Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Επτά πλοία ετοιμάζονται για το Ισραήλ. Αγνωστο εάν θα μεταφέρουν επιβάτες ή βοήθεια. Καταγγελίες ναυτεργατών. Σιωπή από κυβέρνηση

Ένας στόλος από ελληνόκτητα ταχύπλοα επιβατηγά πλοία φαίνεται ότι ετοιμάζεται να πλεύσει προς τα «καυτά» λιμάνια του Ισραήλ, με αντίστοιχα κέρδη για τους πλοιοκτήτες τους και κινδύνους για τα πληρώματά τους…..
Το πρώτο πλοίο, που φαίνεται ότι προετοιμάζεται να κάνει ένα τέτοιο επικίνδυνο ταξίδι από Λεμεσό για τη Γάζα ή τη Χάϊφα ή κάποιο άλλο λιμάνι του Ισραήλ είναι, όπως έχουν αποκαλύψει οι ναυτεργατικές ενώσεις μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσον» και ναυτομαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ),  το με κυπριακή σημαία «CHAMPION JET 1».
Το «CHAMPION JET 1» βρίσκεται ήδη στη Λεμεσό προφανώς σε αναμονή οδηγιών για τον απόπλου του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του mononews το πλοίο διατέθηκε μετά από αίτημα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την μεταφορά από το Ισραήλ στην Κύπρο πολιτών από διάφορες χώρες.
Ωστόσο, επίσημα τα συναρμόδια Υπουργεία Ναυτιλίας και Εξωτερικών τηρούν σιγή ιχθύος.
«Θέσαμε σοβαρά ερωτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Εξωτερικών, χωρίς να έχουμε πάρει καμία απάντηση μέχρι σήμερα», καταγγέλλουν τα παραπάνω ναυτεργατικά σωματεία. Και προσθέτουν:
«Επισημάναμε τους κινδύνους για τα πληρώματα, τα πλοία, που ταξιδεύουν σε αυτή την περιοχή μπορεί να γίνουν στόχος. Τονίσαμε τη θέση μας, πως η αποστολή αυτή επιβάλλεται να επανεξεταστεί, να μην πραγματοποιηθεί, υπολογίζοντας αντικειμενικά τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ».
Από την άλλη πλευρά η εταιρεία, σύμφωνα με το mononews, διέθεσε το «Champion Jet 1», προκειμένου να συμβάλλει στην απομάκρυνση τουριστών και πολιτών που βρίσκονται στα Ιεροσόλυμα και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το πλοίο θα καταπλεύσει στη Χάιφα, όπου θα επιβιβαστούν οι υπήκοοι ξένων χωρών και στη συνέχεια θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού, όπου θα αποβιβαστούν.
Το πλοίο θα έχει ισχυρή συνοδεία, τόσο κατά την διαδρομή προς την Χάιφα, όσο και προς την Λεμεσό της Κύπρου.
Μέχρι τώρα παραμένει άγνωστο, ποιος έχει κάνει τη ναύλωση του πλοίου και φυσικά το αντίτιμο της ναύλωσης. Πάντως, στον Πειραιά ακούγεται η ναύλωση έχει γίνει από ναυλομεσίτες, που λειτουργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ετοιμάζονται και άλλα πλοία

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση των ναυτεργατικών ενώσεων (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσον» και ναυτομαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) εφοπλιστικές εταιρείες προετοιμάζονται να στελεχώσουν άλλα έξι πλοία για να ταξιδέψουν στη Γάζα.
Στη «πιάτσα» του Πειραιά ακούγεται ότι πρόκειται για ταχύπλοα επιβατηγά διαφόρων εταιρειών, που την συγκεκριμένη περίοδο βρίσκονται σε ακινησία. Εάν ισχύει αυτή η φήμη τότε το πιθανότερο είναι και αυτά τα πλοία να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά ανθρώπων.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται να αναζητηθούν και άλλα μεγαλύτερα πλοία για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο του σχεδιασμού που γίνεται με επίκεντρο την Κύπρο και έχει την στήριξη του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως μετέδωσε το arab news μόλις τη Τετάρτη ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία της Κύπρου να δημιουργήσει έναν θαλάσσιο διάδρομο για τη σταθερή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα, λέγοντας ότι πλοία φορτωμένα με βοήθεια θα πλεύσουν απευθείας στον θύλακα, όπου το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών θα την παραλάβει για ενδεχόμενη διανομή .
Ο ίδιος είπε ότι το θέμα έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενζαμίν Νετανιάχου και η Κύπρος επεξεργάζεται με άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αραβικά κράτη τις υλικοτεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου της για τη μεταφορά βοήθειας από τη Λεμεσό στη Γάζα, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Συλλαλητήριο στην Αθήνα
Στο μεταξύ οι ναυτεργατικές ενώσεις μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσον»,  ναυτομαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ),  πληρωμάτων ρυμουλκών (ΠΕΠΡΝ) και συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ) καλούν την Κυριακή 5 Νοέμβρη στις 11 το πρωί στο μεγάλο Συλλαλητήριο - Συναυλία  Αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης στο Σύνταγμα και στην πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία.
«Το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ συνεχίζει το διαχρονικό έγκλημα που διαπράττει με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης. Μια πραγματική γενοκτονία, με εκατόμβες νεκρών, με κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με απαρτχάιντ και αποκλεισμούς, φυλακίσεις, βασανισμούς εδώ και δεκαετίες. Τώρα, πνίγει στο αίμα τον Παλαιστινιακό λαό στη Γάζα με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, στην πλειοψηφία τους παιδιά και γυναίκες», αναφέρεται σε ανακοίνωση των παραπάνω σωματείων. Και τονίζεται μεταξύ άλλων:
« Η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες! Είναι συνένοχη στη δολοφονία ενός ολόκληρου λαού!
Μπλέκει το λαό μας σε έναν πόλεμο που μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.
Την ίδια ώρα που εμείς ζούμε στην ανέχεια, η κυβέρνηση ξοδεύει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς και στρατιωτικές αποστολές. Ταυτόχρονα, στηρίζει έναν πόλεμο που θα μας φορτώσει νέα βάρη, αφού θα εκτιναχθούν οι τιμές στα καύσιμα, στην ενέργεια, στα είδη πρώτης ανάγκης. Νέοι ξεριζωμένοι θα πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς ενώ η χώρα μας γίνεται στόχος αντιποίνων
».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις