Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Ένας πλοηγός νεκρός και τέσσερις τραυματίες σε άγνωστο εμπορικό πλοίο που δέχτηκε επίθεση με πύραυλο στην Ουκρανία. Φωτό

Ένας 43χρονος πλοηγός (πιλότος) έχασε την ζωή του και τέσσερα άτομα (κανένας Έλληνας) τραυματίστηκαν όταν πύραυλος χτύπησε ένα φορτηγό πλοίο (bulk carrier), με σημαία Λιβερίας, που βρισκόταν σε ένα από τα τρία λιμάνια της ευρύτερης περιοχής της Οδησσού, χωρίς ακόμα να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ποιο πλοίο είναι.
Αυτό συμβαίνει διότι το πλοίο, το οποίο δέχτηκε την επίθεση, όπως όλα τα πλοία κλείνουν το σήμα AIS όταν βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία και δεν δηλώνουν ως προορισμούς τα ουκρανικά λιμάνια.
Πάντως, ειδικοί αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για το με σημαία Λιβερίας bulk carrier «KMAX RULER», (με αριθμό IMO 9436642) μεταφορικής ικανότητας 91.800 τόνων, κατασκευής 2009, το οποίο φαίνεται ότι ανήκε στο παρελθόν στην εταιρεία Cyprus Sea Line του κύπριου εφοπλιστή Ανδρέα Χατζηγιάννη αλλά σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων equasis από τον Ιούλιο του 2022 έχει περάσει στη διαχείριση της εταιρείας Venus Mare SA, με έδρα στη Μανίλα των Φιλιππίνων.
Η επίθεση έγινε, στις 16.45 τοπική ώρα της Τετάρτης 8/11, και έγινε γνωστή από την Επιχειρησιακή Διοίκηση Νότου για την Άμυνα της Ουκρανίας, η οποία την απέδωσε στην Ρωσία.
Ωστόσο, έγκυρα ναυτιλιακά και άλλα διεθνή site διατηρούν επιφυλάξεις για την προέλευση του πυραύλου και κυρίως για το εάν το πλοίο ήταν στόχος ή παράπλευρη απώλεια ενός «αδέσποτου» πύραυλου.
Όπως και να έχει η επίθεση αποδεικνύει την επικινδυνότητα των πλόων στη Μαύρη Θάλασσα,
ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την συμφωνία για την ασφαλή διέλευση και τη μεταφορά σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας από τον περασμένο Ιούλιο.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα σήματα του AIS, φαίνεται ότι υπάρχουν έως και οκτώ πλοία αγκυροβολημένα κοντά στο Sulina, στην ευρύτερη περιοχή Ρουμανίας-Ουκρανίας, ένα κοινό σημείο στάσης για τα πλοία που εισέρχονται Ουκρανία. Σε αυτό το αγκυροβόλιο υπάρχουν πλοία νηολογημένα στη Λιβερία, τα Νησιά Μάρσαλ και τον Παναμά  και αρκετά άλλα που φαίνονται εξερχόμενα να ταξιδεύουν κατά μήκος της ρουμανικής ακτής με κατεύθυνση νότια στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το εάν βρίσκονται σε αυτά τα πλοία Έλληνες ναυτικοί.
Όπως έχει γίνει γνωστό, η επίθεση έγινε ενώ το πλοίο έμπαινε σε ένα από τα τρία λιμάνια της περιοχής της Οδησσού, όχι σε αυτό της Οδησσού αλλά πιθανόν σε αυτό του Pivdennyi (Yuzhny), προκειμένου να φορτώσει σιδηρομετάλλευμα με προορισμό την Κίνα, όπως είπε ο Oleksandr Kubrakov, αντιπρόεδρος της Ουκρανικής κυβέρνησης,
Οι στρατιωτικές αρχές της Ουκρανίας σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν
ότι το «πολιτικό σκάφος» χτυπήθηκε από πύραυλο H-31P, «αόρατο» για τα ραντάρ, που εκτοξεύτηκε από ρωσικό αεροσκάφος που πετούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Όμως, δεν είναι σαφές εάν ο στόχος ήταν οι λιμενικές εγκαταστάσεις  ή το πλοίο.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση «ο πύραυλος έπληξε την υπερκατασκευή πολιτικού σκάφους υπό σημαία Λιβερίας, τη στιγμή της εισόδου του στο λιμάνι».
Από το «χτύπημα» έχασε την ζωή του ο πλοηγός και ένας λιμενεργάτης ενώ τραυματίστηκαν τρεις Φιλιππινέζοι, όλοι μέλη του πληρώματος, από τους οποίους ο ένας παρέμεινες για νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Η Διοίκηση δημοσίευσε μια σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν ζημιές στο συγκρότημα φιλοξενίας του σκάφους με τα παράθυρα που προφανώς έχουν καεί και την περιοχή της γέφυρας σε αταξία. Τα εναέρια πάνελ φαίνεται να είναι πεσμένα με σημαντική ζημιά στη γέφυρα.
Από τη Ρωσία δεν έγινε επίσημο σχόλιο για το θέμα.

•    Οι φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις στρατιωτικές αρχές της Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις