Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Έκρηξη θαλάσσιας νάρκης κοντά σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο σε Ουκρανικό λιμάνι, χωρίς ευτυχώς τραυματισμό

Φωτό αρχείου. Από την επίθεση
με πύραυλο σε πλοίο

Έκρηξη θαλάσσιας νάρκης σημειώθηκε σε κοντινή απόσταση από ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο ενώ απέπλεε από το λιμάνι Yuzhniy της Ουκρανίας, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί τραυματισμός μέλους του πληρώματος ή να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο σκάφος.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη 16/11 ενώ το με σημαία Λιβερίας φορτηγό μεταφοράς χύδην (bulk carrier) «Georgia S», μεταφορικής ικανότητας 75.081 τόνων, αναχωρούσε από το παραπάνω Ουκρανικό λιμάνι, έμφορτο με σιτηρά.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης ανέφερε πως η έκρηξη

προκλήθηκε από θαλάσσια νάρκη και σημειώθηκαν μικρές ζημιές στο σκάφος ενώ κατ’ άλλα μέσα σε προκλήθηκαν ζημιές.
Πάντως, τραυματισμός δεν αναφέρθηκε ενώ το πλοίο το πρωί του Σαββάτου φαίνεται να βρίσκεται 80 μίλια βόρεια της Κωνσταντινούπολης με κατεύθυνση στο Βόσπορο.
Το κατασκευής 2011 «Georgia S» σύμφωνα με την βάση δεδομένων equasis υπεύθυνη ασφαλούς διαχείρισης του πλοίου (ISM Manager) είναι η SEA GATE NAVIGATION LTD, συμφερόντων των αδελφών Στεφάνου, που δραστηριοποιούνται και στην ακτοπλοΐα. Σύμφωνα με ναυτιλιακά site ήταν ναυλωμένο στην πολυεθνική εταιρεία αγροτικών προϊόντων Cargill.
Πάντως, σύμφωνα, πάντα, με το πρακτορείο Reuters η "Seagate Navigation με έδρα την Ελλάδα, η οποία αναγράφεται στην ιστοσελίδα της ως διαχειριστής του πλοίου", δεν έκανε κανένα σχόλιο.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές η Ρωσία έχει αφήσει αρκετές «αδέσποτες» θαλάσσιες νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα, που έχουν δημιουργήσει πολλούς κινδύνους για τα πλοία ακόμα και σε περιοχές της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
Πάντως, προ ημερών στο ίδιο λιμάνι ένας πύραυλος είχε χτυπήσει εμπορικό πλοίο με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ο πλοηγός, που κατηύθυνε το πλοίο στο λιμάνι και να τραυματιστούν τέσσερα άτομα, τρία μέλη του πληρώματος και ένας λιμενεργάτης (για να διαβάσετε τη σχετική ανάρτηση του pireas2day.blogspot.gr πατήστε εδώ).
Μετά από αυτή την επίθεση σε εμπορικό πλοίο τα ασφάλιστρα ασφάλισης κινδύνου πολέμου έχουν αυξηθεί έως και το 3% της αξίας ενός σκάφους σε αυτή την περιοχή, ανέφεραν στο Reuters πηγές του κλάδου.
Για το θέμα δεν εκδόθηκε μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 18/11 καμία ανακοίνωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο επίσης δεν έχει γνωστοποιήσει τι μέτρα λαμβάνει για την προστασία των ναυτικών, που πηγαίνουν με τα πλοία σε αυτή την «καυτή» περιοχή και ποιες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας έχουν κηρυχτεί ως επικίνδυνα, εμπόλεμα σημεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις