρωμα 255 αξιωματικούς και εκπαιδευόμενους. Το ταξίδι θα διαρκέσει 311 μέρες και στη διάρκειά του θα διανυθούν 34.216 ναυτικά μίλια ενώ θα επισκεφθεί 20 λιμάνια.
Για την εκπαίδευση των δοκίμων στο σκάφος υπάρχει αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, πλατφόρμα υπολογιστών και αίθουσες διδασκαλίας για την πραγματοποίηση μαθημάτων για την αστρονιμκή πλοήγηση, μετεωρολογία, ωκεανογραφία, υδρογραφία και ναυτικές επιχειρήσεις και ελιγμούς.
Ωστόσο, στη διάρκεια της παραμονής του πλοίου σε κάθε λιμάνι οι δόκιμοι, συμπληρώνουν την εκπαίδευσή τους, αναλαμβάνοντας  το ρόλο των διπλωματικών οικοδεσποτών σε προγραμματισμένες επισκέψεις, προωθώντας τη ναυτική γνώση, τις παραδόσεις και τις μοναδικές πτυχές του περουβιανού πολιτισμού στον κόσμο.
Κατά την παραμονή του εντυπωσιακού ιστιοφόρου στον Πειραιά οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την έκθεση προϊόντων και Περουβιανής τέχνης στο πλοίο, να παρακολουθήσουν πολιτιστικά δρώμενα, μουσικές παραστάσεις από το συγκρότημα Son Latinos και να γευτούν παραδοσιακά περουβιανά προϊόντα, όπως καφέ και σοκολάτα από τις Άνδεις.
Όπως έχει γίνει γνωστό από τον Δήμο Πειραιά το ιστιοφόρο θα είναι ανοιχτό για το κοινό:
Την Κυριακή 31.12, από τις 10:00 έως τις 17:30,
τη Δευτέρα 01.01.2024, από τις 10:00 έως τις 17:30 και
την Τρίτη 02.01. 2024, από τις 10:00 έως τις 13:00.

Η άφιξη του πλοίου όπως την κατέγραψε το pireaspiraeus.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις